Karaküçük, yaptığı açıklamada; Türkiye’nin başlıca sanayi şehirlerinden olan Kahramanmaraş’ın çok sektörlü bir şehir olduğunu ve her alanda üretim kabiliyeti bulunduğunu, 2023 hedefi olan 5 milyar dolar ihracat ile en gelişmiş 10 şehir arasına gireceğini belirtti.

ISO 500 listesine giren 9 sanayi kuruluşunu da değerlendiren Karaküçük, “Kahramanmaraş, 80’li yıllarda büyük bir sanayi ivmesi ile bugününe geldi. Bu süreçte çırçır fabrikalarından ihracat yapan dev sanayi tesislerine ulaştı. Yatırımdan kazanılanlar tekrar kente yatırım olarak geldi. Çekilen kredilerin yüzde 85’i yatırım kredisidir” dedi.

AR-GE ÖNEMLİ

Özellikle üretim yapan tüm sanayi kuruluşlarının ar-ge çalışmasına çok önem verdiğini belirten Karaküçük şunları dile getirdi: “Sanayi kuruluşlarımız çağın gerekliliği olan teknolojiyi, ar-ge ve inovasyonla üretimini ikiye hatta üçe katlamış durumdalar. Türkiye, 2023 yılında milli gelirini 2 trilyon dolara, yıllık ihracatını ise 500 milyar dolara, fert başına milli gelirini 25.000 dolara çıkarmayı hedefliyor. Bu hedefleri sağlayabilmek adına bundan sonraki süreçte, ekonomik başarıyı üretim ve teknolojiyle, inovasyonla aramamız gerekiyor” dedi

10 YILDA BÜYÜK ADIMLAR ATILDI

Karaküçük şunları dile getirdi: “Son 10 yılda yaptığı 5,5 milyar dolar özel sektör yatırımıyla tekstil, kağıt, çimento, gıda, metal mutfak eşyaları, konfeksiyon, sağlık, hayvancılık, yapı malzemeleri, ambalaj, plastik, eğitim, konaklama, tarım, mobilya, kimya ve yan sanayi, makine sektörlerinde 597 adet yatırım projesine imza atıldı. Bu yatırımlar sayesinde istihdam 45 binden 130 bine, ihracat 230 milyon dolardan 900 milyon dolara yükseldi.

226 İHRACATÇI ŞİRKET

Kahramanmaraş 226 ihracatçı şirketi ile 115 ülkeye pazarlama yapan bir şehir. Üretimdeki performansını ihracata da yansıtmaya çalışmaktadır. Yurtdışı fuarlara iş gezisi organizasyonlarımızla bunu desteklemeye çalışıyoruz. Kahramanmaraş’ın, 3 organize sanayi bölgesinde, 5,5 milyon m2 OSB alanı bulunuyor. Kahramanmaraş’ın ikinci büyük yatırım atağını başlayacak nitelikte bulunan Tomsuklu OSB ile birlikte bu rakam 11 milyon metrekareye ulaşacaktır. Sanayi bölgeleri mevcut sektörlerde ihtisaslaşmayı hızlandırırken sanayileşme potansiyeli yüksek sektörlerin gelişmesine vesile olacaktır. Türkoğlu Lojistik Merkezi ise ihracatta dönüm noktası olacak ve Kahramanmaraş’ta üretilen ürünlerin çoğunluğunu yabancı pazarlara taşıyacaktır”

YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

2005-2015 yılı yatırımlarının yüzde 80’e yakın kısmının tamamlandığına değinen Başkan Karaküçük şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’ta 2005-2015 arasında realize olan yatırımlar 5,4 milyar dolara yaklaşmaktadır. Bunun 4,1 milyar doları tamamlanmış, diğerleri yapım aşamasındadır.” 

Editör: Haber Merkezi