Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Hatay- Yayladağ Kapışmalı Aba Güreşi Türkiye Şampiyonası, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılı dolayısıyla 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden güreşçiler adına Yayladağı Belediyesi Devrent Sosyal Tesisleri’nde bulunan Mustafa Sayın Güreş Sahası’nda gerçekleştirildi.

Güreşlere Hatay Milletvekilleri Adem Yeşildal Lütfü kaşıkçı, Abdülkadir Özen Yayladağ Kaymakamı Halil Yazıcı, Yayladağ Belediye Başkanı Mehmet Yalçın, TGGF Genel Başkanı İbrahim Türkiş, TGGF Başkan Vekili Şahin Hopur, TGGF Genel Sekreteri Mahir Irmak, TGGF Kapışmalı Ve Aşırtmalı Aba Güreşleri As Başkanı Mehmet Emin Bay, Güreş Ağası Elif Boyner, AK Parti il başkanı Mehmet Öztürk Protokol ve vatandaşlar katıldılar.

TGGF Genel Başkanı İbrahim Türkiş, Yayladağ’da yapılan güreşlerle ilgili şunları belirtti; ”Evet bir kere daha Hatay Yayladağ’dayız. Biliyorsunuz geçen sene de buraya gelmemiz halkımızda çok büyük bir mutluluk, memnuniyet yaşatmıştı. Türkiye geleneksel güreşler federasyonunun çatılarından bir tanesinin de branşının bir tanesinin de Kapışmalı Aba güreşleri olduğunu hep ifade ediyoruz. Burada biliyorsunuz kapışmalı aba güreşi yapılıyor Hatay’da. Gaziantep yöremizde aşırtmalı aba güreşi yapılıyor. Bizim Akdeniz’in doğusu ve Güneydoğu Anadolu biraz da İç Anadolu’nun batı taraflarında Aba güreşi her iki formatta da yapılıyor.

Hatay tabii özellikle bir marka. Çok önemli bir marka. Buraya bu sene üçüncü gelişim. Tabii bu yıl bu güreşi biraz buruk yapıyoruz. Geçtiğimiz seneki gibi coşkulu geçmiyor. Geçen sene bu tribünler daha doluydu. Saha daha doluydu. Türkiye şampiyonamızı yine burada yapalım mı yapmayalım mı? diye tereddütler yaşadık.

Ama en sonunda belediye başkanımızla da birlikte dedik ki yapalım. Hatay bir an önce normal yaşama da yavaş yavaş alıştırmak gerekiyor. O yaşamın içine sokmak gerekiyor. Ve hep birlikte biz de bu desteği sağlayalım istedik. Vatandaşlarımızın hayatındaki en önemli unsurlardan bir tanesi de aba güreşleri. Biz de dedik ki bu güreş onları biraz mutlu eder.

Yani bakın burada olan insanlar bunların tamamı buraya geldiler ama çok ciddi bir göç var. Barınma imkanlarından dolayı çok büyük bir mücadele olsa da devletimiz çok büyük bir gayret gösterse de tabii barınma imkanını olamadığı için gidenler oldu doğal olarak. Çeşitli illerimize yayıldı. O yüzden bir göç var. Zaman içerisinde şu anda yoldan gelirken gördüm ki birçok yerde çok görüyorum” dedi.

BUGÜN 42 KLÜBÜN SPORCULARI BURADA

Deprem konutları hızla yükseliyor. İnşallah Hataylı hemşehrilerimiz tekrar ocaklarına geri dönecekler. Ve biz aynı güzellikle, aynı heyecanla eskiden olduğu gibi şu anda çok ötesinde. Artık o Üzüntüleri de geride bırakarak içimizden hiçbir zaman gitmeyecek ama yaşama sarılabilmek için geride bırakarak tekrar hep birlikte burada olacağız, güreş dağlarında olacağız diye umut ediyorum. Bugün 42 tane ayrı kulübün sporcuları burada. Hepsine burada başarılar diliyorum. Hepsini tekrar kutluyorum” dedi.

HATAY YİNE DİMDİK AYAĞA KALKACAK

Bu organizasyon içinde oldukları için Belediyemize de geçen sene olduğu gibi bu sene de federasyonumuzla birlikte ortak bir organizasyon düzenledikleri için bize katkı sağladıkları için bir kere daha teşekkür ediyorum. Her şey çok güzel olacak. Hatay yine dimdik ayağa kalkacak. Bu vesileyle ben hayatını kaybetmiş olan bir kez daha Rabb’imden rahmet diliyorum. Buradaki vatandaşlarımıza da yine sabır diliyorum. Hepimiz çok üzüldük. Ama inşallah bizim milletimiz çok büyük. İnsanlarımız metanetli. Tekrar geriye dönecekler. Yaşanmamış gibi sağlam olacaklar ve ayakta duracaklar. Bakın bugün geçen sene yani içinde bulunduğumuz yılın şubatında yaşadığımız büyük felaketten sonra hepimiz içi parçalandı. Ben bugün Hatay’a geldiğimde Hatay’daki vatandaşlarımızın önemli bir kısmının kendi sıkıntısını unuttuğunu ve artık şu anda Filistin için ağladığını gördüm. Ben Gazze üzüldüğünü gördüm. Bu bizim milletimizin büyüklüğünü gösteriyor. O yüzden hep birlikte inşallah bu spor mücadelesinde de şunu da bir kere daha ifade ediyorum” dedi.

Yayladağ Belediye Başkanı Mehmet Yalçın yaptığı açıklamada şunları belirtti; “Şu an Yayladağ Mustafa Sayın Aba Güreşi alanındayız. Bu sene 22.cisini düzenlediğimiz Türkiye Şampiyonası düzenliyoruz. Malumunuz Hatay deprem bölgesi. Tabii üç hedef de bu şampiyonayı gerçekleştirmeye niyetlendik. Birincisi cumhuriyetimizin 100. yılına ithafen yaptığımız bir şampiyona. Ikincisi ise depremde vefat etmiş güreş severlerimiz vardı. Bunların anısına yapmış olduk. 3. ise Hatay deprem bölgesi artık normale dönüş sürecine girmesi için buna benzer şampiyonalarını yapmamız gerekiyordu.

Bu sene de bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 7 ilden yaklaşık 500 sporcumuz katılım sağladı güreşimize. Tabii güreş sevenlerimiz bu sene her yıl Ağustos’ta yaptığımız hava güreşi Türkiye Şampiyonası’nı Ekim ayına aldık. Onlar da çok bekledi. Malumunuz depremin yaralarını sarmak için uğraştık. 2-3 ay ertelendi heyecanla bekleniyordu. Bugün bu heyecanı hep birlikte paylaşıyoruz. Yanımda da çok önemli bir isim var. Türkiye’nin en önemli iş insanlarından Elif Boyner. Aynı zamanda Aba güreşimizin hanım ağası oldu bir kadın olarak da ab güreşi sporuna büyük renk kattık. Bugün seyircimiz de Elif Hanım alana girdikten sonra aba güreşinde çok güzel bir renk kattığını seyircilerimizden de duyduk. Dışarıda konuştuk. Vatandaşlarımızla da konuştuk. Ben Hanımağamızla da sizlerin huzurunda teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yine Türkiye geleneksel güreşler federasyonunda katkılarıyla yaptığımız hava güreşi Türkiye şampiyonamız. Hayırlı uğurlu olsun Hatay’ımıza hayırlı uğurlu olsun. İnşallah depremin de yaralarını sararak gelecek yıllarda çok daha güzel şampiyonalara imza atacağız” dedi.

Elif Boyner; ”Yayladağı en başta Hatay’a yeni işler, yeni yatırımlar yapmak için gelmişken kendimizi ne mutlu bize iki yayla dağında bulduk. Mehmet başkanla yollarımız kesişti ve hayran kaldık buraya ve inşallah burada Birlikte yol yürüyeceğiz. Buradayken de bana aba güreşinden bahsetti. Aba güreşinin bini aşkın yıllık bir aslında bir spor türümüz olduğunu ve desteklenmesiyle bu örf adetlerin, geleneklerin yaşatılmaya devam edilmesi gerektiğinden bahsediyordu. Benim de çok kıymet verdiğim bir şey olduğu için hemen kabul ettim. inanılmaz keyifli. Er meydanına atla girince herkesin o hanım ağayı selamlaması çok güzeldi. Zaten burası bir yandan da ev gibiydi” dedi.

GÜREŞ ŞAMPİYONALARI DEPREMZEDE HALKIMIZA MORAL VE MOTİVASYON SAĞLIYOR

TGGF Genel Başkan Vekili Şahin Hopur ise yaptığı konuşmada şunları belirtti; “Bugün cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü kutlamalarında biz de federasyonumuz olarak aba güreşi Türkiye şampiyonamızı Hatay Yayladağı ilçemizde yapmayı uygun bulduk Depremde sporcularımız şehit oldular. İbrahim Saday gibi Şehitlerimiz oldu. Deprem bölgesindeki depremzede halkımız olarak normalleşmek zorundaydık.

Bunun ilk başlangıcını Kahramanmaraş Bertiz Boyalı’mızda başlattık. Bunun akabinde Adana’da Tokat’ta sırasıyla en son olarak da programımız yine deprem bölgesi olan Hatay Yayladağı’mızda bir Türkiye şampiyonası olarak gerçekleştirdik.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yıldönümünde buruk bir sevinçle kutluyoruz burada. Çünkü birçok vatandaşımız başpehlivanlar depremde hayatını kaybetti. Birçok sporcumuz hayatını kaybetti. Cenabı Allah bir daha böyle bir felaket, acı yaşatmaz diyorum. Tabii ki insan hayatta olduğu müddetçe başına her şey geliyor. Her şeyde hazırlıklı olmak gerekiyor. Deprem, Hatay’ımızı, Kahramanmaraş’ımızı, Adıyaman’ımızı dimdik ayağa kaldırmak bizim bu saatten sonra görevimiz.

Sporcusuyla, spor adamıyla, basınıyla, seyircisiyle inşallah tekrar eski günlerden daha iyi günlere geleceğimize inanıyoruz. Burada bugün yarışmaya katılan tüm sporcu kardeşlerime başarılar diliyorum. Bundan sonra bir güreşimiz kaldı. Fethiye’de yağlı güreşimiz. 10-12 Kasım’da olacak inşallah. Ondan Sonra eğer yapılırsa geçmiş yıllarda yaptığımız şalvar güreşi dünya şampiyonaları vardı.

Şubat ayında. Artık salon güreşlerimize dönüş olacak. Orada devam edeceğiz inşallah. Çalıştaylarımız, seminerlerimiz olacak. Tüm illerden il temsilcisi toplantılarımız olacak. Hakem seminerlerimiz olacak. Hakem çalıştaylarımız olacak. Eğitici, eğitim seminerlerimiz olacak. Kış döneminde inşallah bu şekilde geçireceğiz Tekrardan herkesi saygı, sevgi ve muhabbetlerimle selamlıyorum.” dedi.

Daha sonra dereceye giren güreşçilere ödüller verildi.

Editör: Haber Merkezi