Türk turizmcilerle birlikte İran’ı ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’a eşlik eden heyette TÜRSAB, TÜROFED, TÜROB ve TTYD gibi sektörün önde gelen isimleri yer alıyor.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Kültürel Miras, El Sanatları ve Turizm Örgütü Başkanı Masoud Soltanifar ile birlikte Tahran’da B2B ‘Businessto Business’ toplantısına katılan Bakan Ünal, İran ile özellikle Uzak Doğu ülkelerine yönelik ortak bir tanıtım çalışması yürüteceklerini söyledi.

Bakan Mahir Ünal, toplantıda yaptığı konuşmada, İran’ın sadece Türkiye ile değil, dünya ile ilişkilerinde de yeni bir dönem başladığına dikkat çekti.

Yeni dönemde ambargonun kalkmasıyla birlikte ilişkilerin daha da gelişeceğini ve artacağını kaydeden Bakan Ünal, turist hareketlerini doğrudan etkileyen charter uçuş sayısının iki ülke arasında artırılması gerektiğini söyledi.



DENEYİMLERİMİZİ İRAN’LA PAYLAŞMAK İSTERİZ

“Türkiye’deki turizm sektörünün ileri gelen temsilcileriyle buradayız. İki ülke arasındaki ikili ilişkiler Cumhurbaşkanlarımızın nezdinde gelişmekte ve bu durum hepimizi memnun etmektedir.

Son dönemde özellikle bankacılık ve enerji sektörlerinde iki ülke arasında üst düzeyde bir ilişki, işbirliği oluştu. Biz bu ilişki ve işbirliğini aynı şekilde turizm sektöründe de devam ettirmek ve üst bir seviyeye çıkarmak istiyoruz. Bakanlığımızın da temel hedefelirinden bir tanesi budur.

Dost ve kardeş ülke İran ile gerçekleştirilecek her türlü ortak proje ve etkinlik bizim için büyük bir önem arz ediyor.

Burada gerçekleştirilecek temasların ve imzalanacak işbirliği protokolünün ilişkilerimizi üst seviyeye çıkaracağına inanıyorum.

2015 yılında İran’dan ülkemize 1 milyon misafir geldi ve Türk misafirperverliğini yaşayarak ülkelerine döndüler. İran’dan Türkiye’ye gelen turist sayısında, 2016 yılının ilk üç ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artış sağlanmış ve 468 bin İranlı turist misafirimiz olmuş. Bununla birlikte 2015 yılında 163 bin 500 Türk vatandaşımızın İran’ın tarihi ve doğal güzelliklerini görmek üzere seyahat ettiğini görmekteyiz.

Bu zaviyeden bakıldığında bizim İran ile turist sayısında ciddi bir artış sağlamamız ve teşvik oluşturmamız gerekiyor.

Dolayısıyla bugün bizim burada, hem bundan sonraki süreçte İran’ın turizm altyapısına yönelik nasıl bir işbirliği yapabileceğimizi konuşmamız gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında dünyada en iyi turizm altyapısına sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu konudaki deneyimimizi kardeş, dost ülke İran’la paylaşmak isteriz.”



İŞBİRLİĞİMİZLE BÖLGENİN İSKİKRARLI HALE GELMESİNE KATKI SAĞLAYACAĞIZ

“Uçuşların nasıl olacağı ve destinasyon yönetimini de karşılıklı olarak konuşmamız gerekiyor. Tarifeli uçak seferlerinin yanı sıra charter uçuşlar da dönemsel bazda turist hareketini doğrudan etkileyen faktörlerdendir.

Bunun sayısını ve uçtukları noktaları artırmak da öncelikli hedeflerimizden birisi olmalı. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı, sevgili dostumun vereceği destekten dolayı şimdiden teşekkür ediyorum. İki ülkenin de büyük bir tarihi miras üzerinde oturması iki ülke için de büyük bir avantajdır.

Biz tek bir bölge anlayışıyla Çin, Endonezya, Malezya gibi uzak destinasyonlara ortak tanıtım yapmalıyız. Bölgeyi tek bir tanıtım bölgesi gibi beraberce planlayabiliriz. Ama bunun için olmazsa olmaz ve mutlaka bölgemizde gerçekleştirmemiz gereken temel hususlardan bir tanesi istikrardır. Bölgemizde bunu sağlayacak olan iki güçlü ülke, iki omurga Türkiye ve İran’dır. İşbirliğimiz ile bölgenin istikrarlı hale gelmesine de katkı, imkan sağlayacağımıza inanıyorum.”

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal toplantının ardından Türk ve İranlı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

YATIRIMCILARIMIN TAHRAN’DA GERÇEKLEŞTİRMEYİ PLANLADIĞI PROJELER VAR

“Öncelikle biz İran ile ilk kez karşılıklı bir yatırım işbirliği yapmayacağız. Bizim uzunca bir süreden beri İran’la hem enerji hem bankacılık sökterlerinde karşılıklı güvene dayalı bir işbirliğimiz oldu.

Yeni bir dönem başlıyor İran’da. Bu yeni dönemde ambargonun kalkmasıyla birlikte hem ilişkilerimiz gelişecek, artacak hem de İran’ın sadece Türkiye ile değil dünya ile ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor.

İran kadim bir devlettir. Önümüzdeki süreçte yatırımcılarımız ve yatırımlar açısından İran’la herhangi bir sorun yaşayacağımızı sanmıyorum.

Bütün yatırımcılarımız bugün bizimle geldiler ve toplantı halindeler. Tahran’da Rixos grubun gerçekleştirmeyi planladığı bir proje var bildiğim kadarıyla.

Bugünden sonra hangi projelerin yapılacağını da burada kararlaştıracağız.”

GÜVENLİK SORUNUMUZ YOK

“Terör sadece Türkiye’nin sorunu değil bu kürüsel bir sorun olarak önümüzde duruyor. Maalesef terör saldırıları Brüksel’de de Paris’te de dünyanın her hangi bir şehrinde meydana gelebiliyor.

Maalesef meydana gelen terör saldırıları Fransa’yı, Belçikayı etkiledeği gibi Türkiye’yi de etkiledi. Türkiye’nin Antalya, Muğla, Bodrum, İzmir, İstanbul, Kapadokya gibi yerlerinde şu anda herhangi bir şekilde güvenlik sorunu söz konusu değil.

Aynı zamanda Karadeniz bölgesinde herhangi bir şekilde güvenlik sorunu olmadı ve bundan sonra da olmayacak. Bu bölge İranlı turistlerin çok tercih ettiği bir bölgedir. Türkiye’nin sadece Güneydoğusunda, sadece iki ilin iki ilçesinde devam eden bir terörle mücadele süreci var. Hiçbir ülke kendi sokaklarında silahlı bir faaliyete müsaade etmez. Oradaki vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri alır ve Türkiye de bu konuda gerekli önlemleri alıyor.

Ama bunların herhangi bir şekilde turizm açısından güvenlik riski olarak değerlendirilmesi doğru değil. Ama Paris’te, Londra’da bomba patladığında büyük hassasiyet gösteren özellikle batılı medya, İstanbul’da bomba patladığında aynı hassasiyeti göstermiyor. Bunun üzerinde de düşünmek gerekiyor.”

UZAK DESTİNASYONLARA YÖNELİK ORTAK ÇALIŞMALARIMIZ VAR

“Bölgenin ortak tanıtımı için Çin, Hindistan, Malezya, Endonezya gibi uzak destinasyonlara yönelik ortak bir çalışmamız var. Aynı çalışmayı Yunanistan ile de yapıyoruz.

Dünya küçüldükçe bölgesel tanıtım daha çok ortaya çıkıyor. Turistin güvenli bölgeleri tercih etmesinden dolayı da İran’la birlikte bölgenin güvenli bir hale getirilmesi konusunda işbirliği içerisindeyiz.

TÜRSAB Başkanı’mız da buraladar. İranlı turistlere yönelik yeni paketler oluşturmak öncelikle görüşme konularımız arasında. Dünya Turizm Örgütünün öngörüleri doğrultusunda inanç kültür turizmi yönünde insanların taleplerine yönelik yeni alternatifler oluşturmaya çalışıyoruz.”
Editör: Haber Merkezi