Evet, bu gün okuduğum bir haber beni heyecanlandırdı.

Nihayet Kahramanmaraş’ı yönetenler, şehrin artık Büyükşehir olduğunu idrak etmeye başladı. Her Büyük şehirde şehrin ulaşım sorunlarının masaya yatırıldığı, problemlerin çözümlendiği, altyapının koordine edildiği merkezi yapı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) şehrimizde de faaliyete resmen geçtiğini gazetelerden öğrendim.

Aradan geçen 2 ay sonra ilk toplantısını yapan Kurul’u, Genel Sekreter Vekili Avukat bir hemşehrimiz toplamış. Bu şehirde bir şeyler yapılmak mı isteniyor, yoksa yapılıyormuş gibi yapılmak mı isteniyor? Anlayamadım!

Yapılacak işler baştan ayağa şehircilikle ilgili ve teknik bir konu Kurul Avukat bir genel sekretervekili başkanlığında toplanıyor. Hevesimizi kursağımızda bırakmayın. Ulaşım Koordinasyon merkezinin kuruluşuna tam sevinecek iken bir şeyler düğümleniyor boğazımıza. Lütfen hayal kırıklığına uğratmayın bizi, bozuluyorum ve şehrim adına kahroluyorum.

Şehrimizin gerçekten önemli ulaştırma problemleri var. Çevre iller ile bağlantı yollarından tutun da şehir içerisindeki trafiğin anlamsız ve beceriksiz yönetim dolayısı ile düğümlenmesi ilk göze batan ulaşım problemleri ve bu problemler de çözüm bekliyor.

Şehrin en merkezi yerinden en olmayacak bir şey yapıldı ve Ulu Cami ile Kıbrıs Meydanı arasının trafik problemini çözmek için aradaki tüm yapılar yer ile yeksan oldu.  Bir çok esnaf yerinden yurdundan ticaretinden ve kazanç kapısından oldu. Tamam, anladım “zorunluydu, gerekliydi” diyeceksiniz peki yaptınız da şehir trafik çilesinden mi kurtuldu? Yok, ne gezer. Trafik gene aynı yerde kilitleniyor. Yayalar bir taraftan diğer tarafa geçinceye kadar trafik canavarından can havli ile koşarak kurtulmak zorunda. Bir de O UCUBE ve belki de Türkiye’de tek, iki geniş tek yönlü yol ortası parkı, sahi ne o? Olmuyor yakışmıyor bu yönetimsel beceriksizlik, yeter artık şehrimde bir şeyler değişsin artık.

İl Trafik Komisyonu lağvedilmiş yerine UKOME kurulmuş, tamam tamam anladık ta anlayış değişsin artık. “Kurumların adlarının değişmesi ile şehrin bahtı değişmezmiş” dedirtmeyin bize. Başkanın ilk demecini okuyorum;  komisyonun il trafik komisyonunun görevini aldığını ve merkezin görevini de “…taksi dolmuş ve servis araçlarının durak ve araç park yerleri ile sayılarının tespitini yapar…” şeklinde bir açıklama ile tarif etmiş.

Korkuyorum bu koordinasyon merkezi sadece taksi durağı açıp, dolmuş güzergahı belirleyip, yandaşlara yeni rant sahaları açıp, şehrin sorunları başka bir bahara kalacak.

Dilerim böyle olmaz, dilerim şehrin trafik sorunu bilimsel temeller üzerinden ele alınıp, şehir plancıları mimarlar, inşaat mühendisleri ve Sivil Toplum Kuruluşları ve kanunda adları yazılı Kurum ve Kuruluşların temsilcileri ile hep birlikte ele alınır ve vatandaşın günlük hareketliliğini, ulaşımını çile çekmeden nasıl gerçekleştirir, bunlar konuşulur ve çözüme kavuşturulur.

Bu şehri yönetenler,  rahmetli Erbakan’ın deyimi ile “pansuman tedaviler” uygulayarak şehri daha fazla içinden çıkılmaz sorunlarla baş başa bırakmaz inşallah. Şehrin 30 yılını sorunsuz geçireceği bir ulaştırma mastır planı hazırlar, şehirdeki ulaşım araçları çeşitliliğini artıran, ulaşımı ucuzlatan, varacakları yere en kısa sürede varmalarını ve şehrin trafiğinin akışında insan odaklı yönetme stratejisini önceleyen tavır sergiler. Unutmamak gerekir ki şehirleri insan için imar ederiz, araçlar için değil. Trafikte insan odaklı, insan öncelikli, bir düzenin kurulması dilek ve temennilerimle yeni Kurul’u kutluyor hayırlı olsun diyor kendisini bekleyen zor ve birikmiş sorunları ivedilikle ve beklentileri karşılayacak şekilde çözmelerini diliyorum.

Allaha emanet olunuz.