CHP’nin 17–18 Temmuz tarihinde Ankara Arena Spor Salonu’nda gerçekleştirilen 34.Olağan Kurultayı’nın ”Demokrasi ve Özgürlük” başlıklı bildirisi yayılmamdı. Bildiride, CHP’nin, Türkiye’nin özgürlük ve demokrasi yolunda attığı tüm büyük adımların öncüsü olduğu vurgusu yapıldı.

Hafta içi gerçekleştirilen kurultayın havası olumlu geçti. Bu kurultay CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “kendi ekibini kur” mesajı verdi. Kılıçdaroğlu’nun Kurultay salonunda yaptığı konuşmasının satır aralarındaki mesajlar, Partide radikal bir değişim değil, akılcı ve esnek bir dönüşüm stratejisi uygulandığını gösterdi.

Hiç kimseyi suçlamadan, kötülemeden, ötekileştirmeden olumsuz bir hesaplaşmaya meydan vermeden yeni sol, Cumhuriyet Halk Partisini anlattı bu kurultay konuşmasında solun lideri Kemal Kılıçdaroğlu.

AKP iktidarının uyguladığı politikalarını sert bir dille eleştirirken, daha önceki kurultaylarda kendisinden önceki eski genel başkanı Deniz Baykal’ın yaptığı gibi rejim kavgası sayılabilecek ifadeler kullanmamaya dikkat etti. Tartışmalara yol açacak söylemlerde de bulunmadı Kemal Kılıçdaroğlu.

Lideri olduğu partisinin geçmişini reddetmeden, geçmiş mirasa sahip çıkarak değişim, dönüşüm ve yenileşme vurgularını ön plana çıkardı. Bu nedenle değişimin ne anlama geldiğini bile Mustafa Kemal Atatürk’ün “Çağdaş uygularlık düzeyini yakalama ve aşma“ hedefine gönderme yaparak açıklamaya özen gösterdi. Kemal Kılıçdaroğlu.

CHP’nin ve CHP’lilerin hassas olduğu bilinen Atatürkçülük, devrimcilik, laiklik gibi değerlerden sıkça bahsetti. Atatürk’ün kurduğu Kemalist, ulusalcı, bağımsızlıkçı CHP’yi kırıp dökerek, geçmişle bağını keserek değil, adım adım çağdaş sosyal demokrat bir çizgiye oturtacağının mesajını verdi Kemal Kılıçdaroğlu.

34.Olağan Kurultaydan sonra yani, yeni dönemde politikalarının üç temel ilkeyi esas alacağını  ifade  etti:

1. İnsan merkezli politika. Yani, insana onurlu bir gelecek ve özgürlük vaat eden politika...

2. Laik, aydınlanmacı idealler ile evrensellik...

3. Katılımcılık. Siyasal süreçlere daha fazla katılımın sağlanması.

Sosyal demokratların temel ilkelerinden biri olan hakça bölüşüm konusuna değinirken de şu önemli saptamayı yaptı.Kemal Kılıçdaroğlu:

“Adil ve hakça bölüşümü savunuyoruz elbette. Ama esnafıyla, sanayicisiyle, çiftçisiyle önce üreteceğiz, sonra hakça bölüşeceğiz. Zenginleşeceğiz. Yoksulluğu övünç alanı haine getirmeyeceğiz.”

CHP’nin gerçekleşen 34.Olağan kurultayından çıkan olumlu “ılık” hava umarız ki ülkemiz içinde olumlu  eser ve sevindirici gelişmelere yol açar. Kemal Kılıçdaroğlu ve 60 kişilik PM ekibi kafalarında oluşturdukları yeni sol, CHP’yi halkla bütünleştirmede fedakârlıkta bulunurlar ve CHP’yi hak ettiği yere taşırlar.

Ne Olacak Yeni CHP’nin Hali…

Yoruldum  yola oturdum,

Felek vurdu ben götürdüm,

İnanınki ben aklımı yitirdim,

Ne olacak yeni CHP’nin hali.

 

CHP,ne eski,nede yeni,

CHP’liler  ne akıllı ne de deli,

Kafalarında esiyor sam yeli,

Ne olacak yeni CHP’nin hali.

 

Kurultayları  kavgasız  bitmez,

Küsenler  partisine gitmez,

Kümesdeki  horozları ötmez,

Ne olacak yeni CHP’nin hali.

 

Eskiden yeni olmaz,

Sol deyince kimse gelmez,

Sosyal demokratların yüzü gülmez,

Ne olacak yeni CHP’nin hali.

 

Karakoç’um  CHP  yazmakla bitmez,

Kurumuş ağaçları  düdük ötmez,

Kurum bağlamış bacaları tütmez,

Ne olacak yeni CHP’nin hali.

 

Taştandır evleri  önleri  meşe,

Yenisi, eskisi düşmüş peş peşe,

AKP iktidarı dönüyor köşe,

Ne olacak yeni CHP’nin hali.