Kahramanmaraş 1. Kitap ve Kültür Fuarını ziyarete gelen oyunculara Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Fatih Erkoç eşlik etti.

Ziyarete, Yedi Güzel Adam dizisinde Nuri Pakdil’i canlandıran oyuncu Kemal Uçar, Alaaddin Özdenören’i canlandıran Orhan Kanalp, Hatice’yi canlandıran Sema Şahingöz ve oyunculardan bazıları katıldı.

Fuarı gezmeden önce basın mensuplarına kısa birer açıklama yapan oyuncular, Kahramanmaraş’ta büyük bir fuar organizasyonu gerçekleştirilmesinin ve fuara gösterilen ilginin kendilerini şaşırttığını ifade ettiler.

2. FUAR İÇİN ŞİMDİDEN HEYECANLIYIZ

Fuar gezisinde oyunculara eşlik eden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, açıklamasında Kahramanmaraş’ta ilk kez düzenlenen fuara yüz binlerce ziyaretçi geldiğini ve bu durumun kendilerini gelecek sene yapılacak 2. fuar için heyecanlandırdığını belirtti. Fuara katılan öğrencilerin kitaplarla buluşmasının önemli olduğunu aktaran Erkoç, bu gençlerin aldıkları kitaplar sayesinde gelecekte önemli birer edebiyatçı olabileceğini söyledi.

ANADOLU’DAKİ EN BÜYÜK KİTAP FUARI

Edebiyatın ve şiirin başkenti Kahramanmaraş için kitap ve kültür fuarının önemli bir hizmet olduğunu belirten Erkoç şunları dile getirdi: “ Geçmişte biz bunun eksikliğini hep hissetmiştik, ülkemizde birkaç ilde bu fuarlar düzenlenmekte ama Anadolu’daki en büyük kitap fuarı bizim düzenlediğimiz fuar diye tahmin ediyoruz, katılımcılar da o şekilde söylüyorlar. 130 civarında yayınevi katılmakta, yüzlerce şair ve yazar gelmekte, Kahramanmaraşlılarla buluşmakta. Kahramanmaraş’ımız Türk edebiyatına, Türk şiirine çok büyük katkılarda bulunmuş insanların ilham aldığı memleket. Kahramanmaraş edebiyatın, şiirin ilham kaynağı olan bir yer, bizler de bu fuarla bunu pekiştirelim diye düşündük. Sağ olsun vatandaşlarımız da çok büyük teveccüh gösterdiler kitap fuarına. Ayın 12’sinde başlayan fuarı yüz binlerce insan ziyaret etti, etmeye de devam ediyor. Şimdiden gelecek yıl düzenleyeceğimiz fuarın heyecanı sardı bizi. Bu 1. fuar etkinliğimiz, tabi bunu daha da geliştireceğiz, Türkiye’de artık herkes şiirin, edebiyatın başkenti olarak Kahramanmaraş olduğunu kabul edecekler. Bu fuarla bizim amacımız Kahramanmaraş’ımızı Türkiye’de kültür, sanat, edebiyat alanında 1 numara yapmak. Zaten bunun için de bizim çok büyük avantajımız var.”

Yedi Güzel Adam dizisindeki oyuncuların fuarı ziyaret etmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirten Erkoç şöyle konuştu: “Bu gün de çok değerli konuklarımız var, bizim gurur duyduğumuz insanların hayatını canlandıran sanatçılarımız var. Yedi Güzel Adam dizisinin oyuncuları, değerli sanatçılarımız, burada, onlara da çok teşekkür ediyoruz. Çünkü onlar gerçekten Türk edebiyatına çok önemli katkıda bulunan insanların hayatını canlandırmakta. Bu filmde onların özel hayatlarını Türkiye’ye, kamuoyuna bu filmle tanıtmaktalar, kendilerinin bu fuar alanını ziyaret etmeleri de bizim mutlu, memnun etmiştir. İnşallah bu kültür, sanat çalışmalarımız devam edecek.”

EN İYİ HİZMETİ VERME GAYRETİ İÇİNDEYİZ

Kahramanmaraş’ın güzel insanlarını en iyi temsil etme ve onlara en iyi hizmeti verme gayreti içinde olduklarını söyleyen Erkoç şu şekilde konuştu:  “Kahramanmaraş’ımız istiklalin önemli şehri, daha Türkiye Büyük Millet Meclisi ilk oturumun yapmadan 23 Nisan 1920 olmadan, işte bu ruhla 11 Şubat 1920’de Fransız devletini ve Ermenileri yenerek bağımsızlığını ilan etmiş. İstiklal meşalesini bugünkü ülkemizin kuruluşunda Türkiye Cumhuriyeti devletimizin kuruluşunda çok önemli rol almıştı. Kültür sanat edebiyat alanında bugünkü geldiğimiz noktada Üstat Necip Fazıl başta olmak üzere Kahramanmaraşlı şair ve yazarların çok önemli katkıları vardır. Maraşlılar ülkenin istiklal mücadelesinde de en ön safta durmuştu, istikrar için, huzur için her zaman kararlı bir duruş sergilemişlerdi. Güçlü Türkiye için bu büyük medeniyet yolculuğunda yine Kahramanmaraşlı hemşerilerimiz bizlere destek vererek en büyük duruşu göstermekteler. Biz de onlara layık olacağız, Kahramanmaraş’ın güzel insanlarını en iyi temsil etme ve en iyi hizmeti verme gayreti içindeyiz.”

CAHİLLİĞİN BAŞ DÜŞMANI KİTAPLARDIR

Başkan Erkoç: “Bu fuarı da çocuklarımız gençlerimiz ziyaret etmekte ve ben inanıyorum ki bu fuarda aldıkları kitaplarla yeni Necip Fazıllar çıkacak, yeni Nuri Pakdil’ler çıkacak. Birçok gencimizin, kardeşimizin hayatını yönlendirecek kitaplar çünkü cahillikle mücadelede en büyük etken, cahilliğin baş düşmanı kitaplardır, kitaplara çok ihtiyacımız var. Kahramanmaraş’ı kitaplarla buluşturuyoruz, gençlerimizin daha donanımlı yetişmesi için daha iyi imkânlarla buluşması için her türlü olanak burada” diye konuştu.  

Nuri Pakdil’i canlandıran oyuncu Kemal Uçar, fuara gösterilen ilginin fuarının düzenlenmesinden daha değerli olduğunu ifade ederek şunları anlattı: “Ben de Adanalıyım, bu şehirde bu kitap fuarının olması, bu Akdeniz’in bir şehri olan komşu Kahramanmaraş’ta kitap fuarının olması çok önemli. Üstelik kitap fuarının olmasından daha değerli bir şey var; bu ilgi. Kitap fuarına bu ilginin olması kitap fuarından çok daha değerli, bu şehrin zaten genetiğinde ve DNA’sında olan bir şey. Bizim buraya gelme sebebimiz sadece bu dizinin oyuncuları olarak bu şehirde olsak da zaten bu fuara gelirdik. Ama bir de üstümüz de bir misyon veya bir ağırlık var diyelim, oynadığımız insanlar sayesinde. İlerde bu bizi yazar şair yapar mı bilmiyorum, asıl sanatçı yazarlardı, şairlerdir. Biz birazcık daha oyuncular olarak icracıyız. Bilmiyorum o noktaya gelebilir miyiz ama en azından burada olmaktan, insanların bu ilgisini görmekten biz de çok mutlu olduk. Bu güne kadar başka işler de yaptık, ilerde başka roller de oynayacağız,  bir tek şunu söylüyorum; ilk defa yaptığımız bir iş sanki bu kadar yerine ulaşıyor gibi ve bir şeyleri destekliyor gibi. Eğer şehre de en ufak bir katkımız olduysa ne mutlu bize.”

Fuarın açılışına da katıldığını ve alana girdiğindeki gördüğü manzaranın kendisini şaşırttığını kaydeden dizinin okul müdürü ise şunları söyledi: “Buraya ben bir vatandaş olarak açılış günü geldim, dizi de oyuncu olarak bulunuyordum bittiği anda atladım taksiye buraya ulaştım. İçeriye girerken çok küçük basit bir yer bekliyordum. Beni çok şaşırtan bir şeyle karşılaştım, kocaman bir alan mükemmel bir organizasyon ve ilkinde. İnanın çok şaşırdım, çok sevindim, bir sürü dostumu gördüm, çok farklı kitapevlerini gördüm ve bugünkü aldığım sonuçlarla yüz binleri geçen katılım, müthiş bir satış ve çok farklı yazarlar okunuyor, bundan dolayı çok mutluyum. Bir sanatçı olarak bu kentte 3 aydır bulunuyorum, bir diziyle katıldım. Diziyi her izlediğim de, benim oynadığım karakterim biraz yazarların hayatını karartan, özellikle Erdem Bayazıt ile çok uğraşan bir, karartan bir okul müdürü ama ne kadar doğru bir iş yapıldığını görüyorum. Bizler bir dönem Türk edebiyatıyla ilgili bilgilendirildiğimiz, eğitildiğimiz, yönlendirildiğimiz zamanlarda bu yazarları kolay kolay tanıyamamıştık. Sağ olsun bazı dostlar şu anda siyasette hareket eden edebiyatçılar bize bu yazarların tanıtımında çok yardımcı olmuştur. Ayrıca TÜYAP’ın 600 binlere ulaştığı yerde birinci yılında 100 binleri aşan bu fuar her zaman takipçisi olabileceğimiz çok değerli bir fuar. Yüzde 74 oranında oy alan bir partinin ilk hamlesinin bu olması biz sanatçıları çok mutlu etti.”

Yedi Güzel Adam da yemenici karakterini canlandıran Ahmet Bilgin şöyle konuştu: “Bu fuarlar her yerde yapılabiliyor ancak bu kadar yoğun katılımın olduğu kitap fuarı İstanbul dışında ben gerçekten görmedim. Bu beni çok memnun etti, Maraş çok önemli bir şehir, arkeoloji müzesine gittiğinizde nasıl bir sanatın kültürün üzerinde oturduğunuzu görüyorsunuz.”

Dizide Hatice rolüyle yer alan Sema Şahingöz ise şunları ifade etti: “Biz aylardır Kahramanmaraş’tayız artık fahri Kahramanmaraşlı sayılırız, ilgi de aynı şekilde çok yüksek gerçekten çok mutluyuz. Fuar da ilginin bu kadar yüksek olması beni gerçekten çok şaşırttı. Çekimlerden dolayı ilk defa gelme fırsatı bulduk bu gün böyle ilgi beklemiyorduk, yüzler şair yazar edebiyatçı on binlerce gelen misafir gerçekten çok mutlu edici.  Şiire her zaman benim merakım vardı, okumayı da çok seviyorum. Diziden sonra da özellikle şiire ve edebiyata olan ilgim arttı bu edebiyatçılara da olan ilgim daha fazla arttı.” 


Editör: Haber Merkezi