Güneş, “Enflasyon oranı yüzde 7.6 olarak beklenirken daha sonra güncelleme yapılarak yüzde 9.4 yaptılar. Gıdalarda ve kışlık giyim fiyatlarında artış yaşandı. Önümüzdeki dönemlerde bu rakamların daha da artmasını bekliyoruz.” dedi.

Ekonomik göstergeler bir ülke için çok önemli olduğunu belirten Güneş, “Türkiye’nin sürdürebilir büyüme oranını yakalaması için yatırımların devam etmesi lazım. Bu yatırımların devam etmesi içinde güven ve istikrar ortamına bağlıdır. Bütçe ve cari açık gibi ekonomik göstergelerin iyi olması da güven ve istikrar ortamının olduğunu ifade eder.” diye konuştu. 

Güneş, “Bütçe açığı yüzde 2 oranında seyrediyor.  Bu oranı belirli mali politikalarla düşürmek gerekiyor ki Türkiye’de  sürdürülebilir büyüme hızını yakalayabilsin.  Özellikle Avrupa’dan ve dünyanın başka bir bölgesinde oluşabilecek dış ekonomik olumsuzluğa karşı Türkiye’nin dirençli olması için ekonomik göstergelerin iyi olması gerekiyor.” şeklinde konuştu. 

Bütçe açığını düşürmek için Hükümetin önümüzdeki yıl için vergi ve cezaları arttırdığını belirten Güneş, “ Vergiler ve cezalar yaklaşık yüzde 10 oranında arttı bununla birlikte denetimlerde artacaktır. Buradan gelen rakamlar bütçe açığını kapatmaya yöneliktir. Ekonomik göstergeler iyi olmazsa spekülatif yatırımlar artar. Bununla beraber döviz kurlarında da dalgalanmalar olur. Döviz kurlarındaki dalgalanmaların enflasyona ciddi bir etkisi vardır.  Vergilerin ve cezaların artması bütçe açığının düşmesi içindir.  Bütçe açığının düşmesi ile birlikte  gerçek yatırımlar ortaya çıkacaktır.  Bununla beraber döviz kurundaki dalgalanmalar en aza düşecek  ve  enflasyonu kontrol altında tutmayı sağlayabileceğiz.” diye ifade etti. 

Editör: Haber Merkezi