AK Parti’de bu ayın ortasına kadar büyükşehir adaylarının açıklanması bekleniyor. Bakalım vatandaşın beklediği mi yoksa genel merkezin istediği mi olacak?

31 Mart Yerel Seçimleri Kahramanmaraş için hiç olmadığı kadar büyük önem taşıyor. Depremin bize çok acı şekilde verdiği bir ders var. İnşallah aklımızı başımıza almışızdır. İmar konusunda katı kuralları olan, siyasi rant gözetmeyen belediye başkanlarına ihtiyacımız var.

Tüm siyasi partiler doğru adaylarla halkın karşısına çıkmalı ve vatandaş da artık partiye değil, hizmet edecek adaya oy vermeyi düşünmeli. Şu partiye oy verirsem oğlumu-kızımı işe alır, bağ evimin yolu yapılır, şu aday müslüman, şu aday gavur derseniz, bu şehir yıllarca ayağa kalkamaz. Kahramanmaraşlı bu kez gözünü açmalı, şehrin geleceğini inşaa edecek adaya oy vermeli.

Gelelim partilerin büyükşehir adayları kimler olacak?

İYİ Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayını Mesut Dedeoğlu’nu ortak aday olarak açıklamıştı. Ancak erken davrandılar, ortak aday değil. İşi çok zor.

CHP’nin adayı kim olacak? Milletvekili Ali Öztunç, “Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör aday olursa ben de adayım” diye defalarca söyledi. (Kent Kulisi’nde canlı yayında da söyledi.) bekleyip göreceğiz.

Yine kulislerde DEVA Partisi Milletvekili İrfan Karatutlu’nun da Büyükşehir adayı olabileceği konuşuluyor. Yarın canlı yayın konuğum olacak, kendisine soracağım.

Yeniden Refah Partisi’nin adayı da büyük bir merakla bekleniyor. İl Başkanı Muhammed Aydoğar isabetli isimlerle çıkmak için tüm gayreti ile çalışıyor. Türkoğlu Belediye Başkan Adayını açıkladı. Mehmet Karaca, partiler üstü sevilen isabetli bir isim. Bakalım Büyükşehirde aday kim olacak?

En heyecanlı bekleyiş ise AK Parti’de. Bu ayın 15’ine kadar açıklanması bekleniyor.  

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında komisyonla karar verilecek. Aday belirlemede temayül yoklaması, anketler ve geçmiş seçim sonuçlarını bir arada ele alacak komisyon, aynı zamanda AK Parti Teşkilat Başkanlığı ve ilgili ilin milletvekilinin görüşlerini de değerlendirecek.

Komisyondaki isimler hangi aday adayına yakın ise, milletvekilleri kimi işaret ederse ve halkta kimin karşılığı var ise adaylığı alacak.

Bu süreçte Büyükşehir Belediye Başkan adayının kimin olacağına tahmin etmek zor. Çünkü güçlü aday adayları var.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, en güçlü adaylardan biri. Kim ne derse desin sahada belediyeciliği tartışılsa da dürüstlüğüne kimse laf etmiyor. Aynı zamanda yaşanan felakette zerre kadar günahı olmayan tek siyasetçi. Göreve geldiği günden bu yana da imar konusunda asla taviz vermedi, kentsel dönüşüm ve yeşil alanlar konusunda çok hassas davrandı. Mavi boncuk dağıtmayı bilindik siyasetçiler gibi bilmiyor. Sadece bireysel çıkarlara oy uğruna eyvallah etmediği için karalama politikasına maruz kaldı. Her belediye başkanı (çok kötü yönetmiyorsa) 2 dönem mutlaka görev yapmalı. Kendisi ile devam edilirse zaman kaybı olmaz. Genel Merkezde de güçlü bir isim.

Diğer güçlü isimlerden biri de Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş. Kendisinin başarısını bilmeyen yok. Sadece İlçesinde değil tüm şehirde başarısı konuşulan iyi bir belediye başkanı. Büyükşehir Belediyesini taşıyabilir mi, başarılı olur mu derseniz. Hakkını fazlasıyla verir, çok da başarılı olur. Göreve başladığı gün kolları sıvar, işe koyulur.

AK Parti İl Başkanı Fırat Görgel’in de aday gösterilme ihtimalinin güçlü olduğu meslektaşlarımız arasında ve kamuoyunda konuşuluyor. Bu yönde yüksek bir beklenti var. Kendisi hem parti tabanında hem de şehirde kamuoyu yüksek sevilen bir isim. Gençlik Kolları Başkanlığı dahil partide verilen tüm görevleri başarı ile yaptı, İl Başkanlığında sergilediği performansı ile de başarısını taçlandırdı. Temayülde de 1. olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda genel merkezde takdir edilen bir isim. “Büyükşehir Belediye Başkanlığını başarır mı?” derseniz, kesinlikle yapar. Bu şehrin insanının derdiyle dertlenen, sokak sokak ihtiyaçları ve beklentileri bilen biri. Bir gerçek var ki; partinin milletvekilliğinde düşen oy oranını artıracak tek isim.

Bir diğer güçlü isim de önceki dönem Milletvekili Ahmet Özdemir. Sürekli halkın içinde olan vatandaşın en kolay ulaştığı milletvekili idi. Genel merkezde SKM Başkanlığı görevine getirilerek bazılarına göre adaylığının zora düştüğü düşünülse de bu görev aday gösterilmesine engel değil. Aynı zamanda sürekli genel merkezde olması elini güçlendirdi.

Bütün bunları konuşurken, en büyük korku ise vatandaşın tanımadığı Kahramanmaraş’ta yaşamayan birinin aday olarak gösterilmesi. İşte bu şehirde buna kimsenin tahammülü yok artık.

Tabi ilçelerde önemli. Kimlerin aday gösterileceği biraz da Büyükşehir Belediye Başkanının açıklanmasına bağlı. İlçe adaylarının şekillenmesinde Milletvekilleri ve Büyükşehir adayının rolü büyük olacak.

Tüm aday adayları Ankara’da. Sırasıyla ilçe adaylarını da konuşacağız.  Şimdilik bu kadar yeter.