Şehir büyüdükçe, günübirlik kiraya verilen apart dairelerin sayısı da her geçen gün artıyor. Apart işletmeciliği sektörü gelişse de kayıt dışı apart daireler ise günden güne çoğalıyor.

Yasaya göre günübirlik kiraya verilen bu evlerin kayıt altına alınıp vergiye tabi tutulması gerekiyor.

Apart daireler ve günlük kiraya verilecek evler için işletme sahibinin mülki idare amirlerine beyanda bulunması ve izin almaları gerekiyor. Ayrıca ev sahibinin bir esnaf odasına kayıt yaptırması, vergi vermesi, yapı kullanma izin belgesi alması gerekiyor.

Aranan şahıslar ve şüphelilerin yüksek oranda tercih ettikleri, hiçbir kimlik bilgisi olmadan çok kolay kiralanan günlük evlerin mülki idare amirlerinin bilgisi dahilinde vergilendirilmesi gerekir. Ticari işletme haline gelmiş kayıt dışı bulunan bu evlerde kalanların da kimlik bilgisi otellerde olduğu gibi karakollara bildirilmek zorunda. Çoğu zaman fuhuşa yardım ve yataklık amaçlı kullanılan bu evlerin sahipleri için suça yardım ve yataklıktan cezası var.

Yasa bütün bunları gerektirirken, olur olmaz yerde hatta iş merkezlerinde dahi kaçak apart işletmeciliği şehrimizde çoğaldı.

Kimlerin kaldığı belli olmayan, kimlik bilgisi alınmayan, sadece günübirlik ücreti ödenerek kalınan bu apart dairelerden vatandaşlar şikayetçi.

Gazetemize gelen şikayetler arasında kayıt dışı bu apart dairelerde fuhuş unsurunun hakim olduğu, yetkililerin bu konuda gereken yaptırımı uygulamalarının gerektiği, kötü örnek teşkil ettiği yönünde.

Ayrıca, bu durumdan, turizm sektörüne yatırım yapmış oteller, emlakçılar ve gerçek anlamda apart işletmeciliği yapan devlete karşı sorumluluklarını yerine getiren yatırımcılarda rahatsız.

Peki, bizlerde soruyoruz; Valilik, Emniyet, Savcılık, Maliye bu konuda gereken denetimleri yapıyor mu?

Özellikle, ticari işletme, ofis olarak kullanım izni olan iş merkezlerinde apart işlemeciliği yönetmeliğe uygun mu? İzinleri var mı, maliye kayıtları var mı?

Editör: Haber Merkezi