Mahalli İdareler  seçimlerin  bir yıl öne alınmasına ilişkin anayasa değişikliğinin geçen hafta TBMM ‘de yapılan oylamasında 367 rakamına ulaşılmaması AKP’de hayal kırıklığı  yaratmıştı.

367 rakamına ulaşamayan AKP ve MHP  O hayal kırıklığı yaşadı.Bu hayal kırıklığını damarlarında hisseden  iktidar partisi, bu durumun teleflisi  için Cumhurbaşkanı  Gül tarafından veto edilmesi için adeta dua etti.

Yerel seçimin erkene alınması konusunda anayasa değişliğin sağlanmamsı  yani değişiklik için yeter  sayısı olan 367 ulaşılmaması, bu değişliğin  ekonomiye yük getirecek olan referandum yolu ile belirlenmesinin yolunu açmıştı ancak Cumhurbaşkanı sayın Gül,veto ederek bu yolu kapattı.

 Çünkü kış aylarında seçim olmasın gerekçesiyle yapılmak istenen düzenleme, durduk yere kış gününde seçmeni sandık başına çağırma zorunluluğunu doğurmuştu.

Bunu engelleyecek tek formül Cumhurbaşkanı Gül’ün düzenlemeyi veto etmesiydi. Sayın Gül’de bunu düşündü ve referandum yolunu kapattı ve yasa değişliğini yeniden görüşülmek üzere meclise gönderdi.

Şimdi partilerde,Cumhurbaşkanı Abdullah  Gül tarafından yeniden görüşülmesi için meclise gönderilen yasa değişikliğinin 367’nin üzerinde bir oyla kabulünün sağlamak için telaş başladı.BDP’nin dışında AKP,CHP ve MHP  arsında karşılıklı görüşmeler devam ediyor.Umarız bu görüşmelerden ülkemiz için hayırlısı çıkar.

Bundan sonra ne olacak?

Bu yasa değişliğinin mutlaka çıkarılmasını isteyen Ak Parti, CHP ‘de bu konuda ikna etmek istiyor.Bu nedenle AKP, CHP’den yerel seçim tarihinin belirlenmesi amacıyla destek sağlaması için kapısını çalarak  bir araya geldi.CHP’ye spesifik bir tarih öneri götürmeyen AK Parti,seçimin 2013 sonbaharında yapılmasını teklif etti.CHP’nin yanıtı ise öneriyi önce yetkili kurullarda görüşecekleri oldu.

İktidar partisi ve düzenlemeye destek veren  MHP, “Tamam bu iş  olsun,aramıza CHP’de alalım aramızda anlaşalım.Yerel seçimler normal zamanından  erkene alalım dedi.CHP  kapısını çaldı. AK Parti ile CHP kurmayları bu konu da bir araya geldiler bakalım yansıma nasıl olacak. CHP’den bu konuda nasıl bir yanıt gelecek.

Bence birincisi,bu seçimler 2014 yılı sonbaharında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçiminin provası niteliğinde olacak. Parti için de Başbakan Tayyip Erdoğan için de hayati önem taşıyan 2014 yaz sonunda iki turlu yöntemle doğrudan halk oyu ile yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi kritik.

 Bu seçimi şansa bırakmak istemiyor iktidar partisi ve Başbakan Erdoğan. Onun için önce 2013 sonbaharında bütün partileri yeniden bir kantara çıkarmak istiyor. Anayasa değişikliği yapılabilirse 2013 sonbaharında, yapılamaz ise 2014 ilkbaharında yapılacak olan mahalli idare seçimleri bir anlamda cumhurbaşkanlığı seçiminin de provası niteliğinde olacak.

 Sağ kulvarda en güçlü aday olacağına kesin gözüyle bakılan Başbakan Erdoğan bu seçimde gücünü sınamış olacak. Dahası eğer partisi yüksek bir oy oranına ulaşırsa psikolojik üstünlüğü sağlayıp, karşısına çıkarılması muhtemel adayları önceden psikolojik olarak ezmiş olacak. Seçmen nezdinde de işi ilk turda bitireceği kanaatini yaygınlaştırabilecek.

Yerel seçimlerde özellikle de Antalya ve İzmir başta olmak üzere CHP’nin elindeki büyük şehir belediyelerini kazanabilirse bu durum muhtemel zaferini perçinleyecek.

CHP  hamlesi ne olacak.

CHP Türkiye’ye ve Türk soluna önemli çağrılarda bulunacak ve çok önemli bir isim çıkaracak Erdoğan’ın karşısına Cumhurbaşkanı adayı olarak.CHP Lideri ve ekibi bu konuda derinden bir çalışma yürütüyor.

İkincisi ise mevsimsel  koşulların seçmen psikolojisi üzerindeki etkisi. Mart sonunda yapılacak seçim iktidar açısından belirli riskler içeriyor. Özellikle de bu seçim belediye seçimi ise. Kış aylarında yaşanan sıkıntılar, ısınma, barınma, trafik koşulları.

 Kar, yağmur, çamur. Yolların bozulması... Seçmen üzerinde olumsuz etki yapabilir. Ayrıca kış ayları ekonominin en daralma gösterdiği aylar. Özellikle dar gelirli kesimler üzerindeki geçim sıkıntısının etkisini en fazla hissettirdiği dönemler. Bu bir dezavantaj.

Oysa sonbahar ayları, yaz rehavetinin üzerine gelecek. Ekonomideki nisbi canlılık dönemine rastlayacak. Seçmende ısınma gibi, kar, yağmur, çamur gibi olumsuz etki yaratan faktörler ortada olmayacak.

Aslında AKP  bugüne kadar bütün bu olumsuz koşullara karşı yapılan seçim yarışlarından hep zaferle çıktı ama yine de bu kez sonbahar şansını kullanmak istiyor. Belki de AKP açısından ortaya çıkabilecek olası eksiklikleri 2014 sonbaharına kadar gidermeyi hesaplıyor olabilir Erdoğan.

Onun için anayasa değişikliğinin veto edilmesi üzerine MHP ile yeniden bir araya gelip durum değerlendirmesi yapıldı. Ayrıca destek için CHP kapıları da çalındı. Fakat MHP’nin sağlam duracağı güvencesini  alırsa İktidar partisi, ikinci denemeyi bayramdan hemen sonra meclis gündemine yeniden taşıyacak.

Erdoğan,her iki parti kurmaylarına da meclis gruplarınıza sahip çıkın diyecek ve  bu kez 367 barajının aşılması için işi şansa bırakmayacak gibi gözükmektedir…

Sevgili okuyucularım  bende bu vesileyle işimi şansa bırakmadan şimdiden sizlerin mübarek kurban bayramını yürekten kutlar, sağlık ve mutluluklar dilerim.