İplik ve dokuma-örme kumaşa getirilen ilave gümrük vergisine ilişkin konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu, kararın tekstil sektörünün hareketlenmesine vesile olacağını belirterek, “Şehrimize ve tekstil sektörümüze hayırlı olsun” dedi.

Depremden sonraki süreçte çalışmalarına hız veren, kent sanayicisinin, esnaf ve tüccarının sorunu olan her alanda yoğun mesai harcayan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın kent tekstil sanayicisini yakından ilgilendiren iplik ve kumaşta ilave gümrük vergisi getirilmesi talebi karşılık buldu. Bu çerçevede Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla iplik ve dokuma-örme kumaşa ilave gümrük vergisi getirildi. 

ÖZBEKİSTAN VE PAKİSTAN İGV UYGULAMASINA DAHİL EDİLDİ
Karar neticesinde, tüm iplik çeşitlerinde mevcutta uygulanan ilave GV oranı yüzde 5; dokuma ve örme kumaş gruplarının tamamında mevcutta uygulanan ilave GV oranı yüzde 7; konfeksiyon ürünlerinde ise mevcutta uygulanan ilave GV oranı yüzde 9 oranında arttırıldı. Buna göre yeni İGV oranları iplikte yüzde 10-13 arasına, dokuma-örme kumaş ürünlerinde ise yüzde 27'ye yükselmiş oldu. En önemli diğer gelişme ise, önceden İGV uygulamasından muaf olan Özbekistan ve Pakistan ülkeleri de İGV uygulamasına dâhil edildi.

“OSB’LER YÜZDE 30-40 KAPASİTELERE ULAŞMIŞ DURUMDA”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan KMTSO Başkanı Mustafa Buluntu, şunları söyledi: “Konu üzerinde uzun zamandır çalışıyorduk. Şehrimizin tekstil şehri olması ve ekonomisinin yaklaşık yüzde 80’inin tekstile dayalı olması bizim için çok büyük bir önem arz ediyor. İplik ve kumaşta ilave vergi aylardır üzerinde çalıştığımız konuydu. Biliyorsunuz ki Kahramanmaraş, Türkiye’de iplik üretiminin yüzde 55’ini, dokuma ve örme kumaşta da yaklaşık yüzde 20’ye yakınını karşılıyor. Depremde sanayimiz ciddi hasar almıştı. Ama şu an Organize Sanayi Bölgelerimiz de yüzde 30- 40 kapasitelere kadar ulaşmış durumdayız.

“TEKSTİLİMİZ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR KARAR”
30 Ağustos'ta Ticaret Bakanımızla bir toplantı yapmıştık ve toplantının ardından konunun takipçisi olduk. Çok şükür ki, Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığımız tarafından bu karar yayımlandı. Bu şehrimiz açısından, tekstilimiz açısından çok önemli bir karar.

“İŞ DÜNYAMIZA HAYIRLI OLSUN”
Biliyorsunuz ki tekstil sektörü dünya şartlarıyla çok ciddi rekabet etmek zorunda. Hem enerji, hem işçilik noktasında bir takım avantajlarımızı kaybetmiş durumdaydık. İnşallah yayımlanan karar bize ümit vadedecek. İplik çeşitlerinin tamamına yüzde 5 ilave gümrük vergisi getirildi. Dokuma ve örme kumaşlarda yüzde 7 oranında ilave gümrük vergisi getirildi. Konfeksiyon ürünlerinde yüzde 9’a yakın bir ilave gümrük vergisi getirildi ve onun haricinde hiç gümrük vergisi ve işlemde olmayan Özbekistan ve Pakistan ülkeleri de ilk defa bu işlemde ilave gümrük vergisine tabi tutuldu. Bu da çok önemli. Bununla beraber baktığımız zaman tüm iplik çeşitlerinde yüzde 10 ile 13 arası, dokuma ve örme kumaşta da yaklaşık yüzde 27 oranında şu an ilave gümrük vergisine sahip olmuş olduk. Bu da dediğimiz gibi sektörümüzün biraz daha canlanmasına, biraz daha hareketlenmesine vesile olacaktır. Ben başta Cumhurbaşkanımız ve Ticaret Bakanımız olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyor, kararın şehrimize ve iş dünyamıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

Editör: Haber Merkezi