Güçlü, azimli, ikna edilmesi güç,  kararlı ve  tuttuğunu koparan insanlar için kullanılan “Çetin Ceviz” benzetmesinin aslında  “bazen içi fos çıkabilen, kalitesiz, artık çiftçilerin bile ekmek istemediği” bir ceviz türü olduğu belirtildi.

Tarımda “çetin ceviz” olarak bilinen ceviz türü,  uzun ömürlü, gövdesi kalın ve gitarda sap veya gövde kaplaması olarak kullanılıyor. Ancak, bu türü çiftçiler artık neredeyse “baş belası” gözüyle görüyor. Sebebi ise içinin bazen boş çıkabilmesi, güçsüz ve tadının da lezzetsiz olmasından kaynaklanıyor.

Çiftçiler ekmek istemiyor

Türkiye’de ceviz fidanı yetiştiriciliğinde önde gelen firmalar arasında yer alan ve bu alanda 2012 yılında 2,5 milyon dolarlık yatırımın yanı sıra  Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Maraş-18 ve Sütyemez-1 adıyla  tescillenen çeşitlerin 20 yıllığına üretim hakkını alan Aksu Tarım Genel Müdür  Ahmet Kasım Erdönmez, “Çetin Cevizin” artık çiftçilerin ekmek istemediği bir tür olduğunu söyledi.

Babası belli olmayan ceviz türü

Adana'da düzenlenen tarım fuarında çiftçilere ceviz çeşitleri ve verimleriyle ilgili bilgi veren Erdönmez, cevizin 5 yılda ürün vermeye başladığını, bu nedenle tür seçiminin büyük önem taşıdığını bildirdi. Erdönmez, çetin cevizin demode bir tür olduğunu belirterek, “Çetin Cevizin” üreticiler arasında “babası belli olmayan ceviz türü” olarak bilindiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Ceviz,  dışardan tozlanır ceviz tozlanırken 3-4 kilometre mesafedeki  herhangi bir ceviz ağacının püskülünden gelen polen havada rüzgarda kalabilir gelir birisi çiçeği tozlar ama hangisinin tozladığı belli  olamaz. O yüzden annesi belli babası belli olmayan ceviz türü olarak bilinir. Bu nedenle de yetişecek cevizin de nasıl olacağı hasat edilmeden bilinmez.  Bu riski de hiç kimse göze almak istemez.”

Artık “aşı” var

Erdönmez, tarımda gelişen teknolojik araştırmalarla birlikte artık ürünlerde aşı ile istenilen kalitenin yakalanabildiğini belirterek, “Çetin ceviz türünü eskiden çiftçiler çaresizlikten ekiyordu.  Ektikten sonra da ‘ne çıkarsa bahtıma’ diyordu. Ama şimdi artık aşı var.  Cevizde gerek  içi dolu, fos çıkmayan, lezzetli türler var. Ekerken nasıl bir ürün alacağınızı biliyorsunuz. Buna rağmen bunlardan haberdar olmayan kırsaldaki çiftçilerimiz arasında halen çetin cevizi eken var ancak, eskisi kadar yaygın değil.”

Erdönmez, "Ben çetin cevizim diyenler belki buna üzülecek ama gerçek bu" dedi.


Editör: Haber Merkezi