Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burçin Işık, Gebelikte gribe yakalanma riski normal zamanlara nazaran daha yüksektir çünkü gebelik döneminde bağışıklık sisteminde zayıflamalar görülmekte diyerek uyarıda bulundu.

Grip mevsimi geldiğinde alınan her türlü önleme karşın anne adaylarında da grip sık olarak meydana gelmektedir diyen Işık, “Grip virüsünün bebeğe geçmesi ve bebekte istenmeyen durumlar oluşturması beklenen bir durum değildir. Ancak grip şiddetli belirtilere yol açması ve pnomoni (zatürre) gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlara zemin hazırlaması nedeniyle gebelik döneminde üzerine önemle durulması gereken bir durumdur.” Tedavi aşamasında ve komplikasyonlar açısından bebeğin risk altında olması nedeni ile gebelik döneminde daha dikkatli olunması gerektiği şeklinde konuştu.

Gripten Korunma Yolları Nelerdir?

Aralık  ile Mart Ayı arası Grip mevsimidir,  bu aylarda mümkün olduğunca toplu yerlerde bulunmamak, öpüşme ve tokalaşma gibi yakın temastan kaçınmak gribal enfeksiyon geçirme riskini oldukça azaltır diyen Yrd. Doç. Dr. Işık, “ Grip salgını uyarısı olduğunda evden çıkmamak da virüsle karşılaşma riskini etkili bir şekilde azaltır. Grip aşısı gebelerde gerekli durumlarda uygulanabilir. Özellikle yüksek risk altında olan anne adaylarının aşı olmaları grip geçirme riskini önemli derecede azaltır.” diye konuştu.

 Yemekten önce, hapşırdıktan hemen sonra ellerinizi sık sık yıkamanız gerekir diyen Işık, “ En az 15 saniye boyunca her iki elinizi sabunla ovuşturarak yıkamanız ve bol su ile durulamalısınız. Sabun ve su bulamadığınızda en az yüzde 60 alkol içeren  el yıkama jellerini  veya tek kullanımlık mendilleri kullanmalısınız. Gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmayın. Ellerinizin temiz olduğunu düşünebilirsiniz daha önce dokunduğunuz kapı tokmağı, bardak, buzdolabı kapağına veya başka eşyalara başkaları dokunmuş ve elleriyle virüs bulaştırmış olabilir ve sizi enfekte edebilir.” diye belirtti.

Virüs ve bakterilerin  dış ortamda ortalama 2-8 saat yaşayabildiğini belirten Işık, “Özellikle oyuncaklar, başucu masaları, kapı kolları, telefon gibi eşyaları, banyo ve mutfak yüzeylerini uygun bir dezenfektanla düzenli olarak silmelisiniz. Evinizde hasta insanlara mümkün olduğunca fazla yakınlaşmamalısınız.” şeklinde  konuştu.

 

 

Editör: Haber Merkezi