TKDK’NIN STANDI ÇOK İLGİ GÖRDÜ

TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha USLU yaptığı açıklamada, 3. Göksun Elma Festivaline bu yıl kurum olarak katılım gerçekleştirildiğine değindi. Uslu “Tanıtım standı açarak, bölge çiftçileri ve yatırımcılarını kurumumuzun desteklediği her alanda proje hazırlamaya davet ettik. Yaptığımız çalışmalardan bahsettik. Festival çok güzel geçti. Festivalde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

USLU, bölge üreticileri ve yatırımcıları Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi Pazarlanması kapsamında 10 bin metreküpe kadar AB standartlarında soğuk hava deposu projeleri için destek alabileceğini sözlerine ekledi. USLU ayrıca Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi kapsamında ELMA ürününün işleneceği, değişik mamullerin elde edilebileceği ve paketlenerek pazara sunulacak hale gelebilecek paketleme tesisleri kurulumunda proje hazırlanabileceğinin önemine değinerek, soğuk hava tesislerinin artması, paketleme ve ambalajlama imkânlarının gelişmesiyle Göksun elmasının hem daha güçlü ve uzun ömürlü bir hale geleceğini, hem de gerek iç pazar gerekse dış pazarda daha güçlü bir yapıya kavuşacağını belirtti.

Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü olarak Göksun İlçemizde bugüne kadar 6 yatırım projesi ile sözleşme imzalanmıştır. Bu yatırımların 2 tanesi süt üretim çiftliği, 1 tanesi festivali düzenlenen elmayı da depolamaya yönelik olarak soğuk hava deposu projesidir. Yine 1 tane Arıcılık projesi ve 2 adet Kırsal Turizm kapsamında “Turizm İşletme Belgesi”ne sahip apart otel projesi de desteklenmiştir. Göksun ilçemizde yatırımı biten ve devam eden projelerimizin toplam yatırım bedeli yaklaşık 6.5 Milyon liradır. Yatırımların tamamı sona erdiğinde ilçemiz ekonomisine 3 milyon lira civarında karşılıksız hibe aktarılacaktır. Bugüne kadar 1 Milyon liralık hibe ödemesi yapılmıştır.


BU YIL FESTİVALİN 3. DÜZENLENDİ

Göksun elması geçmiş yıllar verilerine bakıldığında 32 bin ton rekolteye sahip iken, yaklaşık 30 bin ton elma ihraç edilmektedir. Son yıllarda modern tekniklerle üretim yapılması ve tanıtım faaliyetleri ile birlikte tanınırlığı artan Göksun elmasının, dış pazarda özellikle Ortadoğu ülkelerinde iç pazarda ise Ege ve Marmara bölgelerinde tercih edilmektedir.

Bu yıl Göksun Kaymakamlığı’nın ev sahipliğinde 3.’sü düzenlenen Göksun Elma festivaline Kahramanmaraş Valisi, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, Garnizon Komutanı ve çok sayıda kurum idarecileri katılım gerçekleştirdi. Festival açılış konuşmalarının ardından büyük emekler harcanarak kurulan stantların protokol ve halk tarafından gezilmesiyle devam etti. Göksun Ziraat Odasının hazırladığı tereyağlı nohutlu bulgur pilavı festival alanındaki herkese ikram edildi. Festivalde düzenlenen konserde gençler ve bölge halkı doyasıya eğlendi. En güzel kırmızı elma, en güzel sarı elma, en güzel elma bahçesi ve en güzel elmalı pasta yarışmaları yapıldı. Yarışmalarda dereceye giren çiftçi ve hanımefendilere ödülleri verildi. Yöreye has çeşit çeşit elma festival alanında görücüye çıktı. Festivalde katılımcılar ve bölge halkının kurulan renkli ve canlı sohbetleri ve müzik ziyafeti ile sona erdi.


BAŞVURULAR İLE İLGİLİ BİLGİLER

TKDK, tarımsal yatırımlara % 50 ile 65 arasında hibe desteği veriyor. Yapılan harcamalar KDV’den ve alınan hibeler ise gelir vergisinden muaf tutuluyor.

TKDK IPARD (Kırsal Kalkınma) Programı kapsamında hibe desteği vermektedir. TKDK tarafından uygulanan ve 11.12.2013 tarihinde IPARD (Kırsal Kalkınma) Programında yapılan son değişiklikler Avrupa Komisyonu tarafından onaylandı. Programın güncel hali, Tarım Bakanlığı (www.tarim.gov.tr) ve TKDK internet adreslerinden (www.tkdk.gov.tr) incelenebiliyor. Başvurular hakkında detaylı bilgiler ve başvuru kurallarının yer aldığı Başvuru Çağrı Rehberleri TKDK resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) temin edilebiliyor.






 

 

Editör: Haber Merkezi