Etkinliğin gerçekleşmesindeki katkılarından dolayı Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ettiklerini belirten KAPAM başkanı Sivil Toplum Kuruluşları ve birliklerin şehirlerin tanıtımında ne kadar önemli olduğu net bir şekilde ortaya çıkmıştır dedi.

Başkan İbrahim Azkara yazılı açıklamasında şunları söyledi; “Tekstil toprağına geri dönüyor” sloganı ile başlayan fuarın gerçekleşmesinde KMTSO ve makine firmaları üzerlerine düşen görevi yerine getirmiştir. Tekstil alanında son yıllarda yapılan yenileme yatırımları ile teknolojik anlamda üstünlüğe sahip olan Kahramanmaraşlı sanayiciler son teknolojik gelişmeleri daha yakından görme imkânı bulmuşlardır. 

Yerli ve yabancı çok sayıda tekstil sektörü temsilcisini bir araya getiren bu fuarı Kahramanmaraş’ın tekstil alanında ülkemizde ve dünyada geldiği noktayı işaret etmesi bakımından çok önemli buluyoruz. Hepimizin malumu olduğu üzere bu şehrin lokomotifi taşıyıcı gücü tekstil sektörüdür.  Zaman zaman lokomotife hız verip güç katmak gerekir. Bunun gerçekleşmesi tüm aktörlerin kendi üzerine düşen görevi yerine getirmesi ile mümkün olur.  Lokomotif gücünü artırmış hızlanıp yol kat ediyorken yeni yollar ve güzergâhlar açılması elzemdir ve bu fuar bunun başlangıcı olmalıdır. ‘’Gün Kahramanmaraş için bir araya gelme günüdür.’’ Kahramanmaraş belli bir eşiğe gelmiştir. Ya bu eşik geçilecek ya da olduğumuz yerde saymaya devam edeceğiz.  Bu tür organizasyonlar şehrin kalkınmasında ve tanıtılmasında mihenk taşıdır. Gerçek değerini bulması için tüm aktörlerin kendilerine biçilen rolleri oynaması lazımdır. KMTSO’nun gayretlerine makine firmalarının özverisine siyaset kurumu iktidarı ile muhalefeti ile ayak uyduramamıştır. Açılış töreni ve sonraki etkinliklere siyaset kurumu temsilcilerinin katılmamış olması konuya ilgisiz kalmaları dikkatlerden kaçmamıştır. Birçok kesim bunu sorumluluk almama olarak yorumlamış olsa bile bu kabul edilebilir makul bir durum değildir. Oysa Aynı fuar organizasyonunun G. Antep ayağındaki açılışta olduğu gibi 3-4 bakanın katılımının sağlanması milletvekillerimizin tam kadro orada bulunmaları organizasyonun etkinliğini artırmaya yardımcı olacaktı.  Ama ne hikmetse Kahramanmaraş’lı yine kendi haline bırakıldı.

BEKLENTİLER KARŞILANDI

Organizasyonun ardından Makine Satıcısı firma temsilcileri ile yaptığımız görüşmelerde genel olarak beklentilerin karşılandığını ve şehrimizden hoşnut ayrıldıklarını müşahede ettik. Bunun yanında ileriki yıllarda yapılacak organizasyonlara ışık tutması açısından görüşlerine başvurduğumuzda firma temsilcileri Uluslararası Tekstil Zirvesi ile Tekstil makinası fuarının birlikte yapılmasının yarattığı güçlüklerden şikâyet ettiler. Seminerlere katılamadıklarını bu nedenle beklenen faydanın gerçekleşmediği noktasında hemfikirler. Fiziki yetersizliklere ve mekân darlığına rağmen fuar alanı beğeni almış durumda. Alanın darlığından ve sosyal tesislerin yetersizliğinden şikâyetler var. Ziyaretçi sayısı ve niteliği beklentilerin çok ötesinde olduğu hakkında görüş birliği mevcuttur. Ayrıca eğer takvim değişmez ise bir sonraki fuar 2016 yılında. Makine fuarlarının 2 yıllık zaman diliminde yapılması pek uygun görülmüyor. 2 yıllık süre içerisinde teknolojik gelişmeler ürünlere yansıtılamaz kaygısı var.  Getirecek yeni ürün bulmanın zorluklarını dile getirdiler.

TEKSTİLCİLER, MAKİNE SATAN FİRMALARIN MÜŞTERİSİ POZİSİYONUNDA

KAPAM dernek başkanı ve 23 yıldır tekstil sektörünün içerisinde biri olarak şunu ifade etmeliyim ki, Tekstilcilerimiz makine satan firmaların müşterisi pozisyonunda. Zaten zaman zaman bir araya geliyorlar. Sergilenen makinaların çoğuna da aşinayız. Biz fuar için şehrimize gelenlere ürettiğimiz ürünleri tanıtma ve sergileme fırsatını kaçırmamalıyız. Ürün tanıtımına ağırlık vermeliyiz. Defile yapma fikri çok güzeldi mutlaka geliştirerek devam ettirilmesinde fayda var. Organizasyon için şehrimize gelenlere Kahramanmaraş’ın güzelliklerini gösterebilmeliyiz. Bu yerlerdeki altyapıları tamamlamalıyız. Kültür envanterimize katılan restore edilmiş konaklarımızı misafirlerimizin hizmetine sunmalıyız. Birçok yerde karşılaştığımız gibi şehir turları organizasyonu yapabilmeliyiz. Kısaca alıcı pozisyonundan satıcı pozisyonuna geçmeliyiz. Ayrıca düzenlenen fuar tamamen tekstil makineleri üzerine kurulmuştu. Fuarı ziyarete giden çok sayıda teknisyen ve mühendis makinelerden çok üzerindeki parçalar ile ilgilendi. Bu sebepten makinanın yanında tekstil makinaları ve ekipmanları ile ilgili firmalarında fuara katılması sağlanmalı. Her şeye rağmen organizasyon şehrimiz adına hayırlı olmuştur. Başta KMTSO başkan ve yönetim kurulu üyeleri olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.”

Editör: Haber Merkezi