Kahramanmaraş Kabzımallar Odası Başkanı Halit Orhan, son günlerde ülkemizde yaşanan ekonomik saldırıya karşı hal esnafının sağduyulu olduğunu, fiyatlarda artış yapmadığını söyledi.

Komisyonculardaki meyve sebze fiyatları ile semt pazarları ve özellikle manavlardaki fiyatlar arasında neredeyse yüzde 100 fark var.

Konuyla ilgili bilgi aldığımız Kahramanmaraş Kabzımallar Odası Başkanı Halit Orhan, meyve sebze fiyatlarındaki atışların sebebinin her zaman komisyoncular olarak gösterildiğine dikkat çekti ve “hal’de fiyatlar değişmedi, artış perakende satış tezgâhlarında yapılıyor, bu da vatandaşın cebini yakıyor” dedi.  

HAL ESNAFI GÜNAH KEÇİSİ OLMAMALI   

Mevsim itibari ile ürünlerde sıkıntı yaşanmadığını belirten Orhan; “Fiyatlarda herhangi bir değişiklik olmadı. Çünkü ürünlerde herhangi bir kısıtlanma olmadı. Bütün yörelerde yerli mallar çıktı. Yerli üretimin dövizle alakası yok. Bu durumda zam yapmak vatandaşa eziyettir” dedi.

Bazı ürünlerin fiyatları hakkında bilgiler de aktaran Orhan; “Meyve sebze haline gelmişsiniz bugün isterseniz ben bir kaç fiyatı söyleyeyim.

Mesela; en iyi domates 2 Lira, karpuz 1 Lira, kavun 1,5 Lira, şeftali 1-1,5 Lira, biber 1.5 Lira, patlıcan 1 Lira, salatalık 1.5 Lira. Mevsim sıkıntılı geçse de fiyatlarda bir değişiklik olmadı.

Fiyatlardaki artıştan her zaman hal esnafı sorumlu tutulur. Sizlerin de gördüğü gibi hal esnafımız bu konuda çok sağduyulu. Kaldı ki bizlerin maliyeti perakende satıştan daha fazla. Ülkemizde yaşanan ekonomik saldırıdan dolayı herkesin de sağduyulu davranması gerektiğini düşünüyorum. Yaşanan ekonomik çalkantıyı milletçe el ele vererek bertaraf edebiliriz.

Semt pazarları ve manavlarda vatandaşın cebini yakan fiyatları yetkililerin denetlemesi gerek, tezgahlarda ürünlere yapılan zamların sebebi kesinlikle hal esnafı değil.

BARKOT SİSTEMİ BİR AN ÖNCE UYGULANMALI

Hayata geçirilmesi planlanan barkot sistemi bir an önce uygulanmalı. Barkotlarda ürünün nereden alındığı, nerede üretildiği, halden ne kaç liraya alındı, tezgahta ne kadara satıldığı bilgileri alacak. Bu sistemle haksız kazancın önüne geçileceği kanaatindeyim. ” diye konuştu.

SALÇALIK BİBER SEZONU BAŞLADI

Maraş mutfağının olmazsa olmazlarından biber salçası çıkarma mevsiminin gelmesiyle birlikte salçalık biber satışlarının başladığı bilgisini veren Başkan Orhan; “Salçalık biber satışları bayram sonrası hız kazandı. Ekim ayına kadar devam eder. Şu an itibari ile salçalık biber fiyatları 1400 ile 1600 Lira arasında. Şu an ürün sıkıntısı da yaşamıyoruz” dedi.

BAŞKAN ERKOÇ’A TEŞEKKÜR

Hal esnafının ihtiyacı olan kasa yeri için çalışmaları başlattığını Söyleyen Orhan; “Hal esnafımızın en büyük ve en acil ihtiyaçlarından biri kasa yeriydi. Bunun için girişimlerimizi yaptık ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç bize yer verdi. Kendisine şahsım ve esnaflarım adına teşekkür ediyorum. Yalnız yapımını bizlerin yaptırmasını istedi. Kendisinden yine de yapım için de destek isteyeceğiz. Yardımcı olacağını da ümid ediyoruz.

Kasa yerimiz faaliyete geçtiğinde, en başta hal de çıkacak olası bir yangında felaket önlenmiş olacak. Buradaki trafik yoğunluğu ve görüntü kirliliği ortadan kalkacak. Maliyet azalacak. Tek tip kazayla hem daha güzel bir görünüm ve hijyen sağlanacak” dedi.  

Editör: Haber Merkezi