7 Haziran Genel Seçimlerinin ardından, ardı ardına yaptığı açıklamalarıyla Kahramanmaraş kamuyounun tepkisini alan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, hakkını helal etmediği seçmenden nasıl oy isteyecek?

Öyle ya; koalisyon ihtimalleri bitince 25. dönem en kısa TBMM yasama dönemi olarak  tarihe geçeçek. Dolayısı ile ilk ve son kez seçilen milletvekilleri de Türkiye'nin en kısa dönem milletvekilleri olarak tarihe geçecekler.

Acaba MHP Milletvekili Sayın Aycan, bu durumun farkında olduğu için mi öfkelendi  de: "Bana oy vermeyenlere hakkımı helal etmiyorum" dedi?

Oysa ki; milletvekillerinin vatandaşın üzerinde hiç bir hakkı yoktur. Milletin, vekiller üzerinde hakkı vardır. Vebal asıl da değil, vekaleti alandadır. Netice de vatandaş tercihini hangi partiden yana kullanırsa kullansın hizmet edeceğine inandığı için oyunu veriyor.

Daha önce de yazdığım gibi 2002 yılından bu yana aday adayı olup, sadece aday adaylığınızı duyurmak için geldiğiniz Kahramanmaraş'a, milletvekili olma şansını yakaladığınızda hemşehrilerinize teşekkür etmek yerine öfkelenerek; "Hakkımı helal etmiyorum" dediniz.

Peki ya şimdi listeye girme fırsatı bulabilecek misiniz, diyelim ki listeye girdiniz, nasıl oy isteyeceksiniz? Merak ediyorum doğrusu.

PEKİ LİSTELER NE OLACAK?

YSK'nın açıklamasına göre; en erken 18 Ekim'de en geç 22 Kasım'da erken seçim var. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deyişiyle, yeniden seçim var. Türkiye sandığa gidecek.

Peki siyasi partiler listelerde değişiklik yapacak mı?

AK Parti değişiklik yapılacağı yönünde açıklamada bulundu. CHP ise daha önceden yaptığı açıklamada önseçim olduğu için aynı listeyle devam edileceğini duyurdu. Belki oy kaybettiği illerde değişiklik yapar düşüncesini taşıyorum.

MHP'den herhangi bir açıklama gelmese de kamuoyunda değişiklik yapılması düşüncesi hakim.

Özellikle Kahramanmaraş'ta MHP'nin listesi ülkücü camianın bile içine sinmedi. AK Partinin de elini güçlendirdi. Ama ülkücülerin özverili çalışmaları ile 2 milletvekili çıkarıldı.

Tabi MHP'nin 2  milletvekili çıkarmasında ki en büyük etkenlerden biri de CHP'nin oylarının HDP'ye kayması idi. CHP bir milletvekili çıkarsaydı, MHP'de 2 değil, 1 milletvekili çıkarıyordu.

Bu seçimde HDP'ye giden emanet oylar CHP'ye tekrar dönerse, ki büyük ihtimal dönecek, o zaman MHP sadece 1 milletvekili çıkaracak.

Belki bu yorumlar birilerinin hoşuna gitmeyecek ama gerçeklerden kaçamayız.

MHP'nin liste konusunda bu kez çok hassas davranması gerek ve tabanın istediği adayları listeye koyması gerek. öyle tombaladan çeker gibi yapılan listeyle seçmenin karşısına çıkarsa 2 milletvekilini ancak rüyasında görür.

Seçim sonuçlarına baktığımızda seçmen sayısının en fazla olduğu metropol ilçelerimiz Dulkadiroğlu ve Onikişubat'ta MHP 1. sıranın merkezden olmaması MHP'ye oy kaybettirdi. Bu kez MHP mutlaka 1. sırayı merkezden, ülkücü camianın ve Kahramanmaraş kamuoyunun benimsediği, vizyon sahibi, oy potansiyeli olan bir aday getirmeli. 

AK Parti'nin kalesi olan bir şehirde ancak güçlü bir liste ile rekabet edilebilirsiniz.