Belediye Başkanları nihayet yapacaklarını yavaş yavaş da olsa açıklamaya başladı. Bunlardan önemsediğim birini Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Sayın Mahçiçek açıkladı "SÜPER MASA".

Bence bu uygulama "halka hizmeti önemsemenin" işaretidir. Çünkü belediyeden hizmet alan vatandaşın kuyruklarda itilip kakılmasına çok şahit oldum. Bundan neredeyse yirmi yıl önce, dönemin Keçiören Belediye Başkanı Sayın Turgut Altınok, ilk kez uygulamıştı da ben şahsen bu uygulamayı yerinde görüp, merakımı gidermek için Çankaya ilçesi hudutlarındaki evimden kalkıp Keçiören belediyesine gitmiştim.

O tarihte Çankaya Belediyesine 2 saat kuyrukta itiş kalkış bekledikten sonra ancak yatırabildiğim "emlak vergimi" Keçiören'de beş dakikada nasıl yatırdıklarını görmek istiyordum. Belediye hizmet binasına vardığımda gözlerime inanamadım, çayını, kahvesini içip, işlem sırasını keyif içerisinde bekleyen insanlar ile hepsi birbirinden kibar ve nezaketli gençlerin vatandaşa hizmet edişlerine şahit olmuştum. İnsanlar yapılan hizmetten son derece mutluydular. O an içimden şöyle geçirmiştim   "Acaba bir gün benim Belediyem de bu uygulamaya geçer mi?"  Çok geçmedi Ankara'daki hemen hemen her belediye bu hizmet anlayışını benimsedi.  Şükürler olsun ki 20 sene sonra da olsa bu anlayış şehrim ve şerefim Kahramanmaraş'a da geldi.

Ama bu uygulama ile paralel bir uygulama daha vardı ki çok takdir topluyordu. Belediye başkanı, hizmet binasının çeşitli noktalarına kameralar yerleştirmiş,  bu noktaları da ekrandan izliyordu. Vatandaşa kötü muamele eden memuru denetliyor, memura derdini anlatamayan vatandaşını da yanına çağırıp bizzat kendi dinliyordu.

Ayrıca, semt pazarlarındaki pazarcıların vatandaşa kötü muamelesine son vermişti. Pazar esnafı tek tip ve tertemiz giyinmiş, bağırmadan çağırmadan satış yapıyordu, pazarın giriş ve çıkışına teraziler konmuş, eksik tartı problemi ortadan kalkmıştı. Çok da iyi hatırlıyorum Keçiören o tarihte pazar alışverişine çeşitli ilçelerden gelenler ile dolup taşıyordu. O günleri Sayın Mahçiçek de iyi hatırlayacaktır.

Kısaca şunu söylemek istiyorum; SÜPER MASA hizmetin etkin sunumu için gerekli ama yeterli değil. Daha yapılması gerekli çok uygulama var. 20 yıl sonra da olsa bu hizmetin getirilmesi önemli ama yeterli değil. Bir başlangıç olarak güzel bir hizmet kendisini tebrik ederim ama bu şehirde belediyecilik hiç gelişmedi, çok çalışması çok yenilikler sunması gerekecektir.

Şehir merkezinde iki belediyenin olması da rekabetin ve hizmet kalitesinin artmasına sebep olacaktır. Yani bundan böyle vatandaş iki belediyenin de hizmetini görecek ve iyi olanı takdir edecektir. Bundan da Kahramanmaraşlı kazançlı çıkacaktır.

Sayın Mahçiçek'in tespit ettiğim bir güzel icraatı da Sayın Fatih Yoğurt'u kendisine yardımcı olarak ataması. Ben aslında Fatih beyi Büyükşehir Belediyesi genel sekreteri yaparlar diye düşünüyordum. Kendisini yakından tanıyan biri olarak bürokraside oldukça başarılı kimliğini bilenlerdenim. Kendisine başarılar diliyorum. Doğrusu bunu da söylemezsem dilim şişerdi...

Bu haftalıkta gözlemim bu kadar, Allah'a emanet olunuz.