Geçen Çarşamba Günü Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hayrettin Güngör, iki buçuk yıllık icraatlarını anlatmak üzere belediye binasında bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya çok iyi hazırlanmıştı. 4 saatten fazla süren toplantıda cevabını aldık. “Başkan Güngör ne yapıyor?” gibi aklımıza takılan bütün soruların cevabını aldık. Hazırlanan sunumu yorulsak da keyifle izledik.

Aynı gün akşam Duayen Gazeteci program partnerim Sayın Mehmet Fiskeci ile hazırlayıp sunduğumuz Kent Kulisi programında konuğumuz Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın Sermet Çuhadar’la programın bir bölümünü bu basın toplantısından izlenimlerimizi paylaşmaya ayırdık.

Hepimiz yapılan sunumu, hayata geçen projeleri çok çok beğendik. Projeler başlangıç tarihinden bitiş tarihine, bütçesinden, getirisine kadar tüm detaylarıyla anlatıldı. Birçoğu da bu yıl tamamlanacak projeler.

Başkan Güngör, hizmette önceliği ilçelerde kırsal mahallere verdi. Çünkü grup yolları ve alt yapı ihtiyaçları elzemdi. Amaç; ilçelerde kırsalda yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek ve ilçelerinde hızla kentleşmesini sağlamak. Kırsalda yaşayan halk bu hizmetlerden son derece memnun. Bize bunların geri dönüşleri geliyor.

Bu hizmetler yapılırken, Kahramanmaraş’ın tüm değerlerini gün yüzüne çıkaracak, turizm potansiyelini artıracak önemli adımlar attı.

Kent merkezinde Kale, Ulu Cami, Kapalı Çarşı ve Tekke ile bütün bir tarihi süliyeti ortaya çıkarmak için adımlar attı. Kapalı Çarşı’nın cephe yenilemesinde hiçbir esnafı mağdur etmeyecek şekilde geceleri çalışıldı. Özellikle akşamları çok hoş bir görünüme kavuştu. Üstelik oradaki dükkanlar şahıs malı olmasına rağmen esnafın cebinden tek kuruş para çıkmadan. Bu arada orada kaldırım işgali gerçekten çok kötü bir görüntü. Buna da son verilecek.

Şimdi Tekke’de bir gelişme yok diyeceksiniz. Tam aksine çok yol kat edildi. İnsanlara siz burayı terk edin diyemezsiniz. Saçaklızade Mahallesinde yapılan 100 konuta taşınmaya başladılar. Devamında Kurtlar Bölgesine yapılan konutlar da hızla yükseliyor. Mart ayında teslimi yapılacak. 2 etapta tamamlanması planlanan projenin ilk etabı Kapalı Çarşı cephesinde başlayacak ve 1000 konut inşaa edilecek. Gördüğümüz proje de oradaki tarihi dokuya yakışan güzel bir projeydi.

Otogarın yenilenmesini muhalefet çok fazla diline dolasa da siyasi malzeme olarak kullansa da mevcut otogar köy garajından farklı değildi. Bu şehre yakışmıyordu. Bir değişim şarttı. 1 aya kadar dönüşüm çalışmasının biteceğini söyledi.

Yıkılacak olan 12 Şubat Stadyumunun yerine bu şehre yakışan büyük bir müze yapmayı planlıyor. Çok da yerinde bir karar. Çünkü mevcut müzemizde birçok eser sergilenemiyor.  

Hanefi Mahçiçek Stadyumunun yerine yapılacak olan 120 dönümlük alan üzerine yeni 15 bin kişilik stadyum ve birçok spor dalının faydalanabileceği spor kompleksi  inşaa edilecek.

Sarayaltı Caddesi ve Kanlıdere köprüsünden çalışmalar devam ediyor. Eski köprü yayalar için kalacak, araç trafiği için yeni köprü yapılacak. Yıllardır Sarayaltı’nı konuşuyorduk, nihayetinde başladı.

Yıllardır konuştuğumuz bir diğer proje de Önsen Köprüsü yeni adıyla İmran Kılıç bulvarı ve Köprüsü.  Gittim gördüm, proje hızla ilerliyor. Sıradan bir köprü değil, çok da maliyetli. Bölgenin gelişmesine çok büyük katkı sağlayacak ve başkanın en fazla dua alacağı proje.

Yedikuyular yapılan hizmetlerle 1 ayda 100 bin ziyaretçi geldi. Yılda 500 Bin hedefleniyordu. Sadece kışın değil 12 ay turizm bölgesi olacak.

Ali Kayası Cam Seyir Terası, Ekinözü ve Ilıca’da Sağlık Turizminin daha da canlanması için yapılan çalışmalar, Karavan Kamp alanlarının hayata geçecek olması, diğer yandan 300 dönüm alan üzerine yapımı devam eden Kılavuzlu Millet Bahçesi, baraj kenarında, yeşil alanları, yürüyüş yolları, kafe ve restoranları, halı saha, oyun ve spor alanları, amfi tiyatro ve göletiyle önemli hizmetler arasında. Su Sporları Merkezinin de Büyükşehir Belediyesine geçmesi, Kılavuzlu Millet Bahçesiyle bütünleşmesi çok büyük değer katmış. İlçelere yapılan Millet Bahçelerini de unutmamak gerek. Yeşilgöz yenilendi, yapılan yeni yol ile ulaşımı kolaylaştı.

İnsanların, Kahramanmaraş’a gelmeyi, görmeyi tercih etmesi için alt yapıyı oluşturmak çok önemliydi. Başkan Güngör de bunun bilincinde hareket ederek, şehrin geleceğini inşaa etmeye çalışıyor.

Bu arada en önemsediğim projelerden biri de şehrin alt yapısı yenilenecek olması. İller Bankası ve AB kaynaklı toplamda 1 Milyar TL’lik hibe ile şehrin en önemli ihtiyaçlarından olan su şebekesi yenilenecek. Çok çok önemli su kaynağından evlerimize ulaşıncaya kadar yüzde elli kayıp kaçak yaşanıyor. Siyasi ikbal peşinde olan bir başkan yatırımı yerin altına değil, üstüne yapar göze hitap eder. Ancak sayın başkanın böyle bir kaygısı yok.

Toplantıdaki sunumun tamamını anlatamam ama biz ikna olduk, beğendik, takdir ettik. Şehirde güzel şeyler oluyor.

Aklımda kalan en önemli detay ise Başkan Güngör’ün sözü şu oldu: “Hizmetten kısmadık, israftan kıstık.” Bu söz çok önemli. Sadece sözde değil uygulamada da öyle. Gördük ki Başkanın vaatleriyle icraatları örtüşüyor. Kaynak bulmakta da çok maharetli.

Evet gelelim “Başkan Güngör ne yapıyor” sorusuna! Başkan Güngör çalışıyor, çalışıyor, çalışıyor. Hem de iyi çalışıyor.

Not: Bu yazıyı okuyanlar “Önce Arsan Kavşağını bitirsin” diye yorum yapmasın lütfen. Arsan Kavşağını Büyükşehir Belediyesi değil, Karayolları yapıyor.