Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü, 11 Kasım 2014 Salı günü Saat 13:30’da Haller Müdürlüğü Toplantı salonunda 13. Başvuru Çağrı döneminde Kahramanmaraş’ta desteklenen yatırım konularının ve proje başlıklarının anlatıldığı bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı TKDK İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha USLU,  Haller Müdürü Ömer ARSLAN, Kabzımallar Odası Başkanı Halit ORHAN ve İl Koordinatörlüğü personelinin yanı sıra Hal Müdürlüğü içerisinde faaliyet gösteren kabzımalların katılımıyla oldukça samimi bir ortamda gerçekleşti.

TKDK İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha USLU açılış konuşmasında “Tertip edilen toplantıda hal esnafının katılımının yüksekliği ve yatırım konuları ile ilgilenmelerinin kurum için memnuniyet verici olduğundan bahsederek, Kurumumuz desteğiyle yapılan ve yapılacak yatırımlar sayesinde, ilimizde meyve sebze ürünlerini depolama ve saklamaya yönelik soğuk hava depoları kurularak, hasat zamanında ürünlerin turfanda kullanımı kolaylaştırılacak ve aynı zamanda kayıpların azaltılması amaçlanarak, ürün kalitesi yükseltilecektir.” dedi. İlimize yapılacak olan soğuk hava depolarıyla birlikte sebze ve meyvelerin tüketiciye Türk Gıda kodeksine, gıda yönetmeliğine uygun bir şekilde soğuk hava deposunda depolanarak dalından koparılmış gibi meyveyi ilk günkü tazeliğinde sunmak hedeflenmektedir. Projenin amacını yerine getirmek için kısaca projenin onaylanması, ardından tesisin yapım işlerinin gerçekleşmesi ve makine-ekipman alımının yapılacağı ve sonrasında hibenin hak edileceği bir işlemler süreci gerçekleşecektir.


Toplantı Kurum uzmanı Fırat KARAKÖY tarafından hazırlanan Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi Pazarlanması sektörü için yapılması düşünülen yatırımlar hakkında proje hazırlanması durumunda dikkat edilecek hususları anlatan bir sunumla başladı. Yapılan sunu sonrası hal esnafı ve kurum yetkili uzmanları arasında soru cevap konseptinde gelişen ve keyif verici bir sohbet havasında devam etti. Bugüne kadar yapılan soğuk hava deposu yatırımlarından edinilen tecrübeler paylaşıldı. Kurumumuz Kahramanmaraş’ta bugüne kadar Pazarcık ve Göksun ilçelerinde iki adet 10.000 m3 hacme sahip 2000 ton ürün kapasiteli soğuk hava deposu  kurulumuna hibe desteği verildiğinden bahsedildi.

TKDK Tarafından Hibe Desteği Verilen Alanlar

Toplantıda ayrıca Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması başlığı altında dondurma fabrikaları, mandıralar, süt paketleme tesislerine, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması başlığı altında kesimhaneler ve kombinalara, Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması başlığı altında soğuk hava depolarına paketleme tesislerine, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması yatırım başlığı altında balık işleme ve paketleme tesislerine, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi yatırım başlığı altında arıcılara, tıbbi aromatik bitki yetiştiren çiftçilere, dış mekan ve iç mekan süs bitkisi yetiştiren çiftçilere malzeme ve makine ekipman vs. desteği verecek projelere, Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi başlığı altında Kahramanmaraş için hazırlanmış yerel ürünler listesinde bulunan (dondurma, tarhana, kırmızıbiber, şıra ürünleri, makarna, turşu, salamura, bulgur, döğme, yoğurt, peynir, baklava, yöresel yemekler vs. üretim tesislerine) birçok tarımsal ürün işleme ve paketleme tesisi projelerine, Kırsal Turizm başlığı altında oteller, konaklama ve dinlenme tesisleri, yeme içme tesisleri, kır lokantaları, halı sahalar, yüzme havuzları, akuaparklar, doğa sporları içeren yatırım projelerine, Kültür Balıkçılığı başlığı altında ise kafes ve havuz balıkçılığı projelerine proje hazırlanması durumunda hibe desteği verileceğinden bahsedildi.



TKDK’nın Desteklediği Yatırımlar KDV ve Gelir Vergisinden Muaf Tutuluyor

TKDK, bahsi geçen yatırım alanlarında gerçekleştirilen yatırımlara % 50 hibe desteği veriyor. Yapılan harcamalar KDV’den ve alınan hibeler ise gelir vergisinden muaf tutuluyor. Yatırımcılar hazırladıkları projeler ile Kuruma ilan edilen tarihlerde başvuruda bulunuyor. Ardından Kurum tarafından yapılan incelemeler neticesinde uygun bulunan başvuru şartlarını taşıyan projelerle yatırım sözleşmeleri imzalanıyor. Tamamlanan yatırımların ardından hibe ödemeleri gerçekleştiriliyor.

 

Editör: Haber Merkezi