6 Ekim tarihinde yapılacak olan Eğitim Bir -Sen Türkoğlu İlçe Temsilciliği’nin 6. Olağan Kongresinde Başkan Adayı olan Hüseyin Akkaya, seçildiği takdirde, meslektaşlarının hakkını savunan, özlük haklarını koruyan ve bunun yanı sıra Türkoğlu İlçesinde eğitim seviyesini en üst sıralara yükseltecek, etkin bir sendikacılık sergileyeceklerini söyledi. 

Kendisine yönelttiğimiz soruları cevaplayan Başkan Adayı Akkaya, Yönetim Kurulu Listesini oluştururken de özellikle milli konularda hassas vatanına, milletine, bayrağına bağlı, başarılı ve ufku açık eğitim neferlerinden oluşturduklarını söyledi.

Başkan Adayı Akkaya ile gerçekleştirdiğimiz söyleşinin ayrıntıları:

Öncelikle kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

1998 Yılında Kahramanmaraş merkezde beden eğitimi öğretmeni olarak göreve başladım.

2002 yılında Kahramanmaraş’ta Tenis İl Temsilciliği görevini devir aldım ve akabinde Kahramanmaraş’ta tenisin gelişimini sağladıktan sonra KATİK Kulübünü kurduk, aktif rol oynadık ve ilimizde tenisi geliştirdik.

2014-2016 yılları arasında Kahramanmaraş Büyükşehir belediyesinde yardımcı antrenör olarak görev aldım.  Daha sonra müdür yardımcılığı ve halende Kılılı Anadolu Lisesinde okul müdürlüğü yapmaktayım.

Niçin aday oldunuz, sizi aday olmaya iten sebepler neydi, nasıl karar verdiniz? 

Malumunuz eğitim camiası çok özel bir kurum. Eğitim, dünyada insanlar için yapılan en güzel yatırımı olan en önemli kurumdur. Çünkü orada geleceğimizi, çocuklarımızın eğitimini ve geleceğini garanti altına almak için eğitimin belli bir dizaynda ve sağlıklı olması gerekir. Öğretmenin formasyon gelişimini, öğretmenin özlük haklarıyla ilgili ve öğrencilerimize belirli bir hedeflerde nereye gideceğiyle ilgili yol haritasının netleşmesi gerekiyor.

Bu noktada eğitim maalesef istediğimiz trendde değil. Ancak Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk, göreve geldikten sonra öğretmenlerin yüreklerine dokundu, öğrencilerimize ve velilerimize umut vaat etti. Biz yöneticileri heyecanlandırdı, bu noktada güzel şeyler olacağını somut örneklerle de zaten bakanlığımızın çalışmalarında görüyoruz.

Türkoğlu eğitim camiası olarak, eğitim neferleri olarak maalesef ilçemizin on bir ilçe içerisinde 4 yıldır sonuncu olmasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Bu başarısızlığın sebep ve sonuçları var. Bunların başında da STK’ların yani temsilci sendikaların Eğitim Bir - Sen’imizin aktif bir rolü var. Bu noktada bizimde sorumluluk alıp eğitimin çıtasını yükseltmek, farkındalık yaratmak, öğretmenlerimizin formasyon alanında okullarımızdaki eğitimimizin çıtasını yükseltmek adına da elimizi taşın altına koymamız gerekiyordu. Bir takım seminerler, konferanslar, sportif,  sosyal ve kültürel anlamda faaliyetler yapmak, eğitimi harekete geçirmek adına farkındalık yaratacağımızı düşünüyor ve kendimizde de bu kabiliyeti gördüğümüz için aday olduk.

Yönetiminizi oluşturdunuz, peki yönetiminizi oluştururken olmazsa olmazınız neydi, hangi kriterlere göre oluşturdunuz?   

Yönetimimizi oluştururken öncelikle kişilere endeksli, etki istekli değil de, bölgesel düşündük. Çünkü kapsayıcı olması gerekiyordu, ötekileştirici değil bütünleştirici bir yönetim oluşturmamız gerekiyordu.

Bizim hedefimizde zaten önceliğimiz eğitimdir, eğitimin özellikle “Türkoğlu’ndaki eğitim seviyesini son sıralardan nasıl yukarılara yükseltebiliriz” ana parolamız bu. Bununla beraber sendikanın asli görevi olan öğretmenlerimizin özlük haklarını korumak ve kollamaktır. Bu noktada kendi bölgesinde başarılı olan öğretmenlerimiz, müdürlerimiz, müdür yardımcılarımız, şube müdürümüz yönetimimizde mevcut. Kendi bölgesinde sevilen sayılan, vatanına milletine bağlı örnek teşkil edecek ve kişisel özelliğiyle, özbenliğiyle topluma mesaj verebilecek potansiyele sahip meslektaşlarımızı seçtik.

Aynı zamanda bizim olmazsa olmazlarımızdan biri de malum 15 Temmuz sürecinde ülkemiz bir felaketten kurtuldu. Burada olmazsa olmazlarımızın başında, FETÖ, PKK, DEAŞ gibi, devletimizin milletimizin karşısında olan terör örgütleriyle uzaktan yakından alakası olan, gönül bağı olan, kişilerin asla aramızda olmaması bizim olmazsa olmazımızdır.

Kısacası Yönetimimizi oluştururken, ince eleyip sık dokuduk. Vatanına, milletine, bayrağına bağlı, başarılı ufku açık meslektaşlarımızla yola çıktık.

Ne gibi projeleriniz var, biraz bahseder misiniz?

Okullarımızı gezerek öğretmenlerimizle buluşuyoruz, mükemmel bir teveccüh var. Çünkü bu zamana kadar yönetimi seçimle değil de atamayla gelen bir sendika vardı.

Ziyaretlerimizde meslektaşlarımıza projelerimizi aktarıyoruz, olumlu karşılanıyor. Öğretmenlerimizin özlük haklarını korumak, kollamak ve geliştirmek aynı zamanda eğitimin formasyon gelişimini ve değişimini de destekleyici seminerler, kurslar düzenlemek hedeflerimiz arasında.

Özellikle önem arz eden üç ana projemiz var.

Birincisi; kazandığımız ilk hafta bütün öğretmenlerimizle, kaymakamlığımız, belediye başkanlığımız ve milli eğitim olmak üzere bütün öğretmen arkadaşlarımızla bir araya gelerek, yemek yiyeceğiz ve yemek bahane esas asıl olan eğitim. Eğitimi  masaya yatıracağız Türkoğlu’ndaki eğitim çıtasını nasıl yükseltebiliriz tartışacağız.

İkincisi; malumunuz sendikamızın 625 üyesi var ve her ay tüm üyelerimizden 24 TL ücret kesilmekte. Biz diyoruz ki; sendikamızın ve bütün üyelerimizin gelip profosyonel anlamda çayını kahvesini içebilecek, bütün internet bilişim ortamından faydalanabilecek, kütüphane ortamından faydalanabilecekleri bir yerimiz olsun.  Çünkü bunu üyelerimizin hepsi hak ediyorlar profosyonel bir şube oluşturmak. Bugüne kadar sendikamızın böyle bir yeri olmadı. Sadece adres var.

Üçüncü önemli projemiz ise;  biz herkese eşit olacağız, eğitimde asıl olan görevimiz öğretmenliktir. Müdür, müdür yardımcısı, öğretmen herkes eşittir.  Bu bakış açısıyla herkesi eşit görüyoruz. İdarecilik atamalarında bizim olmazsa olmaz kriterlerimiz potansiyeli olan, idarecilik refleksi olan, liderlik özelliği olan arkadaşlarımıza sendikalı sendikasız herkese eşit mesafede olacağız referans olacağız. Yani kişileri suyun gözünde belli noktalara yerleştirmekten ziyade kabiliyeti olan arkadaşlarımıza referans olacağız.  Öğretmenliğinde başarılı çıta yakalayan arkadaşlarımıza da diyeceğiz ki, sen lütfen öğretmenliğine devam et , her türlü desteği vereceğiz.

Neden böyle bir yol izliyoruz? Eğitimin bir okuldaki lideri okul müdürüdür. Eğer okul müdürü öğretmenlerine ufku açık değilse, öğretmenine okula giriş kapısında mutlu hissettiremiyorsa, bu okul müdürünün bir başarısızlığıdır, aynı zamanda burada bir sorumluluğu vardır. Liderlik özelliği olan, eğitimin her türlü formasyon alanında, yöneticilik alanında, konuya hakim olan aile ortamını yaratan okul müdürleri zaten eğitimin otomatikman gelişmesi adına bir takım olanakları sağlamış durumda demektir.  Bu noktada biz kişilere endeksli yönetici atamalarından ziyade eğitimi geliştirecek, öğretmeni destekleyici yöneticilerin olması gerektiği kanaatindeyiz ve bunu uygulayacağız.

Size göre eğitim camiasının acil çözülmesi gereken en önemli problemi nedir?

Eğitim camiasında bizim en önemli gördüğümüz kriter, sendikanın asli görevini bırakıp, kendine farklı görevler çıkarıp, vazife olmayan görevi üstlenmesi ve idarecilik atamalarında kişilere bireylere endeksli, “kontrolü bizde olsun, az olsun küçük olsun, istediğim gibi yönlendirebileyim” zihniyetiyle dar bir bakış açısıyla atanan yöneticilerin maalesef eğitimin gelişmesi noktasında en büyük darbeyi vurmalarıdır. Yönetici atamalarında,  bu bakış açısıyla hareket edildiği için maalesef eğitim önüne çok büyük bir set koyuluyor. Oysaki eğitimin olmazsa olmazında her okulun başındaki yöneticinin potansiyeli, liderlik yönü, vasfı ve öğretmenlerle olan pozitif sinerjisi enerjisi diyaloğunu öğretmenlere yansıtır ise zaten eğitim kendiliğinden geliştir.  Seçildiğimiz takdirde bu sorunu çözeceğimize inanıyorum.

Meslektaşlarınıza iletmek istediğiniz mesajınız var mı?

Evet, son olarak üyelerimize şunları söylüyoruz; demokrasi her zaman bizim vazgeçilmezimizdir. Adalet, hak, hukuk, kanun bizim vazgeçilmezimizdir. Demokrasi ile her zaman kazanan üyelerimiz olacaktır. Seçim bizim vazgeçilmezimiz olacaktır.

Türkoğlu’ndan bir kıvılcım başlattık. Burada farkındalığı yaratacağız. Konu bireysel değil, söz konusu olan benim yönetici olup olmamam da değil. Ancak biz, yönetimdeki arkadaşlarımızla potansiyelimize güveniyoruz. Türkoğlu’ndan bu kıvılcımı başlatacak potansiyel bizde var, bunun diğer ilçelerimize de model olmasını istiyoruz. Sonuçta öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz, velilerimiz ve toplumun bütün kesimleri bunun faydasını görecek. Kazanan Türkoğlu ilçemiz olacak, kazanan öğretmenlerimiz olacak. Öğretmenlerimizden istirhamımız sandığa gelsinler, muhakkak iradelerini sandığa yansıtsınlar. Eğer  biz de başaramazsak bizden sonra projeleri olan arkadaşlar gelsinler, görevi devralsınlar.

Sonuçta burası hizmet yoludur, makam, mevki bir yerlere sıçrama yeri değildir. Sendikacılık hizmet yeridir, herkesi eşit gören, ötekileştirmeyen, insanlara değer veren, özlük haklarının haklı veya haksız her koşulda yanında olan, madden ve manen yanında olan üyelerine özel hissettiren bir sicil toplum Örgütü olacağız. Etkin bir sendikacılık sergileyeceğiz.

Tüm meslektaşlarımdan bir kez daha şahsım ve ekibim adına destek istiyorum.  

Hüseyin Akkaya Başkanlığında gidilecek olan seçimde, Yönetim Kurulu Üyeleri ise şu isimlerden oluşmakta: 

  1. Hüseyin Akkaya Başkan Adayı – Kılılı Anadolu Lisesi Müdürü
  2. Zuhal Şimşek – Çakallı Hasan Ağa Müdür Yardımcısı
  3. Hasan Yalçın – Kırmakaya İlkokul Müdürü
  4. Ethem Kızıltepe- Küçük İmalı İlkokulu Müdürü
  5. Bilal Nacaroğlu – Gaziosman Paşa Fen Bilgisi Öğretmeni
  6. Halil Akça – Türkoğlu İmam Hatip Lisesi Arapça öğretmeni
  7. Behlül Çakıl – Yavuz Selim Ortaokulu Din Kültürü Öğretmeni

İl Delegeleri:

  1. Ali İncecik – İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü
  2. Mehmet Taşkın – Ceceli İlkokul Müdürü
  3. Bünyamin Özkul – Türkoğlu Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni

Editör: Haber Merkezi