Bu durumun birden fazla sebebi olsa da Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir bunun en temel sebebinin son yıllarda normalin çok üzerinde artış gösteren aşırı hava sıcakları olduğunu belirtti.

Özellikle bu yıl hem yağışların az olması hem de aşırı sıcakların normal değerlerin üzerine çıkmasının bireyleri psikolojik yönden çok etkilediğini belirten Ulutaşdemir, “Son yıllarda herkesin de bildiği şekilde küresel ısınmanın etkisiyle iklimlerde değişimler meydana geldi. Bunun sonucunda da hava sıcaklıkları aşırı şekilde arttı ve bu sıcaklıklar insanlarda özellikle psikolojik tepkimelere yol açtı. Bu durum sıcaklıklar konusunda hassas olan bünyelerde halsizlik, mutsuzluk, sıkkınlık, dikkat eksikliği, tahammülsüzlük ve huzursuzluk gibi pek çok semptoma yol açıyor.” dedi.

Yaz aylarında hemen hemen herkesin şikayet ettiği hususlardan biri olan uykusuzluğun temel nedeni olarak aşırı sıcakları gösteren Ulutaşdemir, “Özellikle bu aylarda toplumda karşılaştığımız pek çok kişi uykusuzluktan şikayet ediyor. Bu uykusuzluklar da sıcakların neden olduğu depresif tepkimelerin bir sonucudur aslında.” diyerek sıcaklıkların uyku sorunlarına da yol açtığını söyledi.

Ulutaşdemir, uykusuzluğun özellikle halsizlikle birlikte huzursuzluğa neden olduğunu ve sonuç itibariyle bu durumun uyku düzensizliğinin yanında bünyeyi olumsuz yönde etkileyen daha pek çok sağlık sorununu beraberinde getirdiğini açıkladı.

Bu gibi sıcaklarda kıyafet tercihlerinin son derece önemli olduğunu ve herkesin bu konuda azami önem göstermesi gerektiğini ifade eden Ulutaşdemir, “Sıcak havalarda tercih edilen kıyafetler son derece önem taşıyan bir konudur. Bu dönemlerde özellikle pamuklu, vücuda yapışmayan, çok koyu olmayacak şekilde renkli kıyafetler giymek ve vücudu daha rahat hissettirebilecek tercihler yapmak gerekir.” diye konuşarak kıyafet tercihlerinin de önemine vurgu yaptı.

Editör: Haber Merkezi