Seçim çalışmaları kapsamında Göksun’da esnaf ve vatandaşları ziyaret eden Uzm. Dr. İrfan Karatutlu, normalleşme süreci ve iktidarın afet yönetiminde yaptığı yanlışları anlattı. 6 Şubat depremleri ve sonrasında yaşanan afetlerde yönetim zaafı olduğunu aktaran Karatutlu, “Afet öncesi iktidarın siyasetçileri ile müteahhitler arasındaki yakın ilişki nedeniyle binlerce canımızı kaybettik. Depremden önce imar çalışmalarından ruhsatlandırma ve yapı denetime kadar her şeyde iktidarın sorumluluğu var; ancak zerre sorumluluk hissedip de istifa etmiyorlar. Deprem sonrası krizi yönetemediler. Bu yönetim zaafından dolayı kurtarılması mümkün olan enkaz altındaki canlarımızı da kurtaramadık. Şimdi normalleşme sürecini de yönetemiyorlar. İşte eserleri kader diye geçiştirdikleri deprem felaketi sonrası esnafı kaderine terk etiler” dedi.

“BİZ, BUNLARIN YAPTIĞINI YAPMAYACAĞIZ”

İktidarın, Kahramanmaraşlı esnafları konteyner çarşılarla oyalamaya çalıştıklarını vurgulayan Karatutlu, “Esnafımıza, önlerini görebileceği, geleceğini planlayabileceği destekler sağlamak gerekiyor. Öncelikle sadece imalat sektörü değil tüm sektörlere maddi destek sağlanmalı. Bu destek kredi olarak değil hibe olarak verilmeli. Ama illa ki kredi olarak verilecekse sıfır faizli ve en az 2 yıl geri ödemesiz verilmeli.  İşyerleri ve sermayesi enkaz altında kalan esnaflarımızın tamamının işyerlerini ücretsiz bir şekilde vermeleri gerekiyor. Vermeleri gerekiyor; ama vermiyorlar. Biz, esnafımızın da vatandaşımızın da neye ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Biz, bunların yaptığını yapmayacağız, esnaflarımızı kaderlerine terk etmeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.  

Afet yönetiminde iyi yönetimle başarı sağlanacağına dikkat çeken Karatutlu, şöyle konuştu: “Ülkeyi iyi yönetselerdi şimdi bu durumda olmazdık. 20 küsur yıllık iktidarları var. Bu sürede Kahramanmaraş’a neler yapılmazdı neler?  Ama bakıyorsunuz 20 yıl önce konuştuğumuz sorunları bugün de konuşmaya devam ediyoruz. Demek ki bu işte bir terslik var. Afet yönetimini bilmezler. Kriz yönetimini bilmezler. Ekonomi, sağlık, spor, yönetimini bilmezler. Çünkü ülke nasıl yönetilir bilmiyorlar.

“AFET MEVZUATINI TÜM ÖNLERİYLE YENİDEN DÜZENLEYECEĞİZ”

Ülkenin nasıl kötü yönetileceğini 6 Şubat depremlerinde Cumhur İttifakı’nın iktidarında öğrendiklerini kaydeden Karatutlu, 14 Mayıs seçimleri sonrası ilk iş olarak kriz yönetimi esaslı yeni afet eylem planını uygulamaya koyacaklarını belirtti.

Karatutlu, şöyle konuştu: “Merkezi idarenin afet yönetimi ile ilgili yetkilerini ‘yerinden yönetim’ ilkesini esas alan bir yaklaşımla yeniden düzenleyeceğiz. Afet Yönetimi kurumlarını yeni bir bakış açısıyla yereli öne çıkararak yenileyeceğiz. Afet Çerçeve Kanunu çıkartarak afet hukuku bağlamında afet mevzuatını tüm önleriyle yeniden düzenleyeceğiz. Belediyelere yerel afet tehlikesi ve risk haritalarını hazırlama yükümlülüğünü getirdiğimiz gibi bununla birlikte önlerine Risk Azaltma Hedefi koyacağız. Kentsel dönüşüm yerine Kentsel Yenilenme anlayışını hâkim kılacağız. Köy yerleşimlerinde deprem, sel, orman yangını, heyelan vb. risklere ön alıcı nitelikte Kırsal Yenilenme çalışmaları başlatacağız. Tarihi ve kültürel mirasın afetlere karşı korunması için seferber olacağız. Özel koruma planları hazırlayacağız. DASK’ı tüm afet türlerini ve konut harici kayıpları da kapsayacak şekilde geliştireceğiz. Afet ve Acil Durum hallerinde medyanın doğru, sürekli ve güvenilir bilgiye ulaşmasını sağlayacağız.”

Editör: Haber Merkezi