Maraş halkının işgalci Fransızlara karşı giriştikleri savaştan başarıyla çıkmaları, Türkiye’deki milli mücadelecilerin moralini yükselttiği gibi itilaf devletleri arasında da çatlaklar oluşturmuştur. Bu bakımdan itilaf devletlerinin işgal ettikleri Türk toprakları içerisinde ilk kurtarılan coğrafya olması bakımından Maraş’ın mücadelesi bir cesaret ve kahramanlık timsalidir.

Maraş'ta yaşanan bağımsızlık mücadelesinin timsali olan Sütçü İmam'ın vefat edişinin 99'ncu yılında rahmet ve minnetle anıyoruz. İşgalcilere karşı mazlum milletlerin nasıl duracağına dair bir ders niteliği taşımaktadır. 31 Ekim 1919 tarihi Türk'ün namusunun kurtulduğu gündür. Türk'ün haysiyeti, onuru ve şerefi 31 Ekim 1919'da Sütçü İmam'ın attığı bu ilk kurşunla kurtulmuştur. Sütçü İmam Olayı Antep, Urfa ve diğer bölgelerdeki mücadelenin adeta bir kıvılcımı olmuştur

Maraş halkı Sütçü İmam'ı da örnek olarak bundan sonraki tüm icraatlarda Ermeni ve Fransız işgalcilerine karşı koymayı kendilerine bir vatan vazifesi saymışlardır. Bu uğurda 22 günlük bir çarpışma vermişlerdir. Bu çatışma esnasında da Sütçü İmam'ın o ruhu bayraklaşmıştır.

TÜRK KADINLARINA EL UZATAN FRANSIZ VE ERMENİ ASKERLERİNE KURŞUN YAĞDIRDI!

Osmanlı İmparatorluğunun, Harb-i Umumi’nin (Birinci Dünya Savaşı) ardından 30 Ekim 1918’de imzaladığı Mondros Mütarekesi ile Maraş, Anadolu’nun birçok bölgesi gibi gibi işgal edilmişti.

Ermeni-Fransız Lejyon askerlerinin, 31 Ekim 1919’da Uzunoluk Hamamı’ndan çıkan peçeli Türk kadınlarına el uzatmaları sonucunda ahali bu ahlaksızlıklarına karşı çıkarak Ermeni-Fransızlara saldırmaya çalıştı. Ermeni-Fransız askerler, olaya müdahale etmek isteyen Çakmakçı Sait’i yaralayınca Sütçü İmam tabancasıyla Ermeni-Fransız lejyonerlere kurşun atarak bir çatışma başlattı.

Daha sonra 27 Kasım 1919’da Maraş kalesindeki Türk Bayrağının indirilmesi üzerine, Ulu Cami İmamı Rıdvan Hoca’nın “Kalesinde bayrağı dalgalanmayan ülkede cuma namazı kılınmaz!” sözü üzerine Maraş halkı Fransızlara karşı ayaklanarak milli mücadeleyi fiilen başlattı. Kaleye saldıran Maraş halkı, içerideki Fransız askerlerini etkisiz hâle getirip yeniden Türk bayrağını dikti. Takriben 72 gün boyunca şehrin her yanında çatışmalar çıkmış, Türk gücüne mukavemet edemeyen Fransızlar şehri 11 Şubat 1920’de boşaltmak zorunda kalmıştı.

Türk Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Maraş’a 5 Nisan 1925’te İstiklal Madalyası ve 7 Şubat 1973’te Kahraman unvanı verilmişti.

Editör: Haber Merkezi