CHP seçim sürecine girdi. Kahramanmaraş’ta, kendi içinde.

Ancak unuttukları bir şey var, aday olanlar, ilçelere aday çıkartarak ve kazanarak güç depolamak dururken, kuru kuruya adayım diye çıkmaları acaba neyin güveni?

Merkez ilçe dâhil adayların kıyasıya yarışacağı gün gibi ortada iken, edindiğimiz bilgi ışığında, Naci Göçmen Elbistan'dan, Oruç Kömeağaç Nurhak'tan yeniden aday olmayı düşünmüyor.

İlçe kongreleri 28 Eylülde başlayıp bir ay içinde neticelenecek takiben ve muhtemelen kasım ayında il de kendi kongresini yapacak. Şayet muhtemel bir erken seçim halinde il kongresi 1 veya 2 ay ertelenebilir.

ADAYLARIN ŞANSI VE ESAT ŞENGÜL OLAYI

CHP mevcut İl Başkanı Esat Şengül, her ne kadar aylar öncesinden 7 Haziran genel seçimleri ardından istifa edeceğini, yeniden il başkanlığını düşünmediğini söylese de, ilçe başkanlarının birebir görüşmeleri nihayetinde, yani göreve devam etmesi yönünde bir düşünce ortaya çıktı ki, bu diğer adayların hoşuna gitmeyebilir.

Kim bunlar? Adı geçenler, dolaşanlar; Emre Kazancı, Ünal Ateş, Kibar Özdemir, Hürriyet Gürsel Taşın...

Emre Kazancı, henüz karar vermiş değil. Gelişen bazı olaylar ve ayak oyunları, midesini bulandırmış olmalı ki, tereddüt yaşıyor. Aday olmayacak anlamına gelmez bu. Bekliyor.

Ünal Ateş, 30 Mart mahalli seçimlerinde büyükşehir belediye başkan adayı idi. Olamayınca, Onikişubat İlçe Başkanı oldu. Fırsatını kolluyor!

Kibar Özdemir. Partinin eskilerinden ve emeği geçenlerden. Adayları gözlüyor, havayı kokluyor!

Hürriyet Gürsel Taşın, eski merkez ilçe başkanı. Emekli eğitimci. İddialı olduğu söyleniyor.

CHP'nin doğal delegelerle birlikte il'de 235 delegesi var. Bakalım piyango kime vuracak?

OYLARIN ARTACAĞINDAN ÜMİTLİ DEĞİLİM

Havada erken seçim kokusu var. Takvimler muhtemelen 22 Kasım'ı işaret ederken, mevcut İl Başkanı Esat Şengül'e sorduk. "Erken seçimde CHP'nin oyları artar mı, düşer mi, ne olur?"

Kısa bir tereddüt yaşadı, yüzünü karamsarlık kapladı, "Ülkenin bekası için mevcut şartlara bakılırsa artması lazım. Ama ümitli değilim. Sonucun değişeceğini düşünmüyorum. Şayet olası erken seçimde HDP barajı geçemez ise, CHP'nin oyları artar. Giden emanet oylar geri döner. Ancak Kahramanmaraş ile ilgili bir karamsarlığım yok, şayet önseçim teamülleri işlerse, ilk sıra adayımız Kamil Dalkara bu kez meclise gider, milletvekili olur." diye konuştu.

CHP 2011 genel seçimlerine oranla 7.500 oy kaybetmiş. Şengül, Dalkara'yı uyumlu, gayretli bir partili olarak tarif ederken, "Ama kendi etrafını kendisinin toparlaması lazım. Kendi bölgesinde oy kaybettiyse, şapkayı önüne koyup düşünmesi lazım!" ifadesini kullanıyor.

Bu yaklaşım mantıklı, doğru.

PİYANGO'DAN ÇIKAN ADAYLAR?

CHP önseçim yaşadı, Dalkara ilk sıraya gelirken, adı sanı bilinmeyen, ancak Maraş kökenli olduğu söylenen Nilden Bayazıt Postalcı kontenjandan gelip 2. sıraya oturuverdi. Fakat tutmadı. Sanki piyangodan çıkmış gibiydi. İddiaya göre, eski vekil Durdu Özbolat'ın referansı olduğu söylendi. Ancak alakasının olmadığı bilgisine ulaştık. Çünkü Postalcı aday gösterildiğinde, bundan ne il başkanı Şengül'ün, ne de Dalkara'nın haberi olmuştu! Onlar da herhalde şok yaşadılar!

Zaten gelişi, aday gösterilişi ve seçim stratejisi yanlıştı. Kayboldu gitti... Bırakın Maraş'ı, kendine bile yabancıydı ve toparlayıcı özelliğinden yoksundu!

ÖNSEÇİM HER ZAMAN DOĞRU TERCİH Mİ?

Hayır! Geçmişte de yaşandı, önseçimle adaylar belirlendiğinde oylar düşmüş, atamalarda artış gözlemlenirken, önseçimin her zaman doğru tercih olmadığı bir kere daha belgelenmiş oldu. O vakit kutuplaşmalar, zıtlaşmalar, didişmeler ve birbirlerine çamur atmaların önüne geçilmiyordu.

Kimse Dalkara'ya itiraz etmiyor. Belki de ilk, belki de 2. sıraya oturacak kontenjan adayının güçlü birisi olması lazım. Bu aşamada akla ilk gelen isim Emre Kazancı, daha şimdiden kendini milletvekilliği için hazırlamaları, yola çıkmalı.

BİNA SATILIK, NE YAPACAKLAR?

Şengül'den önce il başkanlığı yapan Galip Yılışın, kötü bir yönetim gösterdi ve partiyi borç batağına soktu. "Başkanlığı, partiyi borçlu devraldım, ama bitirdim. Fakat bina meselesi..." diyecekken bu kez çaresizlik sarıyor yüzünü.

Çuhadar İş Merkezindeki CHP binası Durdu Özbolat'a ait. Herkes de biliyor ki bina satılığa çıktı aylar öncesinden. Ama müşteri çıkmadı. Çıkan müşteri ya isteneni veremiyor, ya da pahalı bulduklarından vazgeçiyorlar. Binanın yaklaşık 800 bin liralık bir değeri olduğu söyleniyor.

Malum, Özbolat'ın iki ulusal TV. kanalı var. Biri Sokak tv, diğeri de As tv. Ayrıca, kendisine maddi açıdan büyük darbe vuran Yurt Gazetesi.

Her ne olursa olsun, Kahramanmaraşlı partililer, Özbolat'lı günleri çok arıyorlar. Onun cesaretine, duruşuna, kendini ve partisini ifade tarzına hayran olmayan yok.

CHP ile ilgili son not, halen Dulkadiroğlu ilçe başkanlığını sürdüren Av. Barış Antürk, yeni dönemde başkanlığı düşünmüyor. Bakalım yerine kim, kimler talip olacak?

Özetleyecek olursak, CHP'yi ateş sardı, kim yanacak, kimler hasar görecek, koltuklar kimlere kayacak! 

Editör: Haber Merkezi