Ziyaret gerçekleştirilen Andırın’daki 100 başlık süt sığırcılığı işletmesi yaklaşık 1 Milyon TL’ye mal oldu. % 60 oranında hibe desteği hak eden yatırımcı, yatırımı karşılığında yaklaşık 600 Bin TL hibe desteği aldı. İşletme sayesinde en az üç kişiye istihdam imkânı sağladı.

   Ziyaret esnasında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, “Bu hayvancılık yatırımının öncelikle Andırın için daha sonra Kahramanmaraş için önemli ve örnek bir yatırım olduğunu, Süleyman Başdoğan’ın yeni projeler için hazırlık içinde olduğunu duyduğunu ve bu durumun çok memnuniyet verici olduğunu ifade etti.  USLU ayrıca; “Bacasız sanayi niteliğindeki bu tür yatırımların ilimiz ekonomisine ve hayvancılığına çok önemli katkıları bulunmaktadır. Yeni yatırım projeleri bekliyoruz. İlimizin kırsal kalkınma hibe fonlarından en yüksek oranda faydalanması için çalışıyoruz. Yatırım düşünen herkesi İl koordinatörlüğümüze davet ediyorum. Yardım masamız sabırsızlıkla yatırımcılarımızı bekliyor. Uzmanlarımız yatırımcılar için elinden gelen desteği ve yardımı yapmaya hazırdır.

   Ayrıca işletme sahibi Süleyman Başdoğan çiftliği için ilave bir takım makine ekipmanlara daha ihtiyacı olduğunu söyleyerek 13. Başvuru Çağrı dönemi için proje hazırlığı yaptığını belirtti.




TKDK Tarafından Hibe Desteği Verilen Alanlar


   Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından hibe desteği verilen yatırım başlıkları şunlar;



Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım,

Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım,

Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması,

Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması,

Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması,

Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması,

Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi,

Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi,

Kırsal Turizm,

Kültür Balıkçılığı.


Yatırımlar KDV ve Gelir Vergisinden Muaf Tutuluyor



   TKDK, bahsi geçen yatırım alanlarında gerçekleştirilen yatırımlara % 50 ile 65 arasında hibe desteği veriyor. Yapılan harcamalar KDV’den ve alınan hibeler ise gelir vergisinden muaf tutuluyor.



Başvurular İle İlgili Bilgiler



   TKDK IPARD Programı sayesinde hibe desteği vermektedir. TKDK tarafından uygulanan ve 11.12.2013 tarihinde IPARD (Kırsal Kalkınma) Programında yapılan son değişiklikler Avrupa Komisyonu tarafından onaylandı. Programın güncel hali, Tarım Bakanlığı (www.tarim.gov.tr) ve TKDK internet adreslerinden (www.tkdk.gov.tr) incelenebiliyor. Başvurular hakkında detaylı bilgiler ve başvuru kurallarının yer aldığı Başvuru Çağrı Rehberleri(Versiyon 3.3) TKDK resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) temin edilebiliyor.

Editör: Haber Merkezi