Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, şehre vizyon katacak dev projelerle hizmet atağına geçti. Kentimiz adeta şantiye alanına döndü.

Bilindiği üzere devam eden bu projeler arasında Trabzon Caddesi’nde yayalaştırma çalışması da tüm hızıyla ilerliyor.

Kent merkezini yayalaştırırken bin araçlık otopark projesi de eş zamanlı yürütülüyor. Böylece araç trafiğinin tıkanmasına en büyük etken olan park sorunu da beraberinde çözülmüş olacak. 

Başkan Erkoç, bu projeye başlandığında, dünyanın belli başlı kentlerinde, slow city (sakin şehir) uygulamasının getirdiği bir akım olduğunu ve bu akımın, kent merkezlerinin yayalaştırılmasını ve araç trafiğinin azaltılmasını öngördüğünü belirterek büyükşehir belediyesi olarak kent merkezindeki yoğunluğu azaltıp araç ve yaya trafiğini rahatlatmak amacıyla yeni projeler geliştirdiklerini söylemişti.

Yaklaşık 2 ay önce başlatılan bu projede mağdur olan taraf ise şüphesiz esnaflar oldu.

Hizmet yapılmasa yakınıyoruz, yapılsa yine yakınıyoruz. E peki ikisinin ortası yok mu? Yok! Ya hizmet alacağız, ya da almayacağız. Hizmet bekliyorsak biraz da sağduyulu olmalıyız diye düşünüyorum. Yapılan köklü bir değişim ve birkaç haftada bitmesini bekleyemeyiz. Kaldı ki Belediye esnafın mağduriyetinin farkında ve projenin bir an önce bitmesi için de gece gündüz çalışmalara devam ediyor. 

Bildiğim kadarıyla yaklaşık 6 ayda bitirilmesi hedeflenen proje başlayalı daha iki ay oldu, dün esnaf isyan etti, yol kapattı. Peki, yol kapatmak çözüm mü? İsyan edince iş bırakılıp oralar o şekilde mi bırakılacak ya da boyacı küpü mü bir gece de bitirilecek mi?

Bu arada esnafı da haksız bulmuyorum. Müşteri gitmiyor, toz toprak içerisindeler. Satış yok ama giderler işliyor. Kolay değil. Ama tekrar soruyorum, yol kapatmak çözüm mü? Kavga gürültü çözüm mü?

Dünkü eylem, Mustafa Poyraz’ın zamanında Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Belediye Pasajının yıkılmasında, daha sonra orta hale geçici olarak yapılan dükkânların üzerine çatı yapılmadığı için esnafların belediyeye yürüdükleri aklıma geldi. Ama sonra her şey yoluna girdi, yaşanan tatsız olay akıllarda kaldı.

Yani aslına bakarsak, her iki tarafta haklı. Çözüm ise; zaman. Bardağın dolu tarafından bakmak lazım. Bittiği zaman o dükkanlar değerlenecek, yaya trafiği artacak, beraberinde esnaf kazanacak.

ESNAFIN TANSİYONUNU BAŞKANVEKİLİ KILIÇ DÜŞÜRDÜ

Dün esnaf isyan etti ama seslenmek istedikleri Başkan Erkoç il dışındaydı. Yerine Başkanvekili Bekir Kılıç bakıyordu.

Başkan Erkoç, yerine bırakacağı kişiyi çok iyi seçmiş doğrusu.

Dün olayların yatışmasında, en büyük rolü Bekir Kılıç üstlendi ve esnafa mağduriyetlerinin giderileceği sözünü verdi. 

Kılıç, esnafın halinden anlayan, beklentileri bilen ve çözüm üreten, sevilen, güvenilen, saygın deneyimli bir siyasetçi.

Yine kendisinden beklenen olumlu yapıcı tarafını gösterdi ve olayların tansiyonunu düşürdü. Esnafı dinledi, çözüm sundu, orta yolu buldu, bir tatsızlık çıkmadan neticeye bağladı.

Kendisine ve temsil ettiği makama yakışanı yaptı.

Yine bugün esnaflarla bir araya geldi, dertlerini dert edindi, yapılaması gerekenlerin sözünü verdi.

Zaten O’nu tanıyanlar bilir, aldığı görevi layıkıyla yapar, zaten Başkan Erkoç da bunu çok iyi biliyordu.  

Kılıç’a teşekkür etmek lazım, sayesinde bu olay çok şükür kazasız belasız atlatıldı.

 Öfke, şiddet hiçbir şeyin çözümü değil. Böyle olayların bir daha yaşanmaması dileğiyle…