Küresel Gazeteciler Konseyi aylık toplantısı için: KGK Malatya İl Temsilcisi Kemal Deniz başkanın daveti üzerine Malatya’ya geldik.

Malatya’nın engin tarihi, hareketli ticaretini yerinde gördük.

Sürekli göç veren Arguvan ‘a geldiğimiz de ise bizleri Sayın Mehmet Kızıldaş - Arguvan Belediye Başkanı karşıladı.

Barışın, kardeşliğin, hoş görü ve sevginin hakim olduğu belde Arguvan

Bizim çocukluğumuzda Arguvan Türkülerini, gazellerini çok dinlemiştik.

Sayın Başkanı Mehmet Kızıldaş bizlere kendi sesinden söyledi.

Etek Sarı Sen Etekten Sarısın

Kurban Olam Beydağının Karısın

Sordum Sual Ettim Kimin Yarısın

Ben Sormadan Dolu Gibi Döküyü

Bir Köynek Diktirdim Kolu Düğmeli

Herkes Kaderine Boyun Eğmeli

Deli Gönlüm Çirkine Bel Bağlama

Sevdiğin Yar Malatya'yı Değmeli

Bir Köynek Diktirdim Hasa Bezinden

Alem Düşman Oldu Senin Yüzünden

Eğer Gurbet Ele Gider Dönersem

Ahdım Vardır Öpeceğim Yüzünden

Arguvan dendiği zaman Türkü akla gelir.

Arguvan tarihine biraz bakalım: Morhamam ve Karahüyük köylerindeki höyüklerden ve Karababa harabelerinden elde edilen bulgulara göre ilçe merkezindeki yerleşimin tarihi eski çağlara dayanmaktadır.

4. yüzyıldan itibaren Bizans kaynaklarında Argaous adıyla görülmektedir. 8. yüzyıla ait Arapça kaynaklarda Argaûn adı kaydedilmiştir. Sözcüğün her iki biçimi çoğul halde olup "Arga'lar" veya "Argav'lar" anlamını ifade eder. 11. yüzyıla ait Ermenice ve kayinamelerde ise Argawan adı kullanılır. Bilge Umar eski bir Anadolu dilinde *Argawana adının "gümüşyeri" anlamına gelmesi ihtimali üzerinde durursa da bu görüşün belgesel temeli zayıftır.

Osmanlı Devleti zamanında Tahir bucağı adı ile Arapgir'e bağlı olan Arguvan, sonradan ilçe olarak Diyarbakır'a bağlanmış daha sonra 1873'de tekrar Tahir adı ile Keban'a bağlı bir nahiye haline getirilmiş, Cumhuriyetin İlanıyla merkez ilçe olarak Malatya'ya bağlanmış, 1954 yılında Tahir nahiyesi merkez olmak üzere Arguvan adı ile Malatya iline bağlı bir ilçe haline getirilmiştir.

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş

Bize sunum yapan Başkan : “Sevgili Arguvanlılar, Önümüzdeki beş yıllık hizmet süresince hiçbir ayırım gözetmeksizin her mahallemize eşit hizmet götüreceğimizden kimsenin kaygısı olmasın. Bizim için aslı olan, Arguvan’ın birlik ve bütünlüğüdür. Arguvan’ı Arguvan yapan değerlerden hiç taviz vermeden, kültürümüzü yaşatarak Malatya ve Türkiye’de ulaştığımız saygınlık seviyesini daha da yükselterek, yaşanabilir, çağdaş bir kent olma yolunda, halkımızın da desteği ile sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışacağız. Önümüzdeki beş yıllık hizmet süresince Arguvan adına iyi ve güzel şeyleri hep beraber yaşamak dileği ile saygılar, sevgiler sunuyoruz. Mehmet Kızıldaş - Arguvan Belediye Başkanı “böyle diyor.

KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 57 gazeteciyi ilçesinde ağırlayarak Arguvan gelmelerinden dolayı mutlu oldu.

Gazetecilerde Arguvan yakından görerek: Türkü söyleyen insandan zarar gelmez sösünü burada görerek yaşadılar. Güzel bir gün geçirdiler.

Arapgirde buluşmak üzere.

İyi günler…