Fatura Vizyon Kahramanmaraşspor, dün İstanbul temsilcilerinden Pendikspor’u 1-0 mağlup ederken bir gerçek su yüzüne çıktı: Takım gücünü kullanamamak.

Takımın başındaki teknik patron Fethi Çokkeser’in sezonun ilk maçında sonra söylediği ‘4-5 hafta sonra gerçek gücümüze kavuşuruz’ yaklaşımı, elbette bir teknik adamın söylemesi gereken bir durumdu ve bunu da saygıyla karşıladık. Ama göz ardı edilen şuydu; Kırmızı-Beyazlılar haftalar ilerledikçe güçlendi de rakiplerimiz de aynı konuma geldiler.

Bizim bu aşamada yapmamız gereken de takım olgusunu oluşturmaktır. Dün, 90 dakika içerisinde zaman zaman öyle bireysel hatalar oluştu ve tribünlerin yüreği ağzına geldi. Bireysel hataların oluşmasının sebebi, kimi futbolcuların bireysel yeteneklerini sergileme yönündeki eğilimleriydi. Bu ancak galibiyeti garanti edecek skor ele geçirildikten sonra yapılmalıdır.

Son üç maçında iki mağlubiyet, bir beraberlik alınmasının ardından beyinlerde oluşan “Kahramanmaraşspor abandone mi oluyor?” düşüncesinin silinmesi için bu maçtan mutlaka galibiyet gerekiyordu.

Dış sahada 3-2’lik Bandırmaspor mağlubiyeti, ardından iç sahada 1-1’lik Hatayspor beraberliği ve son olarak dış sahada 2-0’lık Nazilli Belediyespor yenilgisi hesapları alt üst etmişti. Dün oynanan Pendikspor maçında da alınabilecek bir beraberlik ya da yenilgi, işleri iyice arap saçına döndürecekti. Ama öyle olmadı. Olmaması da gerekiyordu.

**

Maça dönüyoruz.

Ev sahibi Kahramanmaraşspor, sahaya alışılagelmiş dizilişi ile çıktı.

Savunmanın sağında Mert Er Estik, solunda Berkan Emir ve göbekte Erhan Kurt ve Mehmet Yılmaz vardı. Orta sahada sağda Adem Aydın, solda Erhan Çelenk görev yaparken; göbekte Zafer Özden savunmaya yönelik, Tolga Çavdar da ofansa yönelik oynadı. Önde yani forvet hattında ise Taha Balcı ile Gökhan Aydaş görev üstlendi.

Bu şekilde baktığımızda 4-4-2 gibi sahaya dizilen FaturaVizyon KMS, saha içerisinde topa sahip olunduğunda 3-2-4-1,  3-5-2, 3-4-3 gibi rakamsal değişikliğe gidiyordu. Topu kaybettiğinde ise bu diziliş savunma ağırlıklı olarak 4-2-3-1, 4-4-2, 4-5-1’e dönüşebiliyordu. Oyun tarzı olarak ta topa daha çok sahip olmak, rakibi hataya zorlayacak pozisyonlar geliştirmek, savunmanın arkasına atılabilecek uzun toplarla tehlike oluşturmak ön plana çıkarken; ‘nasıl olsa bir gol atarız, yeter ki yemeyelim’ düşüncesi de zaman zaman ortaya çıkıyordu. Elbette bu anlayış futbol oyunun içerisinde var olan bir gelişim sürecidir. Sadece Kahramanmaraşspor için değil, konuk ekip Pendikspor için de aynı düşünce söz konusu olacaktır.

Maçın ilk 10 dakikasında orta alanda topu kontrol etmekte zorlanan ev sahibi Kırmızı-beyazlılar (rakibi ile renktaş olunca formayı mavi-beyaz tercih etmek zorunda kaldı) oyunda da ilk dakikalarda hakimiyet kurma fikrini bir türlü uygulamaya geçiremeyecek telaşe içerisindeydi. Dar alanda çok top yapmak ve oyunu kanatlara taşıyarak içe yönelme düşüncesi yerine, bir an önce skoru elde etmeye yönelik beceriksizce hareketler işi zorlaştırırken, rakibin de direncine direnç katmaya başladı. Tipik bir deplasman takımı görüntüsü çizen konuk Kırmızı-beyazlılar, ancak ve ancak ev sahibi renktaşının yapacağı savunmasal hataları bekleyen bir ekip tablosu ortaya koydu.

İlerleyen zaman dilimi içerisinde orta alana yığılan bir oyun çıktı. Bu süreçte ev sahibi ekibin teknik kapasitesi yüksek Mert Er, Adem, Berkan, Erhan Çelenk gibi kanat oyuncuları yanında Tolga ve Zafer gibi oyun mantalitesi olarak arkadaşlarından bir adım öne çıkan göbek oyuncuları kendini hissettirmeye başladı. Savunmayı Mehmet Yılmaz’ın tecrübesi ile sağlamlaştıran ev sahibi ekip, forvetteki yeteneklerine top taşımakta zorlanmadı değil. Oyunun kilitlendiği anda anahtar görevi yapacak olan bireysel yetenekli ayakların da top kayıpları oyun düzeninin sağlanmasında sıkıntı oluşturdu.

Maçın 30’uncu dakikasından sonra da FaturaVizyon Kahramanmaraşspor, yavaş yavaş gücünü göstermeye başladı. 32’de ve 34’de önce Adem’in sonra Taha’nın pozisyonları, 37’de gelen golün habercisi oldu. 37’nci dakika oynanırken; Pendikspor’un başlamak üzere olan atağına orta sahada Tolga ayak koymaya çalıştı, Tolga rakibini yavaşlatırken açılan topu Zafer Özden orta sahaya doğru gönderdi. Bu pozisyonun gelişimi öncesindeki köşe vuruşu nedeniyle gittiği ters bölgeden görev alanına dönen Berkan Emir, orta sahaya Zafer’in gönderdiği topu bekletmeden ve yönünü rakip kaleye dönmeden sol ayağı ile sol kanattaki Adem’in önüne gönderdi. Bir anda çaprazda içeri giren Adem, ceza sahasına girerken plase bir vuruşla topu kalecinin solundan kalenin rakibe göre sol direğine çaptırarak filelerle buluşturdu. Estetik olarak güzel bir gole imza atan Adem’in bu golü tribünlerde farklı bir hava oluştur.

Maçın ilk yarısının kalan sürecinde ise ev sahibi ekibin galibiyeti elde etmesinin rahatlığı, konuk ekibin de bir an önce beraberliği sağlayarak soyunma odasına girme telaşı vardı. Ama ev sahibi ekip, ilk 45 dakikayı önde bitirerek soyunma odasına girdi.

Maçın ikinci yarısında Mehmet Yılmaz’ın sakatlığı nedeniyle zorunlu değişiklik yaşandı. İlk yarının son dakikalarında yaşadığı iki sakatlıkla soyunma odasına giden Mehmet Yılmaz, ikinci yarıya da başladı ama devam edemedi ve 48’inci dakikada yerini Fahrettin Bıyıklı’ya bıraktı. Fahrettin oyuna girdikten sonra sistemde bir değişiklik olmadı. Çünkü Fahrettin yerine girdiği Mehmet Yılmaz’ın görevini üstlendi ve savunmanın göbeğinde Erhan Kurt ile birlikte görev yaptı.

 Maçın ikinci yarısında genel anlamda skoru koruyama yönelik bir formata giren FaturaVizyon Kahramanmaraşspor, ilk yarının başında rakibin baskı kuracağı gerçeğini ön plana koyarak oyun planını değiştirdi ve uzun toplara yüklendi. Dakikalar ilerledikçe hep rakibin direncinin kırılması hem de ani tehlikelerle skoru artırmaya yönelik gelişen pozisyonlar heyecan verdi. Ancak bu sadece heyecanda kaldı ve her iki tarafın yaptığı oyuncu değişiklikleri aslında oyuna da bir katkı sağlamadı, soğutmanın dışında…

**

Dünkü maçta gördüğüm şu:

Kahramanmaraşspor, takım olma gücünü sahaya yansıtırsa mutlak surette başarıya ulaşır. Aksi takdirde dikenli tellerle çevrili olan zirve biraz sıkıntılı olur.