KAFUM Fuar Merkezi’nde düzenlenen tören bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış töreninde konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, “İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotifidir. Yaklaşık milyar liralık gayrisafi yurt için hasıla ve buna ilave olarak sektöre girdi sağlayan, faaliyetlerine bu sektöre bağlı olarak devam ettiren 200’den fazla alt sektörün katkısıyla birlikte milli hasılada payı yüzde 30 seviyesinde olan inşaat sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotifidir. Bir yandan milli ekonominin bir parçası olurken diğer yandan yurt dışı başarıyla anılan Türk müteahhitlik sektörü yaklaşık 2 milyon kişiye direk istihdam sağlarken, bağlı sektörlerle birlikte bu sayı 5 milyonu aşmaktadır” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’TA 1.8 MİLYAR DOLARLIK PROJE YAPILDI

Yurt dışı inşat projelerinde Kahramanmaraşlı firmaların katıldığını bununla gurur duyduklarını belirten Karaküçük, 2013 yılında Kahramanmaraş’ta da binlerce binanın yapıldığını söyledi.


Karaküçük, şöyle devam etti: “Kahramanmaraş’ta 2013 yılında alınan bin 663 yapı ruhsatı kapsamında 1,8 milyar liralık proje ile yaklaşık 10 bin dairenin inşaatı devam etmektedir. Aynı dönemde yaklaşık 5 bin dairenin de yapı kullanma izni alınarak ikamete açılmıştır.

1972 yılında Libya’daki liman inşaatı ile yurtdışı serüvenine başlayan sektör, bugün 278 milyar dolarlık bir iş hacmine ulaşmış; Rusya, Türkmenistan, Libya, Irak, Kazakistan, Suudi Arabistan, Katar gibi 103 ülkede 7 bin 400 projeye imza atmıştır. Bu projelerde, Kahramanmaraşlı inşaat firmalarımızın da bulunduğunu biliyoruz.

Türkiye genelinde ilk kez satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26 artmış, konut satışlarında canlanma başlamıştır. Stok erime hızı da geçen yıla göre yüzde 6’dan yüzde 9’a yükselmiştir.  Türkiye'de yapı stokunun yüzde 40'ının; yani 6-7 milyon konutun deprem riskine karşı yenilenmesi gerektiği tahmin edilmektedir. Bu itibarla, kentsel dönüşüm projelerinin çok önemli bir fonksiyonu bulunmaktadır. Gerek afet riskinin önlenmesi gerekse ekonomik büyümenin artması bakımından kentsel dönüşüm stratejik bir konuma sahiptir.  Bu bilgiler ışığında, kentsel dönüşüm projelerinin de devreye girmesiyle birlikte Kahramanmaraş’ta inşaat sektörünün büyümesini ve istihdamını artıracağını tahmin ediyoruz. Bugün açılışını yapmakta olduğumuz Kahramanmaraş İnşaat ve Kentsel Dönüşüm Fuarı da inşaat sektörümüze tasarım ve yeni nesil malzeme kullanımı konusunda vizyon kazandıracak, bu sektördeki pazarlama kültürünün gelişimine destek olacaktır.”


STANDLAR TEK TEK GEZİLDİ

Onikişubat Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, Dulkadiroğlu Kaymakamı Mehmet Türköz, Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay ve KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, stantları tek tek gezdi. Dulkadiroğlu Belediyesinin standını da gezen yetkililer, Belediye Başkanı Necati Okay’dan bilgi aldı. Hatıra fotoğrafı çeken yetkililer, daha sonra Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası standını gezdi. Yetkililer, kentte her türlü etkinlikte yer alan KMTSO’nun misyonu ve vizyonu hakkında bilgi aldı.

ECR FUARCILIĞA ÖDÜL


Konuşmaların ardından ECR Fuarcılık Genel Müdürü Ümit Varol’a KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karüküçük ve KASİAD Başkanı Ali Arpasatan tarafından plaket verildi. Burada da bir konuşma yapan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, kentte 3 önemli fuar düzenlediklerini bu fuarların düzenlenmesinde emeği geçen ECR fuarcılığa teşekkür ettiğini belirtti. 3 gün açık olacak fuara toplamda 56 firmanın katıldığı katılımın ise önceki iki fuarla aynı olacağı bildirildi. Fuara, Onikişubat Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, Dulkadiroğlu Kaymakamı Mehmet Türköz, Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Ali Arpasatan, Kahramanmaraş OSB Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çinkay ve ilgililer katıldı. 












Editör: Haber Merkezi