Sevgili Okuyucular, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iki haftadan beri dillendirdiği söylemlere bakılacak olursa Avrupa Birliğine girme idealinden uzaklaşmaya yönelik bir eylem bu. Türk hukukumuzdan çıkarılan idam cezası geri gelecek gibi.

Aslında görünüşte öyle ama gerçekte sayın Başbakan Erdoğan’ın da idam cezasını geri getirme yanlısı olacağına ihtimal vermek istemiyoruz.

AK Parti iktidarının başlattığı ‘demokratik açılım fiyaskosunun’ ardından yeniden ortaya atılan bu, ilkel idam cezasının yeniden gündeme oturması kafaları karıştırdı. Sayın Erdoğan’ın şimdi PKK’ya ve BDP’ye kızıp aynı cezayı geri getireceğine inanmak istemiyoruz. Çünkü bu bir çözüm, bu bir çare değildir.

Ancak Sayın Erdoğan Partisinin geçtiğim günlerde Kızılcahamam kampında, ekibine yönelik yaptığı konuşmasında idam tartışmasını ortaya atmıştı. Sayın Başbakan bu konuyu sıcak tutuyor, gittiği her yerde dillendiriyor, bizlere de “Acaba?” dedirtiyor.

Belki de Başbakan Erdoğan Cezaevlerinde halen devam eden açlık grevlerinin kamuoyunda yarattığı etkiyi düşürmek, ilgiyi farklı bir noktaya çekmek için idam şokunu silah kullanıyor.

Çünkü bu söylemlerini, eyleme dönüştürmek, teklif veya tasarı olarak Meclis gündemine getirmek demek, Avrupa Birliği ile zaten pamuk ipliğine bağlı duran ilişkileri tümden koparmak anlamına geliyor. Sayın Başbakan’da bunu asla yapmaz diye düşünmek deyiz.

Büyük uğraşlar vererek önemli bir seviyeye yükseltilen AB ilişkilerini, bugün her ne kadar durumdan memnun olmasa da kendi eliyle aşağıya çekmeye kalkmaz Sayın Başbakan.

Aslında bu söylemlerin ve tartışmanın geldiği nokta bile son derece tehlikeli. Bu durumda CHP  idam cezasının yeniden getirilmesine şiddetle karşı çıkacak.Bu konuda MHP ise, adeta ellerini ovuşturarak bekleyecek. “Haydi getirin teklif veya tasarıyı, biz tam destek veririz, üç günde idam yasalaşmış olur” diyerek bir anlamda AK Parti iktidarına meydan okuyacak MHP lideri Devlet Bahçeli.

Böyle bir teklif Meclis’in gündemine geldiği anda Türkiye geri dönüşü olmayan bir yola hızla girebilir. MHP ve AKP’nin büyük çoğunluğu, idam lehinde oy kullanmaya dünden hazır. Çok kolay yasalaşır idam.

Ama ülkemize ne kazandırır?

Kazandırmak bir yana bugünden tahmin edilmesi güç tahribatlar yaratacağına hiç kuşku yok. Hem içerde hem de dışarıda çok büyük reaksiyonlar doğuracağına hiç kuşku yok.

Sayın Başbakan’ın idam konusundaki söylemleri AB müfredatına uygun değil. ABD devletlerinde ve Cinde idam cezasının kalmamış olması bizi asla bağlamamalı, çünkü biz

 Avrupa ülkesiyiz. Buna göre düzenlenmiştir idam konusunda Türk hukuk sistemimiz.

Sayın Başbakan ve ekibi bunu görmüyorlar mı?

Onlar elbette görüyorlar… Bizlerde bekleyip göreceğiz…