Sanatçı Uyanık’ın 22 eserinin yer aldığı serginin açılışı, Gaziantep İl Jandarma Komutanı Albay Adnan Arslan, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şehitkamil Askerlik Şubesi Başkanı Albay İsmail Eroğlu, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Aykanat, Özel Sanko Okulları Genel Müdürü Murat Köylüoğlu, Sanko Park AVM Yatırımcı Temsilcisi Taner Nengve sanatseverin katılımıyla gerçekleştirildi.

Sanatçıyı tebrik eden İl Jandarma Komutanı Albay Arslan, serginin açılışının Dünya Kadınlar Günü’ne denk gelmesinin çok anlamlı olduğunu belirterek,  hayırlı olsun dileklerini iletti.

Kaymakam Uğur Turan da Sanko Sanat Galerisi’nde düzenlenen sergilerin açılışına gelmekten mutlu olduğunu söyledi. Ressam Uyanık’ın Anadolu’nun birçok şehrinde kişisel ve karma sergiler açtığına vurgu yapan Turan, şöyle konuştu:

‘’Anadolu’yu seviyoruz, Anadolu’ya hizmet eden insanları seviyoruz. Devlet idarecilerinin sanata ve sanatçıya verdiği destekler çok önemlidir. Sanko Ailesi ile gurur duyuyoruz. Sanatçımızı burada görmek bizi mutlu etti. Yaptığı eserleri çok beğendim, takdir ettim.’’

Eserleri Gaziantepli sanatseverler ile paylaştığı için sanatçıyı kutlayan Kaymakam Mehmet Aydın ise sanatçılar var oldukça sanatın yükseleceğini ve toplumların yaşam standardının önemli seviyeye ulaşacağını kaydetti. Aydın, ‘’Bize bu güzelliği yaşatan sanatçımıza ve bu serginin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim, alkışlıyorum’’ dedi.


SANATSAL FAALİYETLER ÖNEMLİ AŞAMAYA GELDİ

İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Aykanat da konuşmasında, Gaziantep’te sanatın önemli bir seviyeye geldiğini, üniversitelerin, sivil toplum örgütlerinin yanı sıra Sanko Ailesi gibi sanayicilerin sanata ve sanatçıya destek verdiğini söyledi.

Her bir sanatsal faaliyetin; kentin kültürüne, turizmine ve tanıtımına önemli katkı sağladığını vurgulayan Aykanat, Ressam Siret Uyanık’a bundan sonraki çalışmalarında başarılar diledi.

Resimlerine çevredeki nesnelerin ve biçimlerin göründüğünden farklı olarak algılananın ötesinde anlamlar ve gizemler yüklediğini belirten Siret Uyanıkise  doğadan aldıklarıyla kendi sanat iç dünyasında yeni ve farklı örtüşmeleri ve yorumlamaları tuvaline aktarırken bezen renksel bir müzikalite, bazen ise hüzünlü bir dinginliği anlattığını ifade etti.

Taşların renk ve biçimlerini esas alarak onlara farklı anlamlar yüklediğini, taşları insanlar olarak betimlediğini ve onların içerisinde yaşanmışlıkları, farklı medeniyetleri, geçmiş ve gelecek gibi konuları işlediğini açıklayan Uyanık,  şunları kaydetti:


‘’Ana temam çakıl taşları, ancak onları taş olarak görmüyorum. Başka anlamlar yüklüyorum, insanlar olarak resmediyorum. Her biri insanların renklerini, kişiliklerini, yaşanmışlıkları ve hayatı temsil ediyor.’’

Estetik kurgu ve duygu aktarımına önem verdiğine vurgu yapan Ressam Uyanık, son dönem çalışmalarında resimlerin içerisine çift başlı kartal figürleri ekleyerek Anadolu, Selçuklu, Sümerler ve Hititler ile Türklerin yüzyıllardan beri çeşitli yerlerde kullandıkları bu sembolü yeniden yorumladığını bildirdi.

Uyanık, ‘’İnsanları sadece canlı olarak değil, medeniyetleri ve kültürleriyle değerlendirmeliyiz’’ diyerek, yeni çalışmalarında farklı medeniyetlerin armalarını da resimlerine ekleyeceğine vurgu yaptı.

İl Jandarma Komutanı Arslan, daha sonra sanatçı Uyanık’a, Sanko Holding sponsorluğunda bastırılan ‘’Belkıs Zeugma ve Mozaikleri’’ adlı bilimsel yayını takdim etti.

Siret Uyanık’ın, Sanko Park Alışveriş Merkezi 3’üncü katta bulunan Sanko Sanat Galerisi’ndeki sergisi, 21Mart’a kadar her gün 10.00-22.00 saatleri arasında gezilebilecek.


SANATÇI

Yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda karma sergilerekatılan Siret Uyanık’ın resimleri Amerika’da yayınlanan uluslararası çağdaş sanatçılar ve dünyadaki önemli sanatçılar kitaplarında yayınlandı. Uluslararası İzmir Sanat Bienali ve Ankart 2012 sanat fuarına katılan sanatçının iki de ödülü bulunmaktadır.

2004-2013 yılları arasında Ayvalık, Balıkesir, Şırnak, Ankara ve İstanbul’da toplam dokuz kişisel sergi açan Siret Uyanık, son 11 yılda Türkiye’nin birçok yerinde karma sergilere katıldı. Balıkesir, Bursa, Ankara, İstanbul, Van, Sivas, Adana, İzmir, Mersin, Gaziantep, Trabzon, Batum ve Çanakkale’deki karma sergilerinin yanı sıra eserleri bazı resim yarışmalarında sergilenen Ressam Uyanık, yurt dışında Karadağ’da karma sergide yer aldı.

SANKO SANAT GALERİSİ

Gaziantep’te 2004 yılında sanatseverlerin kullanımına sunulan ve sergi açmak için yurtiçi ve yurtdışından gelenlerin büyük beğenisini kazanan Sanko Sanat Galerisi, kent kültür ve sanat etkinliklerine önemli kazanımlar sağladı.

Kurulduğu tarihten buyana, aralarında iki defa uluslararası ressamlar buluşması, Salvador Dali ve Joan Miro sergilerinin de bulunduğu 174sergiyeevsahipliği yapan Sanko Sanat Galerisi, 4 yıl önce taşındığı Sanko Park AVM’ye de farklı bir anlam kazandırdı.

Editör: Haber Merkezi