KAHRAMANMARAŞ genelinde başarılı olmuş bir çok şirketin arkasında, ürünü için heyecan duyan girişimciler göreceksinizdir. Kimisi o ürünü kendi farklı bakış açısıyla daha da geliştirmek için işin içine girmiştir, kimisi de yaptığı işe âşık olduğu için… Neticede işlerine olan bu tutku, bir zaman sonra iyi fikirlere, iyi fikirler şirketlerine, şirketleri ise global devlere dönüşmüşlerdir. Bugün Kahramanmaraş’taki ilk 500 ve ikinci 500’de onlarca şirket olması da bu tezimizin en güçlü kaynağıdır.

İşte elinizde tuttuğunuz bu gazetenin çıkış noktası da buna dayanıyor.

Habertürk olarak sadece ve yalnızca Kahramanmaraş’ı anlatan, Türkiye’nin devler liginde güçlü bir aktör olan bu kenti ve bu kentin değerlerini anlatmalıydık. Fikrimi Habertürk Güneyli temsilcimiz Erdal Çelik’e açtığımda hiç düşünmeden “hayırlı olsun, hadi başla” demesiyle biz de kolları sıvayarak yola koyulduk ve işte gördüğünüz gibi ulusal ölçekte bir ek projesine imzamızı koyduk.

*          *          *

Daha dün, içinde yaşadığımız dünyada koca bir yıl bütün kurumları, varlıkları ve ideolojileri ile geride kaldı. Bu gazeteyi hazırlarken onlarca işadamı ile söyleştik, Kahramanmaraş’tan dünyaya bakış açılarını değil de, dünyadan Kahramanmaraş’a bakış açılarını gözlemlemeye gayret sarfettik.

Kahramanmaraşlı işadamları, dünyada ekonomik ve siyasi dengelerin değiştiğini, yıkılmaz denilen diktatörlüklerin birer birer yıkıldığını, ekonomide lider ülkelerin çaptan düştüğünün farkına varmış bir durumda…

Kahramanmaraş’ın genç işadamlarından İsmail Bildirici, “Genel olarak böyle dönemlerde işdünyasında, şirketlerde ve hatta devlet yönetimlerinde iki özellik öne çıkar: Cesaret ve üreten beyin…” diyor ve devam ediyor: “Bu özellikler bilinmeyenin keşfedilmesini sağlayacaktır. Üreten beyin, geleceğin kavranmasına mercek tutar. Yeni dönemin, yeni pazarların, yeni ürünlerin ve yeni usullerin riskini ise ancak cesur ve üretici yönetimler alabilir…”

Yani bir anlamda Bildirici, Kahramanmaraşlı işadamlarını tarif ediyor.

İki yıl önce Ticaret ve Sanayi Odası’nın meclis toplantısında Ak Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş milletvekili Mahir Ünal’ın konuşması arasında söylediği bir sözü hiç unutmam: “Başarılı olmak istiyorsanız, işinizin delisi olacaksınız…”

İşte tıpkı Ünal’ın dediği gibi bu kentin işadamları, işinin delisi olmuş durumdalar…

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük kent ekonomisini ayakta tutan ve bu kente, ülkeye katmadeğer sağlayan işadamları için, “Ekonominin Sütçü İmamları” deyimini kullanıyor.

Ekonominin Sütçü İmamlarını gönülden tebrik ediyoruz.

BELEDİYECİLİKTE KÜÇÜK DOKUNUŞLAR

KAHRAMANMARAŞ bu dönemde büyükşehir olan bir kent... Sokaktaki insanın Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’tan beklentileri çok yüksek çünkü seçim öncesinde vatandaşa, “Büyük düşün Kahramanmaraş” demişlerdi.

 

Yerel seçimlerin üzerinden 9 ay geçti. Başkan “sabır” dese de sokaktaki insanın sabrı kalmadı, artık kaldırım yapma, asfalt dökme gibi klasik hizmetlerin dışında gözle görülecek, elle tutulacak bir şeyler yapılmasını istiyorlar.

Aslında küçük dokunuşlarla çok farklılıklar oluşturulabilir. Mesela DSİ, Karayolları, Emniyet, Üniversite binası, Stadyum ve diğer resmi kurumlar… Kentin fiziki anlamda büyümesiyle Kahramanmaraş’ın göbeğinde kalmış ve üstelik kendi hizmet amaçlarını yerine getirmekte de zorlanıyorlar.

Adına gökdelen denilen o Özel İdare binası ucubesini hiç saymıyorum ki, Kahramanmaraş’ı en çok çirkinleştiren bir yapı. Üstelik bu kurumların getirdiği trafik yoğunluğu da işin cabası.

Belediye – TOKİ işbirliğinde bu kurumların kent dışına çıkartılması, en azından bir yerlerden başlanması, sokaktaki vatandaşın da “artık bu kentte bir şeyler yapılıyor” algısına yol açacak, böylelikle siyasilerin de elini güçlendirecektir.

Hülasa her alanda Kahramanmaraş’ı güzelleştirecek küçük dokunuşları sabırsızlıkla bekliyoruz.

İşte bunları düşünen, hayal edip planlayan, yapan, vizyon sahibi, cesur ve inovatif yöneticilere çok ihtiyacımız var.

Çünkü Kahramanmaraş bunu hakkediyor…

*          *          *

02 Ocak 2015 tarihli Habertürk Gazetesi, “2023’e doğru üreten kentler Kahramanmaraş” ekinde çıkan Yener Atlı köşesinden alınmıştır.