Ahlak nedir? Ahlaktan bahsederken öncelikle bunun anlamını bilmek ve yaşantımızda uygulamak gerek. Ahlak, yazılı bir kural değildir. Toplumun değer yargılarına saygılı bir yaşam biçimidir. Bulunduğunuz makamı kanunlara ve etik değerlere uygun şekilde temsil etmektir. Koltuk ateşten gömlektir.   

29 Ocak Pazar günü Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarları Kredi ve Kefalet Kooperatifinin Olağan Genel Kurulu gerçekleştirilecek. Bu seçimde iki aday yarışacak. Mevcut Başkan Ali Rıza Kekeç ve İnşaatçılar Odası Başkanı Adnan Kozak.

20 yıldır koltuk sevdasından vazgeçemeyen kooperatifi adeta aile şirketine çeviren mevcut Başkan Ali Rıza Kekeç, bir basın bildirisi yayınlamış. Yayınladığı bildiride ise; tekrar aday olduğunu “Şahsım ve yönetim kurulumla birlikte en iyi şekilde hizmet vermeye çalışacağız. Biz her geçen gün büyüyen bir aileyiz” demiş.

Evet büyüyen bir aile var. Ancaaak, büyüyen esnaf ve sanatkar değil, kendi ailesi.

Daha öncede açıkladım. Lütfen burayı çok dikkatli okuyun!

2004 yılına kadar damadının babası Mustafa Kır Kooperatifin başkanıydı. Kendisi de Teknik Makine Odası Başkanıydı. Damadın babası o tarihte Sanayi Yapı Kooperatifinin başına geçti, Ali Rıza Kekeç de esnaf kooperatifine başkan oldu. Teknik Makine Odasından boşalan koltuğa damadın dayısı olan Mustafa Yaman geçti. Sonra Mustafa Yaman’ı esnaf Kooperatifinin yönetimine aldı. Ardından sevilen damadın abisi Doğan Kır’ı yine esnaf kooperatifinin yönetimine aldı. Yetmedi, kooperatif kendilerinin çiftliği ya diğer damadı memur daha da yetmedi damadın amcasının oğlu da memur. Şimdi soruyorum ben sayın Kekeç’e büyüyen hangi aile? Adeta bir aile şirketine çevirdiğiniz yerde, yeni döneme adaysınız işe alacak ya da denetim listesine yazacak kaç damadınız ya da damadınızın kuzenleri var?  Bu arada helal olsun çok vefalı bir kayınbabasınız!

Evet Sayın Kekeç açıklamasını sürdürmüş ve demiş ki; “Kıymetli üyelerimiz; Bizim kooperatifçilikten muradımız, kooperatiflerimize ve onların haklarının korunmasına hizmetten ibarettir. Hakkaniyet ölçüsünü elden bırakmıyoruz ve gurura kapılmıyoruz” Demiş.

Sizin muradınız belli. Başında bulunduğunuz kooperatifi hizmet değil, geçim kaynağı haline getirdiniz. Bu işi meslek edindiniz. Bu mu hakkaniyet?

Bitmedi sayın Kekeç, demiş ki: “Kooperatifçiliğin kirlenmesine, yolsuzlukların alıp başına gitmesine geleceğimizin hortumlanmasına, bağlı kooperatiflerin bölge birliği arasında güven bunalımlarının yaşanmamasına ve kurumlarımızın adım atmasını engelleyecek asırlık kısır çekişmelere izin vermeyeceğiz”

Ben merak ediyorum, bir kurum daha ne kadar kirlenebilir? Hortumculuğun kralını kim yapıyor? Daha nasıl Kirlenebilir?

Bir de şunu soracağım; bunu kooperatifin bir üyesi olarak soruyorum, işini büyütmek ya da dara düşmüş esnaf kredi için başvuru yapıp dosyasını teslim edip haftalarca aylarca kredisinin onaylanmasını beklerken, sizin yönetiminiz veya hısım akrabalarınız kaç kredi çekti?

Sayın Kekeç’in açıklamasında en vurucu cümlesi ise; “Şunu biliyoruz ki ahlaki temeller üzerinde yükselmeyen bir yönetim, kalıcı olmayacaktır.” NE GÜZEL SÖYLEMİŞSİNİZ! Biliyorsunuz, artık gidicisiniz! Bunu biz söylesek ayıp olurdu. Esnafa hangi ahlaktan bahsediyorsunuz?

Sizin 2011 yılında o kooperatifi ahbap çavuş ilişkisi ile yönetip, iflas ettirdiğinizi, koopetaritin mallarını satmak üzereyken, o zamanın yönetimi tarafından başkanlıktan düşürüldüğünüz, mağdur rolü ile (Bizzat şahidim) İnşaatçılar Odası Başkanı Adnan Kozak’ın sayesinde tekrar iadeyi itibar kazandığınızı herkes biliyor. “1 Dönem Başkanlık yapıp bırakacağım” diyerek ortaklardan oy istediniz. 4 Dönem oldu bırakmadınız. Hala adaysınız bırakmaya niyetiniz yok. Sizin onurunuzu ve kooperatifi kurtaran, kurumsal kimlik kazandıran Başkan Adnan Kozak’ı hileyle, nasıl sırtından bıçaklayarak bir gece de yönetimden düşürdüğünüzü, yerine damadınızın abisini getirdiğinizi bilmeyen yok.

O KİRLİ DÜZEN YIKILACAK!

Koltuğu kaybetme korkusu ile orada çalışan memurlara üyeleri arattırıp, gelip imza atacaksınız, yoksa yeni krediniz onaylanmaz ya da üyeliğiniz silinir. Aman yanlış yere oy vermeyin burada kurulu bir düzen var bozulur” dediklerine bizzat ben şahidim. Sizin düzen dediğiniz şey var ya biz ona başka şey diyoruz, edebim müsaade etmiyor söylemeye, işte o düzeni kooperatifin kıymetli üyeleri esnafın babası Başkan Adnan Kozak’tan yana tercih kullanarak yıkacaklar.

Orada çalışan memurlara da sesleniyorum, sizin seçime çalışmanız yasalara aykırı. Herkes görevini yerini haddini bilecek. İşinize bakacaksınız. 

Yasal hakkım olan bir ay önceden almam gereken (bütün ortakların yasal hakkı), seçime 12 gün kala dilekçeyle zor aldığım o hazirun listesinde ölüleri neden silmediniz, ölülere oy mu kullandıracaksınız? Ortakların TC numaraları yanlış. Seçim salonunda çıkarılacak olan hazirun listesine bakacağız ve sizinle görüşeceğiz.

Sayın Kekeç, bir de adaylık ilanı yayınlamış. İlanda “Yaptıklarımız yapacaklarımız teminatıdır” demiş. E daha ben diyeyim yaptıklarınız ortada. Yapacaklarınızı artık hayal bile edemiyorum.

Kooperatifin tüm üyelerine sesleniyorum; oy vebaldir. Lütfen 29 Ocak Pazar günü saat 09:30’da Ala Palace salonunda kıymetli oylarınızla adaleti sağlamak için hazır bulunun. Ve işi ehline Adnan Başkan ve ekibine bırakın.