1 Kasım seçimleri için Siyasi partiler Cuma günü Yüksek Seçim Kurulu’na milletvekili aday listelerini vermeye hazırlanıyor.

Aday adayları heyecanla içinde listede yer alıp almayacaklarını beklerken, seçmen de büyük bir merakla gönlündeki adayların listelerde yer almasını bekliyor.

Geçtiğimiz günlerde duayen gazetecilerden Mehmet Fiskeci abim kendi listesini yazmış. Kendi listesini yazarken de kendi düşüncesinin yanı sıra kamuoyunun düşüncelerini dikkate almış.

İşte ben de kamuoyunun sesine kulak vererek kendi listemi oluşturdum. Neticede kamuoyunun sesini duyurmak vazifemiz.

Siyasi partiler bu kritik seçimde tabanın sesine kulak vermeliler. 7 Haziran seçimlerinde elde ettikleri sonuçlarla, tabana rağmen siyaset yapılmayacağını anlamışlardır diye düşünüyorum.

Peki; Kahramanmaraşlıları TBMM’de kimler temsil etmeli, kamuoyu ne diyor?

Önce AK Parti’den başlayalım;

Doğrusu AK Parti’nin, 7 Haziran seçimlerindeki aday listesi kimsenin içine sinmedi. Elbette herkesi menun edemezsiniz, ancak temsilde çoğunluğun arzusunu dikkate almak gerekir.

7 Haziran seçimleri öncesinde; AK Parti, kamuoyu anketlerinin yanı sıra parti içi temayül yoklaması ile partililerinin görüşlerini aldı devamında mahalle muhtarlarının ve STK’ların da fikrini sormuştu. Uygulama çok güzel ama liste çıkan sonuca göre yapılan bir liste değildi. Öyle olsaydı o liste de en başta Sanayici işadamı Sayın Mahmut Arıkan olurdu. Ve o liste halkın içine sinseydi AK Parti Kahramanmaraş’ta 7-1 olacaktı.

1 Kasım seçimlerinde ise;  Ak Parti’nin aday listesinin ilk 5 sırası dolu gibi. 1- Mahir Ünal, 2- Metin Doğan, 3- Nevzat Pakdil, 4- Celalettin Güvenç, 5- Veysi Kaynak.

Sayın Mahir Ünal, Kahramanmaraş için bir değer. Liste de yer alması herkesin ortak fikri.

Sayın Metin Doğan’ın siyasette izlediği çizgisi ile zaten karnesi yıldız pekiyi ile dolu. MKYK’ya da girmesi ile şehrimiz için büyük bir şans olarak değerlendiriliyor ve mutlaka mecliste olması gerektiği düşünülüyor.

7 Haziran seçimlerinde 3 dönem kuralına takılan Sayın Nevzat Pakdil’in ise listenin abisi olması beklenirken, Ankara’da bürokrasiyi ve işleyişi en iyi bilen siyasetçilerden biri olarak düşünülüyor.

Urfa Büyükşehir Belediye Başkanlığından istifa eden Sayın Celalettin Güvenç ise, yaptığı açıklamasında “Sayın Başbakanımızın isteği üzerine istifa ettim” demişti ve bu açıklamasının üzerine listede yer alması muhtemel. Oy getirir mi partiye bilinmez. Kardeşi Sayın Sıtkı Güvenç kadar, Kahramanmaraş kamuoyunda tanınmıyor.

AK Parti eğer bir bayan adayla seçmenin karşısına çıkacaksa o isim Sayın Ayşe Kazlı olmalı. Kamuoyu Ayşe Kazlı’yı kendinden biri olarak görüyor. Ayrıca, hatırlatmak gerekirse 2011 Genel seçimlerinde gizli oy açık tasnif ile yapılan parti içi temayül yoklamasında Sayın Ayşe Kazlı, hatırı sayılır bir oy oranı ile bayan adaylar arasında 1. Sırada yer almıştı. Listede yer alamamasına rağmen siyasetten hiç kopmadı, daima partisinin emrinde ve halkın içinde oldu.

Veee Sayın Hamit Bülent Eken! Meclise gitmeyi çoktaaan hak etti. Herkesin gönlünü fethetmiş bir siyasetçi. 2011 seçimlerinde 7. Sırada idi ve ilçesi Afşin’de partisinin oylarını artırmış. Ak Parti bu kez Sayın Eken’i mutlaka listede göstermeli düşüncesi hakim.

Kahramanmaraşlı Sayın Av. Veysi Kaynak’ı da mutlaka da listede görmek istiyor. Hatta AK Parti 7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidara gelseydi, Sayın Veysi Kaynak’a Adalet Bakanı olacak düşüncesiyle bakılıyordu.

Ve 8. İsim Prof. Dr. Sayın Mustafa Sarıbıyık. Özellikler Andırınlılar, kendisini mecliste görmek istiyor. Donanımlı bir proje adamı. Kahramanmaraş’a hizmet noktasında faydalı olacağına inanılıyor.

Ve gelelim MHP’nin listesine;

MHP 7 Haziran Seçimlerinde Türkiye’de özellikle de Kahramanmaraş’ta yaptığı liste hatasıyla arkasından esen rüzgârı önüne aldı.

7 Haziran seçimlerinde Kahramanmaraş’ta iyi bir liste ile seçmenin karşısına çıksaydı, 3 vekili vardı.

Ancak; 1. Sırayı Afşin’e vermesi ile oy potansiyeli en fazla olan metropol ilçeleri adaysız bıraktı. Diğer yandan parti tabanında ve halkta karşılık bulan adayları liste sonuna ya da hiç listeye koymayarak, hem partilileri hem de kamuoyunu hayal kırıklığına uğrattı ve çalışma şevklerini kırdı. Gönül kırgınlıkları, istifalar ardı ardına geldi. 1 vekil sayısını 2’ye çıkardı ama CHP’nin oylarının HDP’ye kayması ile kendisine oy vermeyen seçmene hakkını helal etmeyen Sayın Sefer Aycan meclise gitti.

Yeri gelmişken, Sayın Sefer Aycan, siz ister hakkınızı helal edin ister etmeyin benim üzerimde bir hakkınız yok, aynı şekilde seçmenin de üzerinde bir hakkınız yok. Ananın babanın evladından bile kaçacağı o günde ben helallik işleri ile uğraşmak istemem, benim hakkım size helal olsun.

1 Kasım seçimleri için MHP’de aday adayı sayısı düştü. 7 Haziran seçimlerinde daha aday adayı profilinde çıta daha yüksekti ve AK Parti’yi düşündürüyordu. Açıklanan liste ile AK Parti rahat bir nefes almıştı. MHP bu seçimde seçmenin karşısına iyi bir liste ile çıkmazsa 1 vekili ancak çıkarır.

Burada en büyük görev teşkilata düşüyor, resmi iyi analiz edip, genel merkeze aktarması şart.

Şunu da hatırlatmakta fayda görüyorum; MHP 2011 Genel seçimlerinde 1. Sırayı, aday adayı dahi olmayan birine verse de, bütün ilçelere oy potansiyeline göre aday dağılımı yapmış ve dengeyi korumuştu.

İşte kamuoyunun Kahramanmaraş MHP milletvekili aday listesi ise şu şekilde;

Kahramanmaraşlı ve parti tabanı bu seçimde 1. Sırada Prof. Dr. Sayın Mehmet Akif Kütükçü’yü görmek istiyor. Uluslararası Hukuk Profesörü olan Sayın Kütükçü, 7 Haziran Seçimlerinde yürüttüğü başarılı seçim kampanyası ile seçmenin gönlünde yer etmiş ve seçmen kendisine çok güveniyor. Seçimlerin ardından halkla bağını koparmamış ve her sosyal dilimle sıcak bağlar kurmuş. Aynı zamanda tanınmış bir aileden gelen Kütükçü’nün oy potansiyelinin yüksek olduğu konuşuluyor. Kamuoyu, Kütükçü 1. Sırada olursa MHP’nin 3 milletvekilini çıkaracağına inanıyor.

Ülkücü camianın içerisinde yetişmiş ve kendisi gibi sağlam ülkücüler yetiştirmiş Sayın Adem Gürz de mutlaka liste de olmalı diye düşünülüyor. Partinin genç ve dinamik yüzü olarak görülen Sayın Gürz’e meydanlara inme fırsatı verilmesi düşüncesi hakim.

Diğer yandan kamuoyu Sayın Fahrettin Oğuz Tor’u ve Sayın Kazım Karakuş’u da listede görmek istiyor ama ilçelerden isimleri ilk sırada istemiyor. Sebebi ise ilçe adaylarını merkezin tanımadığı olarak ifade ediliyor. Dolayısı halk tanımadığı adaya oy vermek istemiyor.

Bayan adaylara seçilecek yerde imkân tanımayan MHP’de Sayın Av. Günay Kodaz ismi ön plana çıkıyor. 2011 seçimlerinden bu yana Kahramanmaraşlı Sayın Kodaz’ı tanıyor ve seviyor. Ankara’da yaşamasına rağmen, her fırsatta memleketinde partilileri ile bir araya gelen Kodaz’ı listede görmek istiyorlar.

Genç Aday adayı Sayın Av. Ayşe Aras’ın da parti için gelecek vaat ettiği düşüncesi ile listede olması gerektiği düşünülüyor.  

Bakalım MHP listede değişiklik yapacak mı? Yapmazsa sonuç belli, 1 milletvekili.

Peki, CHP ne yapacak? Halkın listesi nasıl?

CHP’de Sayın Kamil Dalkara önseçimle 1. Sıraya gelmişti. Fakat RTÜK eski Üyesi Sayın Ali Öztunç’un 1. Sırada aday gösterileceği söyleniyor. Sayın Öztunç iyi bir siyasetçi olabilir sözümüz yok, ama isabetli bir karar olmaz.

Bugün Pazarcıklı CHP’liler ve İlçe yönetimi “İthal aday istemiyoruz. Kamil dalkara 1. Sıraya gelmezse partiden istifa ederiz” diye basın açıklaması yaptılar.

Sayın Dalkara, herkes tarafından sevilen biri. 7 Haziran’da HDP’ye giden emanet oylar 1 Kasım’da tekrar CHP’ye dönecek. Ancak; Sayın Öztunç 1. Sıraya gelirse CHP yine meclise vekil yollayamayacak.

İşte halkın isteği bu yönde. Madem vekil tayin ediliyor, öyleyse asılların sesine kulak verilmeli.

Tek dileğimiz, 1 Kasım seçimlerinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olması ve meclise gerçek hizmet anlamda hizmet edecek kişilerin gitmesidir.

Şunun şurasında Cuma’ya ne kaldı. Hep birlikte göreceğiz.