Bugün bir çok insanımız ölüm kapısının çalmadan gerçekleri göremiyor..
    Kahramanmaraş’ta camilerimizde sela verilir.. hoca efendi sonunda : innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn  “ der ve Ahmet’in Annesi, Mehmet’in eşi der ilanı duyurur !..
    Biz ise bir yakınımız vefat etmeden olayı anlayamayız : Ellezîne izâ esâbethüm musîbetün kâlû innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn.  diye Kur’ân-ı Kerîm’de böyle denilmesi tavsiye ediliyor.
     9 evlat, 5 gelin 4 damat, 36 torun, torunun çocukları ile toplamda 64 torun ile hayata gözlerini yuman Kaynanam Merhum Emine Sarı (Bardak) ‘ın cenazesini köyünde Annesi Fatma ve Babası Hasan Bardak’ın yanına defin ettik..
     Cenaze sebebi ile: özellikle kaynana hısımlarımız olmak üzere hısım- akraba dost – arkadaşlarımızla bir araya gelme, acı paylaşmayı yaşarken, insan olmanın önemini bir defa daha görmüş olduk..
      Düğüne – Cenaze- Mevlit- Hasta Ziyareti- Hac ziyareti- Nişan ve sosyal toplumun gerekli olan ziyaretleri gününde yapmak gerekiyor..
      Bir yakınınızın cenazesine, taziye evine giderek, bir baş sağlığı dilemek, onun acısına ortak olmak çok önemli..
      Bizden biri yakınımız: “ Düğüne, Cenazeye- ve hiçbir sosyal ziyarette katılmaz” onun bir sözü beni çok etkiledi ve :”Bugüne kadar hata yapmışım, bugünden sonra düğün, nişan, cenaze, hasta ziyareti, hac ziyaretini hiç aksatmayacağım- hatta uzaktan tanıdığımızın cenazesine bile gideceğim” dedi..
      Yaş 65 ve geçte olsa yaptığı hatayı anlamış, bize göre bu bir erdemliliktir..
      Önemli olan bunu görmektir..
      Ölüm hepimize var !.. bugün ben yarın sen, sonra kim ölecek ! ölüm ve ölüm sonrası için hazırlanmak çok önemli..
      innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn demeden önce : ne yapa biliriz !..
      Sevgili okurlarım: Kaynanamızın vefat etmesi sebebi ile Taziye ziyaretine gelen, taziye yerine yemek gönderen, telefon açan , acımızı paylaşan dostlara teşekkür ediyorum..
      Taziye süresince her gün gelerek bizlerle birlikte acımızı paylaşan, acımıza ortak olan gönül dostlarına teşekkür ediyorum..
       Meselenin özü : innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn demeden önce , insanlara ne güzellik yapa bileceksiniz önemli olan bu !..
       İş güç diyoruz, zaman yok diyoruz, fırsatını bulamadım gidemedim, dostuma başın sağ olsun diyemedim diye konuşuyoruz hep konuşuyoruz de hoca efendi :” innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn !” dedikten sonra yanımızda birini bula bilecek miyiz ? mesele orada..
       Bugün varız yarın yokuz !..
       Bugün Bekir Doğan Kaynanası, Yusuf Kökünüz’ün Kaynanası, Serdar Bursalı’nın Babası vefat etti ! .. Yarın ya yarın, senin Annen, Senin Baban, Senin bir yakının vefat ettiğinde cenazene kim gelecek ? kim gelmeyecek ? bunun hiç düşündün mü ?..
       Cenaze ve Düğün , Hasta Ziyareti :” işim var , vakit bulamadım, zaman yetmiyor ! gibi mazeretleri kabul etmiyor, çünkü ölüm bir gün seninde kapını çalacaktır..
       Yazımızın konusu olan : dostumuz, “ Hata yapmışım – düğüne cenazeye gitmem gerekti, hata yapmışım” diyor demesine de bu da bir erdemlilik ancak.. bu erdemlilik bir yere  kadar bir süre sonra yetmeye biliyor..
       Namık Kemal Mahallesi de ki Taziye Evinde üç gün süre ile gelen dostlarla kucaklaştık.. Bu taziye evlerini yapanlara dua etti.. Çünkü bu kadar gelen insanı bizim Kayın Babanın evinde karşılamak, onlara bir bardak çay bile vermek mümkün değildi..
       Gaziantep, Ankara, Adana dan gelen dostlar: “ Ya ne kadar güzel bir şey, bizde bu taziye evlerinden istememiz gerek , Kahramanmaraş Türkiye örnek çok güzel bir uygulama diyerek, Belediye Başkanlarımıza teşekkür ettiler..
       İnsan cenazesi olduğu zaman bunun kıymetini daha iyi biliyor, ziyaretçi gelir 15-20 dakika durur ve gider peki ev sahibi soğuk ve yağmur altında ne yapar ! bunun insan düşününce bu taziye evlerininin ne kadar büyük bir iş olduğunu anladık..
      Belediye başkanlarımıza hep şunu söyledim.. “Yeni yapılacak camii altlarında taziye evi projesi olmazsa caminin yapımına izin vermeyin, inşaat ruhsatı vermeyin diye döne döne söyledim, inşallah buna dikkat ederlerse Kahramanmaraş 10-15 yıl sonra çok güzel bir konuma gelecektir.
      Bu vesile ile : Kaynanam Emine Sarı’ın vefatı sebebi ile taziye ziyaretine gelen, cenazeye katılan, telefonla acımızı paylaşan, dostlara bir kere daha teşekkür ediyorum..
      innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn- Allah’tan geldik dönüşümüz da ona olacaktır.. her canlı er geç ölümü tadacaktır.. ölüm kaçınılmazdır..
     İyi günler..