1 Kasım seçimleri için 18 Eylül’de siyasi partiler aday listelerini YSK’ya verecekler. Dolayısı ile Milletvekili aday adaylarının tansiyonu bu hafta tavan yapacak.

Seçmen de partilerin hangi adaylarla karşısına çıkacağını büyük bir heyecanla beklemekte. Bakalım bu kez listeler vatandaşın içine sinecek mi? Öyle ya, 7 Haziran seçimlerinde ne AK Parti’nin ne de MHP’nin adayları seçmenin içine sinmemişti.

Her seçim bir fırsattır, ülke geleceği söz konusudur. 1 Kasım seçimleri ise ülkemizin içinde bulunduğu duruma baktığımızda daha büyük önem arz etmekte. Ve her oy bir vebal taşımaktadır.

Bir yerel gazete sahibi ve vatandaş olarak aday listelerini ben de heyecanla bekliyorum. Netice de memleketime hizmet verecek, ufku açık isimlerin meclise gitmesini isterim. Ve İktidarın iyi çalışması için güçlü bir de muhalefet isterim.

Peki, Kahramanmaraş’ta siyasi partiler, bu güne kadar nasıl bir yol izledi, seçemeden nasıl bir karşılık aldı? Bunun için son 5 seçimin sonuçlarına bakarak, bir tablo çıkardım ve bir analiz yaptım.

Bu tabloya göre;

Tabloya baktığımızda, AK Parti genel seçimlerde, yerel seçimlere göre daha başarılı.

AK Parti, Kahramanmaraş’ta gerek genelde, gerekse de yerelde Türkiye ortalamasının üzerinde oy almış.

İlimizde AK Parti’nin, 2007, 2011 ve 2015 genel seçimlerinde Türkiye ortalamasından yaklaşık 20 puan daha fazla oy aldığı görülüyor.

AK Parti’nin, zirve yaptığı seçim 2011 Genel seçimleri. Türkiye genelinde % 49,9, Kahramanmaraş’ta ise % 69,6’dır.

Bu başarının mimarı Recep Tayyip Erdoğan faktörünün yanı sıra adayların da Kahramanmaraş genelinde tanınmış ve kabul görmüş isimlerden oluşması, 2011’de AK Parti’ye zirve yaptırmıştır. (Mahir Ünal, Mehmet Sağlam, Yıldırım Ramazanoğlu, Nevzat Pakdil, Sevde Beyazıt Kaçar, Sıtkı Güvenç)

2011 Genel seçimlerinde başarıyı yakalamasındaki bir diğer etken ise kentin anamuhalefet partisi MHP’nin, seçimler öncesi yaşadığı sıkıntılı süreç ve aday adayı listesinde dahi adı geçmeyen bir adayın 1. Sıraya getirilmesi.

AK Parti’nin, 1 Kasım Seçimlerinde de 2011 seçimlerinde izlediği aday belirleme yolunu izleyeceğine dair ciddi duyumlarımız var.

AK Parti 7 Haziran seçimlerinde elde ettiği sonuçtan mutlu değil, bu sebeple de ciddi bir aday listesi ile 7-1’i hedefliyor.

Gelelim Milliyetçi Hareket Partisi’ne;

Kentin anamuhalefet partisi MHP’ye baktığımızda, ilimizde AK Parti’nin tam aksine genel seçimlerde değil yerel seçimlerde çıtayı yükseltiyor.

2009 ve 2014 Yerel seçimlerinde Genel seçimlerde aldığı oydan daha fazlasını alıyor. Türkiye ortalamasının da üzerine çıkıyor.

Sebebine baktığımızda, MHP Yerel seçimlerde halkla kucaklaşan, halkın tanıdığı aday profili ile seçmenin karşısına çıkıyor.

En son yaşanan 7 Haziran seçimlerine baktığımızda ise; 2014 yerel seçimlerinin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen ilimizde 10 puan kaybetmiş. 2 Milletvekili çıkarsa da bunun sebebi MHP’nin başarısından ziyade CHP’nin oylarının HDP’ye kaymasıdır.

2014 yerel seçimlerinde Kuzey İlçelerimizden esen güçlü rüzgarı 2015 Genel seçimlerinde göremedik. Çok nitelikli aday adayları olmasına rağmen, Hatta AK Partiyi endişeye sevk etmesine rağmen, ortaya çıkan aday listesi seçmenin içine sinmediği gibi AK Partiyi de sevindirmiştir.  

Cumhuriyet Halk Partisi

CHP ise; gerek yerelde,  gerek genelde ilimizden fazla oy alamamakta ve Türkiye genelinin çok altında kalmaktadır.

Oy oranlarına baktığımızda ise ilimizde genel seçimlerde yerel seçimlere göre daha başarılı olduğu görülüyor.

7 Haziran seçimlerinde CHP’nin milletvekili çıkaramaması, CHP’yi yeni aday arayışına itmiştir. Aslında 7 Haziran seçimlerinde Kahramanmaraş halkı tarafından çok sevilen 1. Sıra Milletvekili Adayı Kamil Dalkara’nın meclise gidememesinin temel sebebi Kahramanmaraş’ta CHP’li seçmenlerin baraj kaygısı nedeni ile HDP’ye oy vermeleridir.

Bana kalırsa CHP’nin ithal bir adaya ihtiyacı yok. Bu seçimde HDP’ye giden oyların tekrar CHP’ye döneceği inancındayım. Kamil Dalkara isabetli bir isim.

Benim değerlendirmem bu şekilde.

Daha önce yazdığım “Maraş’ta Bu Kez Listeler Yarışacak” başlıklı köşe yazımda yazdığım gibi listeler çok önemli.

MHP’nin, Ankara’da ikamet eden, seçimden seçime Kahramanmaraş’a gelen, işadamı ya da bürokrat adayları ne kamuoyunda, ne de parti tabanında kabul görmüyor. MHP bu tutumundan vazgeçmeli.

MHP 1 Kasım seçimlerine aynı listeyle giderse, 1 milletvekilini ancak çıkarır. Çünkü AK Parti 1 Kasım seçimlerine çok iyi hazırlanıyor ve MHP aynı listeyle ‘devam’ derse asrın hatasını yapar, Maraş’ı gözden çıkarır, AK Parti’nin ekmeğine de yağ sürer.

MHP’nin özellikle 1. Sırası Merkezden ve tabanın istediği, halkın güvendiği, sevdiği bir aday olmalı.   Başka çaresi yok. Amaç seçimde başarıyı elde etmekse; ahbap çavuş ilişkisi le birilerine kıyak çekilerek yapılan liste ile değil, isabetli adaylarla seçmenin karşısına çıkılmalı.

Unutmayın, halktan oy isterken, sadece adaylar değil, partililerde çalışıyor. Partililer de adayları için oy toplarken, adayının özelliklerini sayabilmeli. Benden söylemesi, “çirkini övmek zordur” derler. Partilinin içine adayı sinmezse, çalışmaz, çalışıyormuş gibi yapar. 

Yine söylüyorum; Bu kez Maraş’ta listeler yarışacak!

Not: Merak edip okumak isteyenler için işte o yazımın linki: 

http://www.marasozgurhaber.com/marasta-bu-kez-listeler-yarisacak-makale,845.html