Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ekim ayı ihracat rakamlarını Kırklareli'nde açıkladı. TİM verilerine göre Ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artışla 12 milyar 598 milyon dolar oldu. Böylelikle Cumhuriyet tarihinin en yüksek Ekim ayı mal ihracatı gerçekleştirilmiş oldu.

TİM'in açıkladığı verilere göre ilk 10 ayda ihracat yüzde 5,6 artışla 131 milyar 140 milyon dolar oldu. Türkiye'nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 5,3 artışla 158 milyar 516 milyon dolara yükseldi.

KAHRAMANMARAŞ’TA İHRACAT ARTIYOR

Kahramanmaraş Ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,5 artışla aynı dönemde 740 milyon 108 bin 334 dolar oldu. 2013 yılı Ocak-Ekim döneminde 677 milyon olan ihracatın yüzde 9,2 yükselmesi umut verici olarak nitelendi.

Sanayi parametreleri ile öne çıkan Kahramanmaraş, TİM verilerinde de yer aldı. Mavisi ile Akdeniz, yeşili ile Karadeniz’i aratmayan Türkiye’de en büyük 16ıncı ekonomiye sahip Kahramanmaraş’ın Ekim ayı ihracatı önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,5 artışla 66 milyon dolardan 71.2 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise Ocak-Eylül döneminde yüzde 70,5 olarak belirlendi. Bu rakamlara göre Kahramanmaraş 81 il içerisinde 740 milyon dolar ihracat ile 19uncu sırada yer aldı.

Kahramanmaraş’ın ihracatta sektörel performansına bakıldığında, tekstil ve hammaddelerinin Ocak-Ekim döneminde 523 milyon dolarlık hacim ile ilk sırada yer aldığı görüldü. Listeyi demir ve demir dışı metaller ve hazır giyim konfeksiyon sektörleri takip etti. Ocak-Ekim döneminde Kahramanmaraşlı sanayicilerin en çok ihracat yaptığı 5 ülke ise İtalya, Almanya, Mısır, Brezilya ve Irak oldu.  

KAHRAMANMARAŞ’I ÜRETİMİN VE İHRACATIN ÜSSÜ HALİNE GETİRECEK FAALİYETLERİMİZ DEVAM EDİYOR

Konuyla ilgili bir açıklama yapan KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş’ın son on yılda ihracatını 6 kat artırdığını vurgulayarak şunları kaydetti: “Kahramanmaraş yılda 5 milyar dolar sanayi hasılası bulunan ve bunun yaklaşık yüzde 20’sini ihraç eden bir şehir. İlimizin 2023 hedefi 5 milyar dolar ihracat yapmak. Son dönemde özellikle iç piyasadaki genişleme ihracatın yeterince artmamasında önemli rol oynamıştır. Ancak önümüzdeki dönemde gerek iç piyasada beklenen daralma gerekse cari açığın azaltılmasına yönelik stratejik kararlar ihracatta yeni bir dönemi başlatabilir. Kahramanmaraş olarak bizim yeni pazarlara ulaşma ve ihracattaki etkinlik ve verimliliğimizi artırma çabalarımız devam etmektedir. Yurtdışı fuar ve ikili görüşme organizasyonlarımız, Kahramanmaraş’ta düzenlediğimiz tekstil, tarım, inşaat fuarları, ihracatta etkinliğimizi arıtmak adına yaptığımız çalışmalardır. Bunun yanında yeni yatırım sahaları açmak, yeni OSB’lerin devreye girmesi için Tomsuklu OSB başta olmak üzere, Kahramanmaraş’ı üretimin ve ihracatın üssü haline getirecek faaliyetlerimiz, bürokratik iş ve işlemlerimiz devam etmektedir. Son dönemde ortaya konulan 5 milyar dolar özel sektör yatırımları içerisinde modernizasyon ve entegrasyon yatırımlarının arttığını görmekte ve ihracattaki karlılık bakımından önemli görmekteyiz.” 

Editör: Haber Merkezi