Kahramanmaraş Tabipler Odası Başkanlığına seçilen Dr. Lütfi Tiyekli, düzenlediği basın toplantısında yeni dönemde yapacakları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Sağlık çalışanlarına yönelik devam eden şiddetin önüne geçebilmek için Türkiye’de ilk kez uygulanacak yeni bir projeyi hayata geçireceklerini aktaran Tiyekli konuyla ilgili şunları dile getirdi: “Hekimlerimizi, sağlık çalışanlarımızı korumak için başlattığımız bir projeden bahsetmek istiyorum. Sağlıkta şiddet hala ülkemizin gündeminde ve sağlık sistemini tehdit etmektedir. Maalesef bizim Türk Ceza Kanunu’nda bununla ilgili yeterli madde olmadığı için biz sağlıkta şiddeti engelleyemiyoruz. Biz Kahramanmaraş Tabipler Odası olarak yeni bir proje başlattık. Bu projeyle devletin cezalandırmadığı sağlıkta şiddete karşı uygulama başlatıyoruz. Bunun için Kahramanmaraş’ta Tabipler Odası olarak hukuk büromuzu oluşturduk. Bundan sonra Kahramanmaraş’ta, bizim yetki sahamızda sağlıkta şiddet uygulayan herkes için tazminat davası açacağız. Ve kurallara uymayan vatandaşlar bilecek ki sağlıkta şiddet uygulandığı zaman devletin verdiği ceza dışında kendileri de maddi olarak zarar görecekler ve bunun cezasını çekecekler.

Bu şekilde kurallara uyan vatandaşlarımızla uymayanlar arasındaki farkın ortaya çıkması lazım. Tüm Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarının, tüm hemşehrilerimizin kaliteli sağlık hizmetini almasını istiyoruz.”

Daha önce Türkiye’de benzer bir uygulamanın olmadığına dikkat çeken Tiyekli, bunu ilk kez Kahramanmaraş’ta hayata geçireceklerini belirtti.

Sağlıkta şiddete yönelik davalarda kişilerin azda olsa bir ceza aldığını aktaran Tiyekli, hapis kararı çıkmaması nedeniyle ceza ertelemesine gidildiğini belirterek, bu ceza davalarının sonuçlanması halinde mahkemenin otomatikman tazminata hükmettiğini kaydetti.

Son günlerde gündemde yer alan zatüre aşısı hakkında bilgi veren Tiyekli şunları konuştu: “Zatüre aşısını çocuklarımıza belirli bir yaş grubunda yapmaktayız. 65 yaş üstü insanlarımıza da yapmaktayız, 65 yaşının altında olup da risk grubunda yer alan hastalarımıza da bir bu aşıları yapmaktayız.

Ama sonra zamanlardaki yapılan açıklamalarda bu aşının herkese yapılması gerektiği yönünde fikirler ortaya atıldı. Bununla ilgili çalışmalar bunun doğru olduğunu gösteriyor ama bizim şu anda buna yeteri kadar hazırlığımız yok. Türkiye’nin bunu yeteri kadar yapabilecek aşısı yok, hiçbir ülkenin böyle bir hazırlığı olamaz. Çünkü bunlar bir planlamadır, Türkiye Cumhuriyeti aşılarını belirli bir planlamaya göre alabilir ama biz riskli gruplara Aile Sağlığı Merkezlerinde bu aşıları düzenli olarak yapmaktayız.

Burada aşı karşıtlarına seslenmek istiyoruz, bu pandeminin, salgını çok istemezdik ama güzel bir etkisi aşının ne kadar faydalı olduğuna artık halkımız inandı, aşıdan kaçmayalım aşı faydalıdır.”

Editör: Haber Merkezi