Yıl: 2016

ABD’de siyahilere yönelik ırkçı zulümler tehlikeli boyutlara ulaşmıştı. Bu duruma tepki gösteren siyahi vatandaşlar çeşitli kentlerin merkezlerinde gösteriler düzenleyince ABD yönetimi çeşitli bölgelerde ‘olağanüstü hal’ ilan etmişti. Charlotte ise bir siyahinin polis kurşunu ile öldürülmesinin ardından tepkiler doruk noktasına ulaşmıştı. Hal böyle olunca sokaklardaki adalet ve özgürlük temalı eylemlerine müdahale etmesi için ABD askerleri devreye girmişti

ABD’de ırkçılık tavan yaptı.

Siyahi vatandaşlara yönelik uygulanan ırkçı zulüm ise hat safhaya ulaşmıştı.

ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kentinde 43 yaşındaki siyahi Keith Lamont Scott, elinde sadece kitap bulunmasına rağmen siyah olduğu için bir polis memuru tarafından öldürülmüştü.

Olayın ardından yüzlerce "Siyahilerin Hayatı Değerlidir" (Black Lives Matter) üyesi, Charlotte sokaklarında adalet ve özgürlük temalı sloganlar eşliğinde protesto yürüyüşü gerçekleştirilmişti.

Durum bu hali alınca ABD yönetimi bazı bölgelerde ‘olağanüstü hal’ ilan etmişti.

Sokaklardaki barışçıl gösterileri bastırmak isteyen Amerikan yönetimi askerleri sokağa indirmişti.

Yıl: 2017

“ABD'de Irkçılar Sokağa Çıktı, OHAL İlan Edildi: İkisi Polis Üç Kişi Hayatını Kaybetti”

-ABD'nin Virginia eyaletine bağlı Charlottesville kentinde aşırı sağcılar silahlarıyla sokağa çıktı. Karşıt görüşlü grupların karşılaşması sonucunda yer yer arbede yaşandı. Bir kişinin ırkçılık karşıtı grubun üzerine arabayla saldırması sonucunda bir kişi hayatını kaybetti. Olayların ardından şehirde OHAL ilan edildi.

-Yerel yetkililere göre olaylarda şu ana kadar 34 kişinin yaralandığı belirtiliyor.

-Dün yaşanan olaylarda bir kişi aracıyla ırkçılık karşıtı grubun arasına dalmış ve bir kişinin ölümüne neden olmuştu

-Olaylar neden ve nasıl başladı? Amerikan İç Savaşı sırasında Konfederasyon ordusunun komutanı olan General Robert E. Lee'nin Charlottesville' de ki heykelinin kaldırılması planı bir kesimi rahatsız etti.

-Cuma gecesi Ku Klux Klan örgütünü anımsatacak biçimde meşaleler taşıyan protestocular, Virginia Üniversitesine yürüdüler.

-Göstericiler burada "Yahudiler yerimize geçemeyecek", "Kan ve toprak", "Tek halk, tek ulus, göçe son" sloganları attı.

-Charlottesville Belediye Başkanı Mike Signer, ırkçıların düzenlediği gösteriyi "Korkakça bir nefret, yobazlık, ırkçılık ve hoşgörüsüzlük yürüyüşü" sözleriyle eleştirmişti.

-Dün de karşıt görüşlü grubun da sokağa çıkarak tepki göstermesinin ardından yer yer çatışmalar yaşandı.

-Helikopter düşmesi sonucunda iki polis öldü.

-Charlottesville' de ki ırkçı grupların protestolarını izlemekle görevli olduğu belirtilen polis helikopteri bir golf sahası yakınında düştü. Helikopterde bulunan polis teşkilatı mensubu 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

-Federal Havacılık İdaresi helikopterin eyalet polisine ait olduğunu teyit ederken, Virginia Eyalet Polisi kazayla ilgili soruşturma başlattı.

-Trump Twitter'dan birlik çağrısında bulundu: 'Bizim için renk, inanç, siyasi parti önemli değil'

Bugünlerde ise ABD’de yine OHAL var. Peki Türkiye’ye ağır eleştirilerde bulunan şakşakçılık yapan gayrı milli cenahın ne tepki vereceği ve nerede oldukları merak edilen konular arasında. Bilen, duyan var mı? Ben henüz hiçbir tepki göremedim. ABD olunca işin boyutu mu değişti? Nedir bu konuşma korkusu? Abiniz kızar diye mi korkuyorsunuz?

Türkiye’de vatandaşı bir an bile etkilemeyen OHAL karşısında şakşakçılık yapanlar hadi greve, yürüyüşe, eyleme çıksanıza ABD’ nin karşısında da.

El insaf be kardeşim. Türkiye’de yaprak kıpırdasa yaygaraya boğuyorsunuz ama Nazi Almanya’sının Yahudi katliamını örtbas ediyorsunuz, ABD’de ki ırkçılığa sesinizi çıkartmıyorsunuz, hiçbir ülkenin (Türkiye dışında) OHAL’ ine burnunuzu sokmuyorsunuz ama Türkiye’nin yapmadığı sözde Ermeni katliamını her fırsatta önümüze atıyorsunuz, haddiniz olmadan Cumhurbaşkanımıza dil uzatıyorsunuz, benim ülkemin siyasetine burnunuzu küstahça sokuyorsunuz sonrada insan hakları diyorsunuz, eşitlik diyorsunuz, nutuk atmaya kalkıyorsunuz. Siz önce adalet terazinizi bir kontrol edin bence belli ki ayarı bozulmuş.

Ey Avrupa ve ABD arada da olsa kendinizi dinleyin;

Kabilemizde yamyam kalmadı, son yamyamı dün yedik. (SANTNER)

Aklın ve ilmin üç büyük düşmanı vardır: Kötülük, bilgisizlik ve ‘ tembellik. (HAECKEL)

Kuvvete dayanmayan adelet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir. (PASCAL)