CHP’li Bağlar vatandaşın borçlanmadan ev sahibi olabileceğini söyledi; “Evi yıkılan vatandaşlarımıza hibe edecek olan yüzde 50’yi nakit verilsin. Şimdiye kadar dişinden tırnağından artırdığı birikimlerle ömrünün yarısını ev sahibi olmak için çalışarak geçiren vatandaşımız, diğer yarısını da borçlandırarak geçirecek. Yüzde 50 olan 787 bin TL’yi vatandaşımıza verilmesi halinde, o meblağlara nasıl ev yapılıyor görsünler. Hesap çok net ve açıktır” dedi.

BU RAPOR NEDEN DİKKAT ÇEKMEDİ

6 Şubat depremlerinde Kahramanmaraş’ta binlerce bağımsız bölümün yıkıldığını, binlercesinin de ağır hasarlı olarak yıkılmayı beklediğini hatırlatan CHP Kahramanmaraş Milletvekili Adayı Mehmet Bağlar yaşanılan depremi; deprem öncesi, deprem sırası ve sonrası olarak üç bölüme ayırdı. 2020 yılında Afad tarafından hazırlanan rapora dikkat çeken Bağlar; “2020 yılında AFAD ile Kahramanmaraş Valiliği İl Afet Risk Azaltma Planı çerçevesinde bir rapor hazırladı. Raporda Kahramanmaraş’ın tehlike ve risk değerlendirmeleri en ince detayına kadar verilmiş.

ÇOK GEÇ KALINDI

Rapor bizim elimize yeni geçiyor, bu zamana kadar saklamışlar. 3 yıl önce hazırlanan rapora göre Bahçelievler, Stadyumun çevresinin yerle bir olacağı belirtiliyor. Bu zamana kadar bu şehrin yöneticileri neden önlem almıyor anlamıyorum. Depremin ilk üç günü, tüm varlığımızla, her şeyimizle biz vatandaşlarımızın yanındaydık sadece yetkililer yoktu. O küçücük bedenler enkaz altından çıkarılmayı bekledi, 3’üncü günün sonunda gelinde ama çok geç kalınmıştı. Bu tarihi hiçbir şekilde unutmayacağız” diye konuştu.

VATANDAŞLARIMIZ BORÇLANMADAN EV SAHİBİ OLABİLİR

Deprem öncesinde, sonrasında kusuru olan hükümetin şimdi de vatandaşları ömür boyu borçlandırmak isteyerek ipotek altına alacağını belirten Milletvekili Adayı Bağlar; “Özellikle köylü kardeşim bu hesaba lütfen baksın ve araştırsın. Bu zamana dişinden tırnağından artırdığı birikimlerle bir ev yapmış, evladına, yakınına ise bahçesinde, evinin yanındaki arazisinde yer vererek ev yapmasını sağlamış. Bu kardeşlerimizin bu evlerinden başka bir mal varlıkları yok. Bu depremlerde ise evler yıkılmış, hükümet bu insanlara en zor gününde destek vermesi dururken bu zor günlerinden yararlanıp yüzbinlerce TL borçlandırmak istiyor. Borçlandırmayı yaparken de yüzde 50’sini hibe yapacağını söylüyor. Bizim vatandaşlarımız adına hükümete bir teklifimiz var.

HİBE EDECEĞİ TUTARI NAKİT VERSİN

Kapalı kapılar arkasında bir köy evinin kaç milyona ihale yapıldığını, depremzede vatandaşlarımızın üzerinden nasıl bir çıkar ilişki yumağı olduğunu zaten biliyoruz. Siyaset yapmayacağız sadece Hükümetin açıkladığı veriler üzerinden vatandaşlarımıza bir hesap sunuyoruz. Hükümet 105 metrekare bir köy evinin 1 milyon 575 bin bedelle köylüye verileceğini bunun ise yüzde 50’sini hibe edeceğini söylüyor. Yani hesap basit; yüzde 50 olan 787 bin 500 TL’yi hibe edecek, diğer yüzde 50’yi de 20 yılda ödeyecek. Bunun yerine hükümet hibe edeceği tutarı köylü kardeşimize versin, o köylü kardeşim kendi arsasına o parayla evini en mükemmel şekilde yapar. Hem de yıkılan evinin yerine yapar, hem de kendi yaşam çizgisine aynen devam eder. Herkesi bir araya toplayıp ev yapılmaz, köy yerlerinde herkesin evinin önünde bahçesi olur, toplu bir yere yaparak bu kültürü bitiremezler.” dedi

2023 BAYINDIRLIK BİRİM FİYATLARI ORTADADIR

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığının 2023 bayındırlık birim fiyatlarını da dikkat çeken CHP Kahramanmaraş Milletvekili Adayı Mehmet Bağlar; “Bayındırlık Birim fiyatı 2023 yılı için 6 bin 825 TL’dir. Bunun içinde arsa dahil her şey vardır. Zaten arsası olan köylü kardeşimize destek olacaksan tip projede, ruhsat harçlarında destek ol. Bak bakalım, ahırıyla birlikte o meblağa nasıl ev yapıyor, bunu gör. Ama yapmazlar, yaparlarsa 3 milyon TL’lere kadar yandaşlara verilen ihalelerden nasıl nemalanacaklar.

BİR ÖMÜR BİR EV YAPMAK İÇİN GEÇECEK

Burada vatandaşlarımızda araştırsın. Dişinden tırnağından artırdığı birikimlerle başını sokacak bir ev yapmış, ömrünün yarısını bu evi yapmak için harcamış, kalan yarısını da yüzbinlerce lira borçlanarak geçirecek. Ömrün süresini tabiki Yaradan bilir, borç bitmeden vefat ettiğinde, mirasçıları bu borçtan sorumlu olacak. Depremde evini kaybeden vatandaşlarımıza hibe edilecek tutar nakit verildiğinde kardeşlerimiz o evlerini borçsuz yapacak, ömrünün kalan yarısı da ipotek altında olmayacak. Vefat ettiğinde çocuklarına borç değil, güzel bir anı ve hatıralar bırakacak.  Hükümet depremzedeye vermek zorunda ve bu zorunluluk anayasal bir haktır. 14 Mayıs’ta halkımızın desteğiyle iktidar olduğumuzda depremzedelerimize evlerini bedelsiz vereceğimize söz veriyoruz.” Dedi.

Bağlar, gittiği her kapıda depremzedelere anlatarak aydınlatmaya çalışıyor. Afad raporuna karşı önlem almayan, deprem esnasında geç kalarak sorumlu olan yetkililerin şimdi de vatandaşı yüzbinlerce lira borçlandırmasına izin vermeyeceklerini, 14 Mayıs’tan sonra bedelsiz depremzede evlerinin vatandaşlarla buluşmaya başlayacağını da sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi