ŞU anda bütün kulislerin en revaçta konusu milletvekili aday adaylığı… Kimisi CV'sini olamasa da milletvekili sözcüğü yerleştirmek istiyor, kimisi memuriyetinde yükselmek bu seçimin bir fırsat olduğunu düşünüyor, bazısı da “paralelci” yaftasından kurtulmak için aday adayı oluyor.

Düşünsenize Türkiye genelinde yalnızca 550 kişi milletvekili seçilecek olmasına rağmen sadece İstanbul'da Ak Parti'ye müracaat sayısı binin üzerinde. Kahramanmaraş’ta 8 milletvekili seçilecek ve hatta mevcut 4 vekilin yerini koruyacağı düşünülürse diğer kalan 4 boşluk için 84 kişi müracaat edebiliyor. Kaldı ki, o geriye kalan 4 vekilin ikisi de hâlihazırda muhalefette. Yani boş olan 2 koltuk için 84 talepli var.

Tabi bir de her seçimde münhal (boş) bulunan koltuklara aday adayı olanlar var. Her belediye seçiminde ve her vekil seçiminde gelir aday adayı olurlar. Her seferinde de bunlar, “memleketime hizmet borcum var” derler. Biz bunlara kadrolu aday adayları diyoruz.

Kahramanmaraş örneğinden girdik yine aynı yerden devam edelim.

Kahramanmaraş’ta CHP Genel merkezi 2 sırayı kontenjan, diğer sıralamayı önseçimle demokratik bir şekilde belirleyecek. Kamuoyunda öne çıkan isimler, Özgür İspir, Ali Ünlü ve Emre Kazancı

MHP Genel Merkezi teşkilatı dinlemenin yanı sıra anketlerde yaptıracak ancak son belirleyici “benim” diyecek, herkes kaderine razı olacak.

MHP’de kamuoyu nezdinde öne çıkan aday adayları, mevcut milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun yanı sıra, Prof. Dr. Mehmet Akif Kütükçü, geçen dönemin belediye başkan adayı Prof. Dr. Tahir Akgemci, eski İl Başkanı Mustafa Bastırmacı, Dr. Faruk Atlı, Oğuz Tor, Prof. Dr. İlhami Taner Kale, Fehmi Kiraz, Sefer Aycan ve Ejder Oruç…

Ak Parti’de ise liste adeta çok bilinmeyenli denklem gibi. Mevcut milletvekillerinden Mahir Ünal, Sıtkı Güvenç, Sevde Bayazıt Kaçar ve Mehmet Sağlam’ın yerini koruması beklenirken bu partide öne çıkan isimler ise kentin sevilen işadamı ve eski Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Arıkan, eski Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Hamit Bülent Eken, Serdar Erdoğanyılmaz, Uğur Dilipak, Mehmet Sabancı, Yusuf Gökdoğan, Muhammet Tanrıverdi, Mustafa Sarıbıyık, Gökhan Gökşen ve Mutlu Kaya gibi isimler…

İŞ DÜNYASININ TEMSİLCİSİ MAHMUT ARIKAN

AK Parti iktidarları döneminde vekil profili olarak en çok eksikliği hissedilen “işadamı vekil olmaması” konusu bu seçimde değişecek mi, artık her Maraşlı’nın Antep örneği vermesi son bulacak mı, merakla bekleniyor.

Bu dönemde hemen her siyasi görüşten iş dünyasının ortak uzlaşı aday adayı, eski Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Arıkan oldu.

Mahmut Arıkan kentin ilk beş büyük firması içinde yer almasına rağmen bir çok yerde örneği olduğu gibi hiçbir zaman burjuvazi sınıfına girmemiş, makul, mantıklı, kucaklayıcı bir isim olarak karşımıza çıkıyor.

Çiftçilikten gelen bir aile kökeni olması nedeniyle köylü ile de bağı var, kentin esnafı, memuru, bürokratı ile de yakın ve sıcak ilişkiler içerisinde. Yani bugün çıktığı seçim gezilerini aslında o yıllardan bu yana yapıyordu. Hatta aşiret köylerinde bile büyük saygınlığı olan hatırı sayılır bir isim…

Aslında yazının başlığını her ne kadar, “İş dünyasının temsilcisi Mahmut Arıkan” şeklinde yazmış olsak da işin gerçeği aslında o, Kahramanmaraş’ta çok değişik ve farklı kesimlerin ortak adayı olarak ön plana çıkıyor.

Ak Parti Genel Merkezi Arıkan’ı listeye koyar mı koymaz mı elbette bilemeyiz ancak şu bir gerçek ki; Kahramanmaraş kamuoyu onu, listenin hem de birinci sırasına koymuş durumda…

Netice olarak Ak Parti cephesinde seçim sonuçlarından daha çok şu anda liste konusu daha çok merak ediliyor ve Kahramanmaraşlı bu kez listenin genel merkezde yapılan güçlü kulislerle değil, kendilerinin içinden gelen bir isim olmasını arzu ediyor.