Etrafımızda patavatsız kişiler maalesef çok fazla. Neyi, nerede, ne zaman, nasıl konuşacağını, ettiği lafın nereye gittiğini bilmeyenlerden bahsediyorum.

Türk Dil Kurumunda Patavatsız’ın karşılığı: Sözlerinin kime dokunacağını, nereye varacağını düşünmeden ve saygısızca konuşan, davranışlarına dikkat etmeyen (kimse).

Bir insan konuşurken, hele de kamuoyuna mâl olmuş (Siyasetçi, bürokrat, sanatçı vs.) kişiler, hal ve hareketlerine, ağzından çıkacak kelimelere çok daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Kısacası âdâb-ı muâşeret kurallarını ihlal etmemeliler. Beyinlerinin içinden geçen düşünceleri,  pat diye sesli ifade ettikleri talihsiz bir cümle yüzünden kamuoyu tarafından linç edilirler. Özellikle de siyasetçiyseniz! Aman ha aman! Çünkü siyasetçi hizmet etmekle yükümlüdür. Patavatsızlık yapma lüksleri yoktur.

Porsumak - Pörsümek nedir?

Kısaca Porsumak - Pörsümek; tazeliğini yitirmek anlamına gelir. Başka bir deyişle, yaşın ilerlemesinden, sık sık zayıflayıp şişmanlamaktan dolayı başı dönen cildin verdiği tepki anlamına da gelir.

Daha çok yaşlanmış insanlar için kullanılır. Ama bunu da bir insanın yüzüne ancak patavatsızlar söyler. Onu da söylerken o kişiyi yıllardır tanımak, gençliğini bilmek gerek. Dahası da var da, yazmaya terbiyem müsaade etmiyor. Ama siz anladınızJ

Sosyal medyada dün bir paylaşım gördüm. Paylaşımda “Genç ve güzel kızlara makam – mevki, atama vaadinde bulunarak, farklı işler peşinde koşan siyasetçiler var” ifadeleri kullanılıyordu. Bu ifadelerin doğruluğu var mı, yok mu, hangi şehir siyasetçileri için kullanıldı bilmiyorum. Ama işte dediğim gibi siyasetçiyseniz herkes sizi gözlemler ağzınızdan çıkan cümleleri irdeler. Siyasetçinin özel hayatı da olmaz.

Ancaaak gel görelim ki bu şehir ne siyasetçiler gördü. Özel hayatlarına dikkat etmedikleri için ya da hal ve hareketlerine, konuşmalarına dikkat etmedikleri için şimdi esameleri bile okunmuyor.

İşte siz siz olun, özellikle de siyasilere diyorum, gözden düşmemek için, kamuoyunun diline düşmemek için özel hayatınıza ve kurduğunuz cümlelere dikkat edin.

Bütün erkeklere de bir tavsiyem var (Tabi siyasiler de dahil, milletvekilleri, belediye başkanları vs.) asla bir kadına “pörsümüşsün-porsumuşsun” demeyin. Çok çok ayıp, patavatsızlık. Çok talihsiz kullanılan bir cümle olur. Sonra insanın aklına türlü türlü yaramaz sorular gelir.

“Bu yazı nereden çıktı” diyenleri duyar gibiyim. Bir atasözü ile cevap vereyim; Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.

İnsan eline, diline, beline sahip olacak. Sadece kendine verilen yetkiler dahilinde işine bakacak.