Duygu dolu anların yaşandığı devir teslim törenine başta Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Garnizon Komutanı Muh.Kur.Alb.Kerim Acar, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç olmak üzere  birçok protokol üyesi katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan duygu dolu bir konuşmanın ardından herkese Allahaısmarladık dedi.


Kendi dönemi içerisinde yapılanların bazılarından bahseden Prof.Dr.Karaaslan; “ Bundan tam dört yıl önce 28 Kasım günü rektörlük görevini devralmıştım. Sizlerin o süreçte şahsıma göstermiş olduğunuz teveccüh karar verme yetkisi bulunan makamlarca da onaylanmıştı. Dört yıl sonra yine aynı teveccühü gösterdiniz. Öncelikle bu şerefi bahşeden arkadaşlarıma teşekkür ederim. Ancak bu defa sonuç öncekinden farklı oldu. Bunun tartışıldığını biliyorum. Birçok bakımdan tartışılabilir de. Fakat benim bu tartışmanın içinde olmamın bazı sebepler bakımından uygun olmadığını düşünüyorum. Ben sonucu belirleyen iradenin takdirine saygılı olduğumu ifade etmek isterim. Hepimiz için hayırlı olsun. Görevde bulunduğum süre boyunca üniversitemize ve şehrimize neler kazandırabilirim düşüncesi zihnimi hiç terk etmedi.

Önemli gelişmeler olduğunu düşünüyorum. Bunlardan zaman zaman bahsettim. Genel olarak belirtmek gerekirse: sahip olduğumuz tüm kapalı alanların %42 si bu dönemde tamamlandı. Hastanemiz öngörülenden 1,5 yıl önce hizmete girdi. Kongre ve kültür merkezi, kütüphane, çarşı ve yeni bir camiden oluşan sosyal alanın bütün ihaleleri ve işlemleri tamamlandı. Bitirildiklerinde fizik kapasite eksiğimiz önemli ölçüde azalmış olacak. Sahip olduğumuz tüm bölüm ve programların sayısı 135 ten 261 e ulaştı. Böylece eğitim kapasitemiz %94 artmış oldu. Bu zaman içinde öğrenci sayımız 17.000 den 30.500 e çıkarak %76 artış yaşandı. Öğretim üyesi sayımız ise %42 arttı. Bünyemize 2 fakülte (Elbistan Teknoloji Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi) ve 2 Yüksekokul (Göksun Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Afşin Sağlık Yüksekokulu) kattık. Bunlara ek olarak uzaktan eğitimi başlattık. Üç bin kişilik öğrenci yurdu için gerekli adımlar atıldı. Ayrıca yarı olimpik yüzme havuzumuz yatırım programına alınmış olup 2015 yılında ihale edilebilecektir. Bu alt yapı çalışmaları bundan sonra dikey büyüme için zemin oluşturacaktır diye düşünüyorum; bundan sonra niteliksel gelişme için daha çok fırsat bulunabilecektir.
Bir şeyler yapabilmişsek bunlar elbette ekip olarak çalıştığımız arkadaşlarımızla birlikte yapılmıştır. Bunların yanı sıra kuşatıcı olma çabası içinde oldum. Huzur ortamı oluşturmak üzere çok gayret ettim. Özlük haklarını zamanında, tartışmasız verdik. Korkudan ziyade sevgi ve hoşgörü hâkim olsun istedim. Kimsenin kırılmasını arzu etmedim. Buna rağmen istemeden ya da bilmeden haksızlığa sebep olmuşsam, kırmışsam affınızı dilerim. Doğruları ve yanlışlarıyla bir dönemin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Zor günler yaşadım. Ama aklımda hep güzellikler kaldı. Mutluyum. Görevimi huzur içinde devrediyorum. Bana bunları lütfettiği için Rabbime hamd ediyorum. Bundan böyle çalışmalarımı kendi kliniğimizde sürdüreceğim. Yine aynı şevkle üniversitemiz, şehrimiz ve ülkemiz için hizmete devam edeceğim. Rektörlük görevini devralacak Sayın Durmuş Deveci’ye de başarılar diliyorum. Onun bu görevi sorumluluk bilinci içerisinde sürdüreceğine, üniversitemizi, daha ileri düzeylere ulaştıracağına inanıyorum. Bu duygularla son etapta birlikte koştuğumuz arkadaşlarımı, birlikte çalıştığımız bütün arkadaşlarımı, tüm akademik ve idari personelimizi, öğrencilerimizi sevgiyle selamlıyorum. İşlerimizde destek olanları minnetle selamlıyorum. Törenimizi teşrif eden sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Teşekkür ediyorum. Sağ olun, var olun, sağlıcakla kalın, hoşça kalın, Allahaısmarladık” dedi.

Daha sonra biniş (cübbe) giyme töreni yapıldı. Törende Rektör Karaaslan Rektörlük Binişini üzerinden çıkararak yeni Rektör Prof.Dr. Durmuş Deveci’ye giydirdi ve Rektörlük mührünü teslim etti.

Biniş giyme töreninden sonra kürsüye gelen yeni Rektör Deveci kısa bir selamlamadan sonra gelecekteki hedefleri ile ilgili özlü bir konuşma yaptı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde, kurum kültürü oluşturmak ve rekabet edebilir bir yapıyı ortaya koymak ilk hedeflerimiz arasındadır diyen Rektör Durmuş Deveci konuşmasına şöyle devam etti: “Bilindiği üzere Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 17 Kasım 2014 tarihinde Üniversitemize Rektör olarak atandım. Oldukça seviyeli ve akademisyenliğe yakışır bir seçim süreci sonrasında, öğretim üyesi arkadaşlarımız demokratik haklarını kullanarak tercihlerini yaptılar, seçimler sona erdi ve atama yapılmış oldu. Bu günden itibaren elimizden geldiğince oy verenleri mahcup etmemek ve vermeyenlerin de zaman içinde beğenilerini kazanarak herkesin rektörü olacağımı bilmenizi isterim. İlim giysisi, onu hakkıyla taşıyanların en mukaddes şekilde hiç eskimeden, sürekli yenilenerek geçmişten geleceğe emanet ettiği bir şereftir, bir terbiyedir, bir saygınlıktır; insanı ve tüm canlıları sevmenin nişanesidir. Hizmet etmek gayesi ile memleketimin kahraman şehrinde bulunan üniversitesine üst yönetici olarak atanmam gibi bir şeref payesini almamda emeği geçen ve hakkı olanları huzurunuzda anmak, ilim adamlığımın bana yüklediği ahlaki bir sorumluluktur. Başta Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi rektörlüğü görevini tarafıma tevdi eden Cumhurbaşkanımız; Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a saygılarımı ve şükranlarımı arz eder, güvenlerini boşa çıkarmayacağımı belirtmek isterim. Sevgiyi, fedakârlığı; azim ve kararlılığı kendilerinden tevarüs ettiğim anne ve babamı en kalbi duygularımla yâd ediyor; sevgi, saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. İlkokuldan bugüne ilim ve irfanımın bütün aşamalarında emeği geçen kıymetli öğretmen ve hocalarıma, hayat yolunda özverileriyle işlerimi hep kolaylaştıran hayat arkadaşıma, rektörlük seçimi süresince desteklerini esirgemeyen arkadaşlarıma, üniversitemizin akademik ve idari personeli ile ilimizin saygıdeğer yöneticileri ve değerli Kahramanmaraşlı hemşerilerime huzurunuzda sevgi, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.

Değerli Öğretim Üyeleri,

Çağımız bilim, teknoloji ve kültür çağıdır. Başı dik, saygın, kendine yeten ve çevresine katkı sunan bir medeniyet, bunları benimsemiş, özümsemiş ve harekete geçirmiş devlet ve milletlerin elinde olacaktır. Bunun altyapısını sağlayacak olan ‘eğitim’dir. Bildiğiniz üzere, Yükseköğretim var olan potansiyeli harekete geçirme noktasında hayati bir önem arz etmektedir. Bu noktada yapılması gerekenler, kurumsallaşmak ve rekabet zemini oluşturmaktır. Kimliğimizi, değer ve zenginliklerimizi, yarınlara taşımak için bunları temin etmekten başka çıkar yolumuz yoktur. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde, kurum kültürü oluşturmak ve rekabet edebilir bir yapıyı ortaya koymak ilk hedeflerimiz arasındadır. Burada hedefimiz, sağlam ve güçlü adımlarla, Atatürk’ün işaret ettiği ‘Muasır Medeniyetler Seviyesi’ne ulaşmaktır. Hedefimize ilerlerken Churchill’in dediği gibi, “Arkamıza, sağımıza, solumuza bakarak geleceği kaçırmayacağız”, Mevlana’mız da “Dünle beraber gitti, düne ait ne varsa, bugün yeni bir gün yeni şeyler söylemek lazım” der. Sözler, hakikat elbisesi giydiğinde bir anlam ifade ederler. Benim için önemli olan sözün dayandığı hakikatlerdir.

Burada devreye prensipler, metotlar, vizyon, misyon ve en önemlisi de program girmektedir. Bir bilim adamının, en önemli meziyeti disiplinli çalışmaktır. İşine aşk derecesinde bağlanarak sürekli ortaya ürünler koymaktır. Çalışırken prensibimiz sevgi ve saygı, rehberimiz akıl ve irfan olacaktır. Hepimiz aynı dünya gemisinin yolcularıyız. Ahenk içinde, hoşgörüyle, vazife bilinciyle, devletimizin anayasada ifadesini bulan temel değerleri altında, aklı ve vicdanı hür, yeniliğe açık, üretken bireyler olacağız. Elbette farklılıklarımız vardır. Ancak biliyoruz ki bizler aklın ve ilmin hüküm sürdüğü bir ortamda görev yapıyoruz. Bu yapı içinde farklılıklarımız zenginliklerimiz olacak, evrensel hukuk ve insan hakları çerçevesinde meselelere yaklaşacağız. Yasaklayan değil, bilakis özgürlüklerin önünü açan bir yaklaşım sergileyeceğiz. Bunu yaparken mesuliyetimizin ağırlığını ve hassasiyetini unutmayacağız. Amacımız her yönüyle müreffeh akademik bir ortam sağlamak, çok kısa süre içinde hem imkânları hem de bilimsel faaliyetleri ile Türkiye'de ve dünyada adından söz ettirecek bir üniversite oluşturmaktır. Kahramanmaraş şehri ve halkı ile üniversiteyi bilimsel alanda iş birliği ile kaynaştırmak böylece ilimizin sosyo-ekonomik yapısını geliştirmek arzusundayız. Üniversitemizin dünyadaki yeni gelişmelere bağlı yeni bir paradigma ile donatılmış bir üniversite olarak kurgulanması ve yeniden tasarlanması yani re-organize edilmesi gerekmektedir. Çağdaş bir üniversitenin varlığı, evrensel niteliğinin korunması ve her şeyden önce bilimsel ve yönetsel, akademik özerkliğe ve liyakata önem veren demokratik yönetim ortamının sağlanmasına bağlıdır. Üzerimize aldığımız sorumluluğun çok büyük olduğunun bilincindeyiz. Ama bunun altından kalkabilmek için üniversite öğretim üyelerine, idari personelimize, öğrencilerimize de büyük görevler düşmektedir. İyi ve düzenli çalışan ve koşan bir ekip çalışmasına ihtiyacımız vardır. Bu yeni dönemde Kahramanmaraş Sütçü imam Üniversitesinde hakkaniyetli ve dinamik bir yönetim anlayışı sergilenecektir. Üniversitemizin ve ilimizin gelişmesi ile ilgili olan, her türlü katkı, görüş ve tekliflerinizi paylaşmak için rektörlük kapısının herkese açık olacağını burada belirtmek istiyorum.

 

Kıymetli Misafirlerim,

 

Üniversitemizin yeni rektörü olarak, başladığım ve hizmet etmek için girdiğim bu yolda, bayrağı görev sürem boyunca inşallah başarıyla taşıyacağım. İnsan memnuniyetini esas alan, kendisi ve çevresiyle barışık bir idareci profili ortaya koyacağım. Huzurlu bir ortamda çalışma imkânı sağlayan, herkesi kucaklayan, çalışma ve performansa göre teşvik ve takdir eden bir rektör olacağım. Çalışmalarımızı yaparken daha önce de ifade ettiğim üzere Kahramanmaraş'a gönül veren herkesin maddi ve manevi desteklerini de beklediğimi tekrarlamak istiyorum. Büyük ve kendini kabul ettirmiş bir üniversite idealini gerçekleştirmek bir süreç işidir. Bu süreçte Üniversitemize yapmış olduğu değerli hizmet ve katkılarından dolayı, rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan beyefendiye ve üniversitemizin gelişmesinde katkısı olan herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bu yeni dönemin Türk toplumuna, Kahramanmaraş halkına, Kahramanmaraş Sütçü imam Üniversitesinin akademik ve idari bütün personeline hayırlar getirmesini temenni ediyorum. İnşallah Rabbim bizleri mahcup etmez ve utandırmaz. Tekrardan hepinizi saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum.

Konuşmaların ardından yeni Rektör Durmuş Deveci tarafından eski Rektör Mehmet Fatih Karaaslan’a bir teşekkür plaketi takdim edilerek devir teslim töreni tamamlandı.

Editör: Haber Merkezi