İstanbul Sanayi Odası’nın ‘Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ araştırmasında, Kahramanmaraş’tan listeye giren şirket sayısı 9 oldu.

Bugün, yıllık 5 milyar dolar sanayi üretimi, 2,1 milyar dolar dış ticaret hacmi ve 5 milyar dolar ihracat hedefi ile Türkiye’nin en gelişmiş ilk 10 şehri arasında yer alma hedefi bulunan Kahramanmaraş, İstanbul Sanayi Odası’nın her yıl yayınladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında 9 şirket ile temsil edildi.

YENİ BİR EKONOMİK MODELE ACİLEN İHTİYAÇ VAR

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, “Türkiye üretime ve inovasyona odaklanmalıdır. Bunun için yeni bir ekonomik modele ihtiyaç var” dedi. Karaküçük şöyle devam etti: “2015’e seçim atmosferi ile başlayan Türkiye, ilk çeyrekte %2,3 büyüme gösterdi. İhracat ve istihdamdaki gerilemeye rağmen sanayi üretiminin artmasına bağlı olarak büyüme rakamları 2015’in büyüme performansının pozitif olacağına işaret ediyor. Türkiye, 2023 yılında milli gelirini 2 trilyon dolara, yıllık ihracatını ise 500 milyar dolara, fert başına milli gelirini 25.000 dolara çıkarmayı hedefliyor. Bu hedefleri sağlayabilmek adına bundan sonraki süreçte, ekonomik başarıyı üretim ve teknolojiyle, inovasyonla aramamız gerekiyor. Türkiye’nin çok daha yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçmesi için üretimi ve istihdamı destekleyen proaktif bir teşvik politikasına ve yeni bir ekonomik modele acilen ihtiyaç var.”

30 YILLIK BİRİKİMİ İYİ DEĞERLENDİRMEK ZORUNDAYIZ

Cumhuriyetin ilanından sonra ilk kez büyük bir iddia ile 2023 vizyonunu ortaya koyan Türkiye; ekonomik, politik, teknolojik, sosyal, hukuki, idari, kültürel her alanda, özellikle son 30 yıldaki birikimlerini iyi değerlendirmek zorundadır. Türkiye artık eski Türkiye olamaz. Yenilikçi siyaset anlayışı ile yeni bir ekonomi politikası ülkeyi geleceğe taşıyacaktır.

TEŞVİKLER KURUŞUNA KADAR YATIRIMA DÖNDÜ

Tarihin her döneminde ekonomik kalkınma bakımından önder yerleşim alanları arasında bulunan Kahramanmaraş, 80’li yıllarla birlikte yoğun şekilde teşvik kullanmaya başlamış, Türkiye’nin en dürüst kentlerinin başında yer almıştır. Aldığı teşviki son kuruşuna kadar yatırıma dönüştüren Kahramanmaraşlı sanayicilerin yatırım seferberliği bugün Kahramanmaraş’ı tekstilde, enerjide, metal mutfak gereçlerinde, kağıt sanayiinde, çimentoda Türkiye’nin üretim merkezi haline getirmiştir.

10 YILDA 597 YATIRIM PROJESİ

Son 10 yılda yaptığı 5,5 milyar dolar özel sektör yatırımıyla tekstil, kağıt, çimento, gıda, metal mutfak eşyaları, konfeksiyon, sağlık, hayvancılık, yapı malzemeleri, ambalaj, plastik, eğitim, konaklama, tarım, mobilya, kimya ve yan sanayi, makine sektörlerinde 597 adet yatırım projesine imza atıldı. Bu yatırımlar sayesinde istihdam 45 binden 130 bine, ihracat 230 milyon dolardan 900 milyon dolara yükseldi.

226 ŞİRKETLE 115 ÜLKEYE İHRACAT

Kahramanmaraş 226 ihracatçı şirketi ile 115 ülkeye pazarlama yapan bir şehir. Üretimdeki performansını ihracata da yansıtmaya çalışmaktadır. Yurtdışı fuarlara iş gezisi organizasyonlarımızla bunu desteklemeye çalışıyoruz. Kahramanmaraş’ın, 3 organize sanayi bölgesinde, 5,5 milyon m2 OSB alanı bulunuyor. Kahramanmaraş’ın ikinci büyük yatırım atağını başlayacak nitelikte bulunan Tomsuklu OSB ile birlikte bu rakam 11 milyon metrekareye ulaşacaktır. Sanayi bölgeleri mevcut sektörlerde ihtisaslaşmayı hızlandırırken sanayileşme potansiyeli yüksek sektörlerin gelişmesine vesile olacaktır. Türkoğlu Lojistik Merkezi ise ihracatta dönüm noktası olacak ve Kahramanmaraş’ta üretilen ürünlerin çoğunluğunu yabancı pazarlara taşıyacaktır.

ŞİRKETLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Geçen yıldan buyana üretimden satışlarını ortalama yüzde 15 artırarak listede yer alan şirketlerimize Kahramanmaraş’ın hedeflerine ulaşma yolunda gösterdikleri çaba dolayısıyla teşekkür ediyorum. Patronundan işçisine, yan sanayisinden lojistik hizmetlerine emeği geçenleri tebrik ediyorum. Rekabet gücümüzü ve zenginleşmeyi ancak büyük şirketlerin sayısını artırarak sağlayabiliriz. Büyük şirketlerimiz arttıkça istihdam ve ihracatımız da aynı nispette yükselecektir.” 

Editör: Haber Merkezi