Kahramanmaraş ve çevresinin birçok yeri kaynak sularıyla doludur. Su kaynaklarının bolluğu bakımından (km2'ye oranla) Türkiye'de birinci sırada, dünyada üçüncü sırada yer alan bir ilimizdir. İlin her ilçesinde her yerleşim bölgesinde bol miktarda su kaynakları mevcuttur. Türkiye'nin en önemli akarsularından biri olan Ceyhan Nehri'nin kaynağı da il sınırları içerisindedir. Türkiye'nin sayılı barajlarından olan Sır Barajı, Menzelet Barajı, Kılavuzlu Barajı, Ayvalı Barajı, Kartalkaya Barajı, Adatepe barajı il sınırları içerisindedir. Akarsuyun bu kadar bol olmasından dolayı Kahramanmaraş'a “ Sular Şehri” demek daha yerinde olur.

İlimizin geniş su kaynaklarının etkin olarak kullanılabilmesi mikro ölçekli mevcut balık üretim işletmelerinin kapasitelerinin arttırılması, modernizasyonu ve yeni kurulacak olan çiftliklerin Avrupa Birliği standartlarında teşekkül ettirilmesi ile sağlanacaktır. TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü bu çiftliklerde Alabalık üretiminin yanı sıra Sazan, Yayın, Kerevit, Kurbağa, Su yosunu(Alg), Sudak, Tatlı su levreği, Turna, Tilapya, Mersin balığı, Yılan balığı, Karayayın balığı ve Amerikan yayın balığı gibi türlerin yetiştirilmesi ve balık yetiştirme uygulamaları desteklenmektedir.

TKDK HİBESİ İLE ÜLKEMİZDE İLK YAYIN BALIĞI ÜRETİM ÇİFTLİĞİ KURULDU

TKDK İl Koordinatörü Ahmet Cemil CEYHAN “Kurum olarak ülkemizde ve şehrimizde ilkleri gerçekleştiriyor olmanın gururunu ve sevincini yaşamaktayız. 12. Başvuru Çağrı Döneminde İl Koordinatörlüğümüze, Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi destek programı kapsamında, Tuğçe İnşaat ve ve Hayvancılık Şirketi tarafından proje sunulmuştur. Bu projenin Koordinatörlüğümüz tarafından incelemeleri ve kabulü yapılmıştır. Ardından yatırımcımız tesisi tamamlamış olup ülkemizdeki ilk yayın balığı çiftliğini faaliyete geçirmiştir. Proje kapsamında balık çiftliği 1 milyon adet yavru yayın balığı üretim kapasitesine de sahip olmuştur. Projenin bir diğer özelliği tatlı su balıkçılığı alanında yeni bir yatırım konusunun daha ilimizde başlatılmasıdır. Balıkçılık alanında alternatif bir tür olan Avrupa yayın balığı üretimi ile birlikte,  yeni bir gelir kaynağı ve ihracat kalemi elde edilmiştir. İlk etapta yıllık 100 ton üretim hedefleyen bu tesisimizin yaklaşık yatırım tutarı 1 milyon liradır. Bu tutarın % 50’lik kısmı olan 500 bin lira, karşılıksız ve geri ödemesiz yani hibe olarak yatırımcı firmamızın banka hesabına yatırılacaktır.

TKDK’NIN DESTEKLEDİĞİ YATIRIMLAR KDV VE GELİR VERGİSİNDEN MUAF TUTULUYOR

Bu ve benzeri yatırımlar yenilikleri ihtiva etmesi ve ilk olması hasebiyle ekonomik kalkınma için son derece önemli olup bu alandaki yatırımların devam edeceğini umut etmekteyiz. Tüm hemşerilerimizi ve yatırımcıları, faydalanıcı dostu olan TKDK aracılığı ile sağlam temeller üzerinde sürdürülebilir kazançlar kazanmaya ve yatırım yapmaya davet ediyorum. Uygulayacağımız yeni program kapsamında Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi kapsamında yeni yapılacak yatırımlara hibe destek oranının %65’e kadar yükseleceğinin müjdesinin buradan tüm halkımızla paylaşmak istiyorum. Bu sektörde bulunan tüm yatırımcıları Kahramanmaraş’a beklediklerini ve kurumun sağladığı yatırımlarda KDV muafiyetinin devam ettiğini söyledi. Ayrıca alınan hibe tutarlarından da herhangi bir gelir ya da kurumlar vergisi kapsamında bir vergi alınmayacaktır” dedi.

 

Editör: Haber Merkezi