Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Zabun ve Yönetim Kurulu Üyesi Fürkan Beyazıt’a, veri tabanını anlatan Decdeli, projeyle ilgili destek istedi. Üniversitelerin, firmaların, ticaret ve sanayi odalarının bu sisteme dahil olması halinde büyük bir veri tabanı oluşacağının altını çizen Decdeli: “Türkiye’nin üreticilerine yönelik ağırlıklı olarak büyük bir veri tabanı projesi oluşturduk. Projenin Türkiye genelinde yaygınlaşması için ürünlerin, firmalara ilişkin faaliyet konularının, satın alma ve işbirliği taleplerinin veri tabanında yer alması için bu projeyi sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP

Kurulacak ticari site ile Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların hem yurt içinde hem de yurt dışında iş hacmini geliştireceğine vurgu yapan Decdeli şöyle konuştu: “globalpiyasa.com projenin asıl konusu. Bütün ticaret ve sanayi odalarının, OSB’lerin ve üniversitelerin katılımı ile her bölgeye ve her kuruma ayrı pencereler açarak, ara yüzler vererek ülkenin veri tabanını oluşturup bunu dış dünyaya açmak öncelikli hedefimiz. Globalpiyasa.com, şu anda 10 bine yakın firma ile hizmet veriyor. Günlük 3-4 bin ziyaretçisi var. Projeye katılan Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli Sanayi Odası, Namık Kemal Üniversitesi, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası, Denizli ve Balıkesir Sanayi Odaları şu anda sitede. Proje tamamlandığında bütün sektörleri kapsayan, bütün ürünleri kapsayan hem iletilerin yönetilmesini hem de mesajlaşmayı sağlayan ve kariyer çözümleri oluşturan bir sistem.

FİRMALAR KENDİ ARASINDA RAHATÇA İLETİŞİM KURACAK

Firmaların sosyal bir medya platformunda sosyal medya tarzında ticaret tabanlı bir ortam oluşturuldu. Her firmanın ayrı bir mesaj kutusu olacak, yurt içi ve yurt dışı ile mesajlaşabilecek. Şu anda da sistem buna izin veriyor.  Bu sistem Türkiye’nin yurt dışı ihracatını artırmaya yönelik bir sistem. Aynı zamanda da iç piyasayı canlandırıcı, bölgeler arasındaki eşitsizliği giderici, bölgeler arasındaki ticareti artırıcı bir etkisi olacak. Amaç kısa bilgi ve anahtar sözcük ile ürün zenginliği ve ürün çeşitliliğine erişmek. Milyonlarca ürünü büyük bir veri tabanı içinde tanımlayabilmektir. Yapay zeka oluşturarak bunlara ve firmaya erişim sağlamak. Bu sistemin diğer bir katkısı ise bilgi temelli ekonomi olacaktır”


Editör: Haber Merkezi