KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, Özgür Haber İmtiyaz Sahibi Neşe Yıldızhan’a yaptığı açıklamada, Güney’de yaşanan savaş, Dolar-Avro paritesi, Rusya’da yaşanan kriz ve Yunanistan hakkında önemli bilgiler verdi.

Öncelikle güçlü bir hükümetin kurulmasının dana sonra güneyde yaşanan savaşın bitmesi ile birlikte Türkiye’nin sıçrama yapacağına dikkat çeken Karaküçük: “Suriye, Irak ve bölgede yaşanan savaş bizi etkiledi. Son dönemde Ortadoğu pazarında önemli ölçüde daralma oldu. Bu coğrafyadaki ülkelere ürün satışında da yavaşlama söz konusu. Bir yerde güvene, huzur olmaz ise, ticaretin olması, paranın dönmesi beklenemez. Sınır illerimiz genelde etkilendi ama bizde de çelik mutfak eşyaları ve gıda ürünleri satışında azalma gözlemleniyor.  Diliyoruz ve umuyoruz ki Ortadoğu’ya ve komşu ülkelerimize bir an önce huzur ve barış gelsin. Büyüme rakamları revize edildiği gibi, ihracat rakamlarında da yeni bir revizyona girilmesi kaçınılmaz görünüyor” dedi.

FUAR OLMAZ MANTIĞI YIKILDI

13 bin yıllık tarihi, 1 milyar dolar ihracatı ile Doğu Akdeniz’in yıldızının Kahramanmaraş olduğuna vurgu yapan Karaküçük: “Bu yıldıza yakışır fuarları ile şehri cazibe merkezi ve ticaret alanı haline getireceğiz” şeklinde konuştu

Karaküçük şunları dile getirdi : “yıllardan bu yana düzenlenen fuarlara katıldık, ürün sattık. Teknoloji fuarlarına katıldık,  kendi ürünlerimizi dünyaya tanıtmak adına birçok fuarlara katıldık. Ancak son bir yıl içinde Kahramanmaraş’ta 4 fuar gerçekleştirdik;  tarım, inşaat, tekstil makinaları, kuyumculuk, önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğimiz tarım ve inşaat fuar (Ekim-Kasım aylarında) etkinliği ile bu sayı 5’e çıkacak. Kahramanmaraş’ta fuar yapılmaz, gerçekleştirilmez anlayışı, zihniyeti bizim dönemimizde kırıldı. Bunu 2016 Kasım’ında yine tekstil makinaları fuarı gerçekleşecek. Ayrıca yurtdışındaki fuar organizasyonları ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Talep geldiğinde, gurup oluşturup o fuarlara katılıyoruz. En yakın zamanda, Ekim ya da Kasım’da, İtalya/Milano’da tekstil makinaları fuarı olacak, 4 yılda bir yapılan. Biz de TSO olarak birçok işadamlarımızı oraya götüreceğiz”

SEÇİM SONUÇLARI ÖNEMLE BEKLENİYOR

Başkan Karaküçük, 7 Haziran genel seçimleri, Dolar-Avro paritesi ve Yunanistan ile ilgili şunları dile getirdi: “Şu anda henüz belirsizlikten söz edemeyiz. Doğrudur, 7 Haziran’da millet kararını verdi ama 32 gün sonra Cumhurbaşkanı Başbakana hükümeti kurma görevini tevdi etti. Şartlar öyle getirdi. 45 günlük bir zaman süreci var. Partilerle görüşmeler yapıldı. Belli müzakereler de olacak. Biz iş dünyası olarak, bunu bir belirsizlik değil, koalisyon hükümeti kurulabileceğini düşünüyoruz. Bir an önce sağlıklı, güçlü bir hükümetin işbaşına geçmesini arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

DOLARDAKİ ZİK-ZAK VE PİYASAYA ETKİSİ

Karaküçük; “Dolar yılbaşından bu yana 2.250 seviyelerinden 2.750 seviyelerine tırmandı. Dövizin aratması ile bizde bir rahatsızlık yok. Bizim ihracatımızı artırmamız lazım. Maalesef son dönemlerde, çevremizdeki ülkelerde yaşanan ekonomik sıkıntılar, savaş ortamları bu bölgelere satışımızı olumsuz etkiledi. Normalde döviz kurlarının arttığında ihracatımızın artması beklenirken, şu anda tam tersi bir dönem yaşanıyor. Maalesef dövizin aratmasına rağmen ihracat rakamları beklendiği ölçüde değil. Olmaması gereken şey. Rusya’daki devalüasyon, Ortadoğu’da petrol fiyatlarının aşırı düşmesi, bununla birlikte, Mısır, Libya’daki daralmalar ve en önemlisi bizim tek pazarımız olan Avrupa’daki durumun da iç açıcı olmaması, Avrupa’nın sorgulanıyor olması, mal satabileceğimiz ülkelerde ya güvenlik sorunu, ya da ekonomik sıkıntıların olması, haliyle bizleri de etki altına alıyor. Sadece tek bacaklı olarak, dövizin artması ya da düşmesi veya içerde hükümet kurma koalisyon kurma çalışmaları, bunlara tek başına etkileyici sebepler değil. Bir bütün olarak düşünüyoruz. Faizlerin düşmesi-artması, sonuçta ve ticarette olması gereken şeyler. Ticaret teke düze olmayıp, sürekli değişkenlik gösteren bir iştir. Değişkenlik olmasa insanlar nasıl para kazanacak? Tek düze hayattan ve ticaretten paranın doğması çok zordur.

YUNANİSTAN BİZİM İÇİN ACI BİR ÖRNEK

Türkiye olarak, o dönemde IMF’nin de dayatması ile biraz tüketime dayalı bir büyüme modelini seçtik. Tüketime dayalı bir büyüme, sürdürülebilir bir model değildir. Yunanistan tüketerek, harcayarak büyümeye çalıştı ama sonuç itibariyle geldiği nokta meydanda. Tüketimi körüklediğiniz, üretimi benimsediğiniz, geliri artıramadığınız sürece, bu sürdürülebilinir bir ekonomi modeli olmayacaktır. Yunanistan komşumuz bizim için, dünya için acı bir örnek işte. Biz Türkiye olarak bundan dersler çıkartmalıyız. Üretime dönük büyüme modeline ağırlık vermediğimiz sürece kalkınmadan söz etmek mümkün değildir” diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi