Bugünlerde kına satan esnafımızın işi çok güzel..

    31 Mart 2019 Pazar günü akşam şöyle saat 21 00 dan sonra kına gönderecek olanlar alışverişe başlamışlar..

    Seçim öncesi ne zaman bir yazı yazsam bir küsen olur.. Bu yazıma bakalım kimler küsecek dostlar..

    Kına meselesi dediğim an lafımı üzerine alanlar olacaktır..

    Ama kına kötü bir şey değil ki!..

    Kına : Askere giden Mehmetçiğe yakarlar : Vatana kurban olsun diye..

    Kurbanlık koça yakarlar: Kurban Bayramında kesmek için..

    Gelin olan kıza yakarlar : evine, koca evine kurban olsun diye..

     Ramazan Bayramın da ve Kurban Bayramın da da kadınlarımız kızlarımız , çocuklarımızın eline kına yakılırdı..

     Eskiden düğün eğlencelerine pazartesi günü çeyizin güvey evine gönderilmesi ile başlanırdı. Çeyiz alayının önünde, kumaşlar, meyve ve çiçeklerle ağaç şeklinde süslenmiş nahıllar taşınırdı. Salı günü yapılan gelin hamamından sonra, çarşamba akşamı gelin evinin hareminde kına gecesi düzenlenirdi. Bu sırada beyler de selamlıkta veya damat evinde eğlenirlerdi.

     Pazartesi tohum kavut dediğimiz: Gelin evine koç gönderilir boynuzuna elma portakal takılır balonla süslenir üzerine kına konurdu.. Gelin için..

     Sadece gelin mi? Kızın tüm arkadaşları kına yakardı..

     Bu kına işini ters çekenler olacak ama ben yazmak zorundayım: Mesele kına meselesi , Kına gecesinde gelin, genç kızlar ve yengeler, bindallı adı verilen, kadife veya atlas üzerine dival tekniğinde işlemeli ağır elbiseler giyerler, Maraş işi sim sırma öne çıkardı.. Gelinin yüzüne pullu al duvak örtülürdü. Damadın akrabalarından birkaç kişi, kınayı gümüş tepsi içinde ve üzerine iki mum dikerek gelin evine getirirlerdi.

     Bu bilinen yanı : 31 Mart 2019 akşamı ise kınalar poşet olarak bazı evlere ve bazı kişilere gönderilmek üzere paketlendiğini gördüm..

     Türk-İslam geleneğinde; hem sağlık, hem güzellik, hem de törensel açıdan özel bir yeri olan ve Dede Korkut Hikayelerinde de sözü edilen kına, Türk inanç sisteminde adanmış olmanın da işaretidir. Bunun içindir ki; “vatana kurban olsun” diye asker adayına, “Allâh’a kurban olsun” diye kurbanlık koçlara, “eşine kurban olsun” diye geline kına yakılır. Anadolu’nun her tarafında yaygın olan kına yakma geleneği, Anadolu dışındaki Türklerden; başta Kıbrıs Türkleri olmak üzere, Bulgaristan Türkleri, Gagauz Türkleri ve Karay Türkleri ile Azerbaycan Türklerinde de vardır.

     31 Mart akşamı Kahramanmaraş ve ilçelerinde kına dağıtımı yaygın olarak yapılacak bunun planlaması yapılmaktadır..

     Gurur ve Kibir abidesi olan: sadece ben bilirim diyenler, en çok kına toplayacak adaylar olarak görülmektedir..

      Halkı yok sayan: toplumda karşılığı olmayan adaylarla yola çıkan partiler 31 Mart 2019 akşamı yüklü miktarda kına toplayacaklar..

      Nasıl kına gecesi yaparlar, nereye yakarlar orasını ben bilemem, babam beni okutmadı, okula göndermedi, biraz cahil bıraktı! bu sebeple kına nereye yıkılır  orasını bilemem!..

      Anadolu’da, oğlan evi tarafından alınmış kuru kına, oğlan evinde toplanan kadınlar tarafından kız evine götürülür. Kına, gümüş veya bakır bir tas içinde “başı bütün” yani “başından ayrılık geçmemiş” bir kadın tarafından yakılır. Hem bereket dileği hem de kına yakılan kişiye baht açıklığı sağlamak amacıyla, gelinin sağ avucuna bozuk para veya altın konulur.  Bu sebeple seçimi kaybedenlere kına ile birer de altın göndermenizi, veya bozuk 1 TL gönderiniz ki kına yakarken bir yere yapıştırsınlar..

     Şurayı : bu partinin adayı burayı bu partinin adayı alır diye bir şey yazmıyorum.. Ancak görülen köy ki çok yakın : Pazar günü bize bakıyor.. seçilecek ve seçilmeyecek adaylar belli..

     Ancak şunu söylemek istiyorum ki :  Kahramanmaraş’ın adını değiştirelim, TBMM teklif verelim şehrimizin adı : “ Kaderi Kara Maraş “  olsun , eskiden Kara Maraş diye mahallemiz vardı.. sonra orasını Namık Kemal Yapsak da bizim yaştakiler halen Kara Maraş diye söylerler.. bende bunu resmileştirmek gerek.. Bizim adımız “Kara Maraş “ olsun

     Mesele kına meselesi 1 Nisan sabahı yazacak ve söyleyecek çok sözümüz olacak..

     Meseleyi anlayan anlamıştır..

     İyi günler..