YENİ değil aslında. Bundan dört yıl kadar önce gazetede bir haberin başlığı: “New York Belediyesi, global reklam kampanyası hazırlıyor” şeklindeydi.

Allahaşkına bu dünyada yaşayıp da New York’u bilmeyen olur mu? Belki de dünyanın en çok tanınan ve bilinirlilik oranı en yüksek kentidir.

Buna rağmen dönemin New York Belediye Başkanı, çok büyük bir bütçe ayırıyor ve kentlerini dünyaya tanıtmak için reklam kampanyası düzenliyor.

New York gibi devasa bir metropol reklam kampanyası hazırlıyor ve bu kampanyaya yaklaşık 30 milyon dolar harcıyorsa, bizim kentler hala ne duruyorlar bilemiyorum.

Okuduğum haberde, New York’un resmi pazarlama ve turizm şirketi NYC&Company ve o şirketin baş yaratıcısı Willy Wong, yüzlerce kişiyle, günlerce beyin fırtınaları yaptıktan sonra hazırladıkları bu kampanyanın, kentin enerjisini, çeşitliliğini ve tutkusunu yansıtacağını, bununla beraber dünyanın değişik ülkelerinden gelebilecek potansiyel ziyaretçileri New York’a çekmek istediklerini söylüyor. ABD’de Avrupa’da ve Brezilya, Kanada ve Avustralya’da yayınlanacak reklamlarla toplam 41 milyon ziyaretçiyi New York’a çekmeyi hedefliyorlar. 2012’ye kadar ise bu hedef 50 milyon ziyaretçi.

50 milyon turist hedefine ulaşabildiler mi bilmiyorum ama New York’a göre bizim kentlerimizin 100 kat daha fazla reklama ihtiyacı yok mu sizce?

Sorumuz şu: Acaba bizim Belediye Başkanlarımızın 2023 vizyonunda kentlerinin tanıtımına yönelik böyle bir projeleri var mı?

Sesimi duyan Belediye Başkanı var mı?

GÜNEY’İN DEPREM GERÇEĞİ

TÜRKİYE olarak deprem konusunda çok acılar yaşamış bir ülkeyiz.

Kahramanmaraşlı okurumuz İnşaat Mühendisi Yıldırım Üzümcüoğlu bize bu konuda oldukça geniş, detaylı bilgiler içeren bir elektronik posta yollamış ve acı gerçeği haykırmış: “Doğudan Güney’e inip Akdeniz’e ulaşan bir fay hattının üzerinde oturuyoruz. Bilim adamları haykırıyor, 200 yıldır kırılmayan fay hattı iyiden iyiye gerilmiş durumda ve her an deprem kapımızda. Fay hattı üzerine bilimsellikten uzak, yüksek yapılara izin verenler, yarın deprem gerçeği ile karşılaştığımızda bunun vebalinin altından nasıl kalkacaklar? Belediyeler şu anda olası bir depremde kullanmak üzere sadece binlerce ceset torbası aldı. Başka ne önlem var?...”

Adeta haykırmış okurumuz Üzümcüoğlu, “Deprem geliyor…” diyor ve soruyor: “Valilikler ve Belediyeler koordine olup, sadece kâğıt üzerinde kalmayan hangi adımları atmıştır? Sivil Savunma, Sağlık Müdürlüğü vs. ilgili kurumlar neler için öneride ve hazırlıkta bulunmuştur, hangi eğitim çalışmalarını yapıp halkı bilinçlendirmiştir?”

Hakikaten mesela bu fay hattında bulunan illerden başta Kahramanmaraş olmak üzere Elazığ, Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay ve Adana Belediye ve Valilikleri ne yapıyor, bunları halka anlatarak bir bilinçlendirme ve olası bir depremden en zararla çıkma yöntemlerini anlatan bir eğitim çalışmasına girseler fena mı olur?

Sesimi duyan Belediye Başkanı var mı?

30 Kasım 2014 tarihli Habertürk Gazetesi, Güneyli ekinde çıkan Yener Atlı köşesinden alınmıştır...